Gebruikersnaam:   Wachtwoord:  
Zomerspel 2024





Geef waardering Link suggereren

Zoeken 0 - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z 4020 spellen aanwezig!

Afbeelding Informatie Waardering
Machi Koro: Haven
Categorie: Uitbreiding, Kaartspel, Familiespel
Uitgegeven in: 2015
Uitgever: White Goblin Games
Link uitgever: http://www.whitegoblingames.nl
Auteur: Masao Suganuma
Illustrator: Noboru Hotta
Uitbreiding van: Machi Koro
6.8

  Geluk 5 / 10   Strategie 5 / 10  
  Speelduur 40 minuten   Leeftijd vanaf 7 jaar   Aantal spelers 2 - 5  
35 Reacties
Beschrijving Kennisbank
Eerste uitbreiding voor Machi Koro.

Het is verkiezingstijd in Machi Koro en jouw burgemeesterschap staat op het spel. De inwoners van jouw stad zijn niet meer onder de indruk van de kaasfabrieken en de winkelcentra. Als je opnieuw gekozen wilt worden, zul je groots moeten uitpakken. Een haven met luxe boten, sushi bars en een prachtig nieuw vliegveld zullen zorgen voor meer inkomen en aanzien van je stad! Op dit moment heeft je stad nog te weinig geld in kas om dit allemaal te bekostigen, maar dat heeft jou nog nooit tegengehouden! Machi Koro: Haven voegt nog meer speelplezier toe aan het spel waar iedereen het over heeft! Nog meer plezier met dit spel, hoe kan dat? Nou, misschien kunnen tien nieuwe gebouwen, een nieuw startgebouw en twee nieuwe bezienswaardigheden hierbij helpen? Om Machi Koro: Haven te kunnen spelen, heb je het basisspel Machi Koro nodig. Deze uitbreiding voegt vervolgens meer variatie, strategie en de mogelijkheid om met vijf spelers te spelen toe aan het topspel Machi Koro. Dus gooi de poorten van je stad open en laat nog meer variatie, nagelbijten en spelers toe!
Geen artikelen
Links
BGG link: Boardgamegeek

 




Plaats een nieuw onderwerp
Onderwerpen
 Onderwerpen   Auteur   Reacties   Bekeken   Laatste bericht 
Geen ongelezen berichten White Goblin Games trekt een blik open

Bordspeler.nl

12

2181

do 15 jan 2015, 12:23

jeroenh

Geen ongelezen berichten Bijlage(n) Nox' Spellenzolder - Machi Koro "De Haven"

Bastiaan_Nox

4

1288

wo 15 apr 2015, 11:14

eateasse

Geen ongelezen berichten Machi Koro: Haven: de tonijnvissersboot

mario

5

1568

za 16 mei 2015, 19:35

BaSL

Geen ongelezen berichten Machi koro + uitbreiding de moeite

Geurt

33

6986

di 11 jul 2017, 15:57

Dakoina

Geen ongelezen berichten Machi Koro Haven - haven/pretpark (en tonijnvissersboot)

brt

3

936

zo 03 feb 2019, 22:01

brt

Geen ongelezen berichten Lucky Bastard - Machi Koro + Haven uitbreiding

luckybastard

0

817

zo 24 maart 2024, 17:56

luckybastard

 
Plaats een nieuw onderwerp




Geef waardering Link suggereren

Machi Koro: Haven - Reacties (35)
Geplaatst: ma 02 maart 2015, 21:24 
Avatar gebruiker
Zo, eindelijk eens een uitbreiding die niet iets extra's toevoegt, maar het hele spel op zn kop zet! Elke speler moet nu 6 ipv 4 attracties bouwen. Je hebt ook "slechts" de keuze uit 10 gebouwen in de open voorraad. Het blijft een verrassing welke kaarten er worden omgedraaid. Zo hadden wij een potje met weinig kaarten onder de 5. Je moet dan wel snel zorgen dat je met 2 dobbelstenen kunt gooien.
De haven biedt leuke mogelijkheden en de extra paarse gebouwenkaarten zijn goed uitgevoerd. Het geluksgehalte is wel hoger geworden, dus een tactische speler zal daardoor misschien afhaken.
Ik ben zeer tevreden over deze uitbreiding en waardeer deze dan ook even hoog als het basisspel.
8
Omhoog
 Profiel    
 
