Gebruikersnaam:   Wachtwoord:  
Zomerspel 2024



De BSM-recensenten geven hier hun persoonlijke visie op gespeelde spellen.

Ben je het met hen wel of niet eens? We horen graag jouw reactie, zolang deze rekening houdt met de nettiquette.



1 bericht | Pagina 1 van 1 |
Auteur Bericht
 Berichttitel: Big Monster
BerichtGeplaatst: do 20 jun 2019, 11:45 
Avatar gebruiker

Berichten: 406
Woonplaats: Kortrijk
Draften verheven tot “Smart Drafting”.

Big Monster is een Franse kickstarter. Mijn dochter alias ‘kind 1’ won dit eerder onbekende spelletje met haar deelname aan de marathon van De Spelmaeckers. Daarvoor werd ze ’s nachts om 3 uur vanonder de wol geplukt. Rechtvaardigt haar prijs deze opoffering?



Foto: W Eric Martin

In Big Monster ga je, de titel geeft het aan, op zoek naar monsters. Een onbekende planeet is het habitat dat dient onderzocht. Getrainde ontdekkers kunnen er 6 types monsters ontdekken die elk op hun eigen manier aanzien (punten) opleveren.
De ontdekkingstocht start met het schudden van de monstertegels. Elke ontdekker legt er 10 gedekt op zijn basis. In het midden komt een klein spelbordje met daarop een aantal puntenfiches. Deze kun je winnen als je als eerste aan de afgebeelde voorwaarde voldoet. Gelijktijdig bekijken de spelers hun tegels. Daarvan kiezen ze er één waarna ze de rest van hun stapel gedekt op de basis van een speler naar keuze leggen (Smart Drafting). Vervolgens leggen de spelers de gekozen tegel in een eigen ontdekkingszone open op tafel. Op die manier worden steeds meer monsters aan de ontdekkingszone toegevoegd. Bij het leggen van een tegel moet je een aantal eenvoudige plaatsingsregels volgen.
De eerste ronde eindigt nadat elke speler 9 tegels heeft geplaatst. De niet gekozen tegels worden afgelegd. Er wordt nog een tweede ronde gespeeld die identiek is aan de eerste. Daarna eindigt het spel. Elke speler heeft dan 18 tegels voor zich liggen. De speler met het meeste ontdekkingspunten wint.

Foto: jlele


Big Monster ziet er naar mijn mening prachtig uit. De afbeeldingen zijn kleurrijk, origineel en springen direct in het oog. Hoe je het centrale bord van bonusfiches moet voorzien is bij een eerste kennismaking niet zo duidelijk. De overige spelregels zijn wel eenvoudig. Het spel speelt vlot.

Het ‘Smart Draften’ is een zeer fijn mechanisme. Het laat je toe om iets tactischer te spelen. Dit is zeker het geval in een spel met 4 of 6 waarbij in teams van 2 wordt gespeeld. Een set goede tegels geef je liever aan een teamgenoot vooral omdat de laagste individuele score geldt als teamscore.

De grootte van de monstertegels laat toe dat je in één oogopslag ziet waar andere spelers op inzetten waardoor het zinvol is om na te denken over het doorgeven van een stapel. Alles gebeurt ook simultaan. Als je snel een tegel kiest, kun je snel je stapel doorgeven. Die tijdsdruk creëert wat chaos wat in Big Monster de spelbeleving vergroot. Het is wel belangrijk dat je voor elke draft een duidelijk startsignaal geeft om te voorkomen dat spelers voorlopen.

Er zijn heel wat verschillende manieren waarop je punten kunt scoren.
  • Ijsmonsters starten klein maar kunnen muteren waardoor ze heel waardevol worden. Om de mutatie te volbrengen heb je wel speciale tegels nodig.
  • Een groot monster bestaat uit 2 tegels die apart 1 punt opleveren. Naast elkaar vormen die twee tegels een 11.
  • Lava monsters zijn niet zo waardevol, maar als je deze tegels goed schikt vorm je diamanten die dan weer wel waardevol zijn.
  • Moeras monsters leveren meer punten op naarmate je er meer bezit.
  • Gras monsters hebben elk een unieke voorwaarde waaraan je moet voldoen om punten te scoren.
  • Woestijn monsters zijn waardeloos, maar als je er het minst bezit verlies je 10 punten.
  • Steen monsters zijn eveneens waardeloos, maar je kunt er puntenfiches mee winnen en diamanten mee vervolledigen.
  • Daarnaast start elke speler met een eigen ontdekkingstegel waarop een voorwaarde staat om punten te scoren en zijn er tijdens het spel verschillende puntenfiches te winnen.

Deze waaier aan mogelijkheden biedt voldoende variatie en dus herspeelbaarheid. Bovendien zorgt het puntensysteem voor spanningsopbouw, elke keuze houdt namelijk ook een risico in.

Big Monster heeft mij en mijn gezin zeer aangenaam verrast. Het is in wezen een eenvoudig legspelletje met Draften als basismechnisme maar het voelt zo creatief aan. In de categorie familiespellen is dit zonder twijfel een aanwinst. Mijn dochter is in alvast in de wolken met haar cadeau en ze hielp met haar opoffering het goede doel. Win-win dus!




Omhoog
Offline Profiel  BoardGameGeek    
 
Geef de vorige berichten weer:  Sorteer op  
1 bericht | Pagina 1 van 1 |


Opties

  Toon onbeantwoorde berichten 
  Toon ongelezen berichten 
 Afdrukweergave Toon nieuwe berichten 
  Toon actieve onderwerpen 
   
 Feed - Bordspelmania  
 Feed - Nieuwe onderwerpen  
 Feed - Forum - Recensenten van de Lage Landen  
 Feed - Onderwerp - Big Monster  

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 15 gasten


Tags

+10, 2018, Big Monster, Dimitri Perrier, Explor8, Ivan Nikulin, recensies



[ Gebruikersvoorwaarden | Privacybeleid | Cookiebeleid ]



Ondersteund door:
phpBB®