Geplaatst: do 26 maart 2015, 11:17 
Avatar gebruiker
Prima uitbreiding die het spel heel anders laat spelen. Je bent wel meer afhankelijk van de kaarten die er net worden opengedraaid.
Het spel duurt wel een stuk langer. Desondanks zeer vermakelijk.
7
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
Geplaatst: do 26 maart 2015, 12:45 
De uitbreiding maakt het spel nog leuker! Ik denk dat we niet meer zonder zullen spelen.
9
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
Geplaatst: vr 27 maart 2015, 22:40 
Uitbreiding voegt zeker wat toe aan het spel, brengt veel meer variatie en vraagt om bijstelling van de strategie op basis van wat er wordt aangeboden. Deze filler duurt hiermee wel langer, op zich hoeft dat niet nadelig te zijn. Ik ben in ieder geval blij met de uitbreiding.
7
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   Facebook
 
Geplaatst: ma 06 apr 2015, 18:55 
maakt Machi Koro nóg leuker
9
Omhoog
 Profiel    
 
Geplaatst: di 21 apr 2015, 01:15 
Avatar gebruiker
Na alle goede berichten die ik heb gelezen en omdat ik het basisspel toch wel best leuk vind, keek ik erg uit naar deze uitbreiding. Maar wat een deceptie zeg.

Het basisspel heeft met recht veel lof gekregen als snelle filler met net even wat meer vlees op de botten, maar kon absoluut een uitbreiding gebruiken voor wat meer variatie in de keuken.

Maar wat we krijgen is dit... Een uitbreiding waarmee de balans van het basisspel volledig teniet word gedaan en waarmee het spel tot drie keer zo lang uitgerekt wordt.

Er is een onevenwichtig aantal kaarten bij gekomen die hogere dobbelsteenworpen nodig hebben en daarnaast ook nog eens gemiddeld hogere kosten met zich meedragen. Dit, in combinatie met het nieuwe systeem waarmee random kaarten aan de markt worden toegevoegd, zorgt er voor dat de markt volledig vast kan komen te zitten met kaarten die mensen niet willen hebben. Hiermee breng je een tweede gelukselement in het spel (naast de dobbelstenen) die het spel als een rad van fortuin doet aanvoelen.

Hiernaast is er ook nog eens een onevenwichtig aantal kaarten bijgekomen die er voor zorgt dat geld van andere spelers afgepakt kan worden. Hierdoor verplaatst het geld zich regelmatig van speler naar speler, waardoor het spel zich soms wel eindeloos lijkt voort te slepen. Daarnaast moet je ook nog twee extra publieke werken voltooien om de overwinning te pakken. Ik hoef niet uit te leggen dat dit ook een verlenging van het spel met zich meebrengt.

Mijn mening wordt enkel gesterkt door andere mensen die huisregels proberen te verzinnen om het speelbaar te maken, maar daarin voorlopig nog niet slagen.

Machi Koro: Haven heeft alles dat het basisspel goed heeft gedaan tenietgedaan. Ik geef iets niet graag een 1, maar bij deze uitbreiding zie ik geen andere optie dan het laagst mogelijke cijfer.
1
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   Facebook
 
Geplaatst: zo 26 apr 2015, 12:41 
Zelden heeft een uitbreiding zoveel aan een spel toegevoegd!

Een dikke verbetering van het basisspel +2 punten
9
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
Geplaatst: vr 01 mei 2015, 09:57 
Avatar gebruiker
Erg fijne uitdaging die je verplicht om elk spel van strategie te veranderen. Dit maakt het spel veel uitdagender, en zo lijkt mij de uitbreiding voor ieder die Machi Koro al een aantal keer speelde, een absolute must.

Het spel kan nu wel wat trager op gang komen, maar daar kan je je zeker tegen wapenen. Ik ga wel zeker niet meer enkel met de uitbreiding spelen. Om een nieuwe speler in het spel te introduceren, lijkt me dat namelijk niet echt wijs.
8
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
Geplaatst: vr 01 mei 2015, 16:33 
Avatar gebruiker
Heel erg goede uitbreiding die de herspeelbaarheid op lange termijn sterk verhoogd! Must buy wat mij betreft. :)
9
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   Facebook
 
Geplaatst: vr 01 mei 2015, 17:28 
Ik vindt machi koro haven een leuke uitbreiding dat idd wel veel meer variatie en mogelijkheden toevoegt.
Een minpunt vindt ik toch wel de random kaarten, vooral als er veel paarse (dure) kaarten zijn getrokken en veel rood ben je meer geld in het rond aan het betalen.
Dan duurt het bouwen van de stad ook erg lang en bloed het langzaam dood.
Ik heb meerdere potjes gespeeld met verschillende mensen en altijd veel paars en rood in het begin gehad.
maar goed de meningen zijn verdeeld hierover.
Ikzelf zou een maxima van 2 soorten paars en bv 2 rode kaarten gebruiken, (vooral in het begin) en verder groene en blauwe, dan is de variatie er wel maar kun je ook redelijk doorbouwen.
Dan kun je later in het spel gewoon random van de trekstapel trekken, want dan heeft iedere speler ff de tijd om iets op te bouwen, en zit je niet erg lang te wachten op genoeg geld om te bouwen.
Maar het blijft natuurlijk wel een erg vermakelijk en zeer leuk gelukspel.
Machi koro met haven krijgt van mij een 7.5
7
Omhoog
 Profiel    Facebook
 
Geplaatst: za 09 mei 2015, 23:30 
Machi Koro vond ik al leuk maar met de uitbreiding de Haven erbij vind ik het nog wat leuker. Ik heb de inlay van de basisidoos aangepast zodat de uitbreiding erbij past want zonder ga ik het toch nooit meer spelen. Doordat er nu steeds andere kaarten in het aanbod komen is het spel dynamischer geworden, je moet beter blijven opletten. De geluksfactor is iets hoger en het kan gebeuren dat iemand net een goeie kaart voor je neus wegpikt. Wat langere speelduur, maar als je je vermaakt is dat natuurlijk geen probleem. Kortom: een prima uitbreiding!
7
Omhoog
 Profiel    
 
Geplaatst: wo 15 jul 2015, 17:25 
Avatar gebruiker
Ik sluit mij helemaal aan bij Willy the Kid hierboven. De Haven breidt Machi Koro niet alleen uit maar verandert (ik zou haast zeggen verminkt) het spel zodat het vrijwel onherkenbaar is. Kaarten verschijnen volledig willekeurig op "de markt" en zijn vaak beperkt beschikbaar en niet voor alle spelers te krijgen. Dit, gecombineerd met de dobbelstenen, zorgt voor een frustrerende combinatie omdat je soms beurten achter elkaar geen goed resultaat gooit en geen steek verder komt.

Op papier maakt De Haven van Machi Koro een uitdagender spel, met meer variatie en mogelijkheden tot succes. In de praktijk is geen van deze dingen waar. De Haven sloopt Machi Koro en maakt er een onsamenhangende puinzooi van waar strategie ver te zoeken is en geluk, nog meer dan voorheen, een vereiste is om het spel te winnen.

Update april 2016:
Speel de uitbreiding niet met de regels uit de doos. Verschrikkelijk. Ik speel het spel nu met de 5/5/2 variant. Je maakt 3 stapels. In de eerste stapel zijn alle paarse kaarten geschud. In stapel 2 zitten alle kaarten 1 t/m 6. In de 3de stapel zitten alle kaarten 7 - 14. Leg van de eerste stapel 2 verschillende kaarten open. Leg van stapel 2 en 3 vijf verschillende kaarten open. Dit speelt echt veel prettiger. Eerst kreeg de uitbreiding van mij een 4, nu een 7.
7
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
Geplaatst: do 23 jul 2015, 17:05 
Beetje overgewaardeerd spel, zo bijzonder was het niet.
4
Omhoog
 Profiel    
 
Geplaatst: di 04 aug 2015, 10:29 
Zeker beter dan het basis spel, maar verveeld toch snel en groot deel afhankelijk van goede worp dobbelsteen.
6
Omhoog
 Profiel    
 
Geplaatst: do 03 sep 2015, 11:57 
Deze eerste uitbreiding van Machi Koro geeft het spel een aanzienlijke meerwaarde! Meer bezienswaardigheden om te voltooien en tal van nieuwe gebouwen die elk hun speciale functies hebben. Het spel wordt veel uitdagender en leuker en wij spelen het nooit meer zonder uitbreiding.
8
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
Geplaatst: do 03 sep 2015, 18:48 
Avatar gebruiker
Hmmmmmm.... ik kan me voorstellen dat je dit totaal niet leuk vind, maar mijn eerste potje was zeer vermakelijk. Dit kan nog alle kanten op qua cijfer.
8
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   Facebook
 
Geplaatst: za 12 sep 2015, 10:30 
Opzich leuk spel. Je hebt deze uitbreiding echt wel nodig anders is het een saai eentonig spel. Zitten helaas vele onduidelijkheden in de spelregels en sommige kaarten zijn op meerdere manieren te interpreteren.
6
Omhoog
 Profiel    
 
Geplaatst: ma 05 okt 2015, 10:24 
Avatar gebruiker
7
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek  Twitter  Facebook
 
Geplaatst: vr 12 mei 2017, 22:30 
Avatar gebruiker
Doordat niet alle gebouwen altijd beschikbaar zijn, maakt deze uitbreiding van Machi Koro een nog beter spel.
8
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
Geplaatst: wo 14 nov 2018, 21:56 
Een uitbreiding met nog meer verschillende gebouwen en meer bezienswaardigheden die het spel nog leuker maken!
8
Omhoog
 Profiel    
 
Geplaatst: zo 03 feb 2019, 15:00 
Voor het eerst gespeeld met 4 spelers. Leuk spel dat naar mijn mening toch iets te lang duurt. Ik heb het gevoel dat sommige kaarten (zoals het belastingkantoor) toch te beslissend zijn voor winst of verlies. Maar het is een vermakelijk spel dat toch af en toe op tafel zal komen.
7
Omhoog
 Profiel    
 
Geplaatst: di 12 feb 2019, 22:37 
Avatar gebruiker
Leuke toevoeging op het basisspel. Tip: speel het vooral niet volgens de regels maar met 4-4-2 (of als je metropool erbij hebt 5-5-2). Dat pakt veel beter uit dan die tien willekeurig open gedraaide kaarten. Elders op deze site wordt e.e.a. goed uitgelegd:

https://boardgamegeek.com/thread/1315037/3-draw-pile-variantpacing-improved
5
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
Geplaatst: ma 01 apr 2019, 03:01 
7
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
Geplaatst: zo 01 dec 2019, 17:26 
8
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek  Twitter  
 
Geplaatst: zo 05 jan 2020, 21:50 
Avatar gebruiker
Duurt een stuk langer door de twee extra doelkaarten, maar door de variatie in de tien beschikbare kaarten, is het wel leuker!
7
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
Geplaatst: do 30 apr 2020, 11:38 
Avatar gebruiker
7
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
Geplaatst: do 30 apr 2020, 12:06 
7
Omhoog
 Profiel    
 
Geplaatst: ma 04 mei 2020, 17:05 
Hele fijne uitbreiding.
8
Omhoog
 Profiel    
 
Geplaatst: di 05 mei 2020, 11:48 
8
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
Geplaatst: wo 13 mei 2020, 16:50 
De regel dat er maar 10 verschillende gebouwen open gedraaid worden gebruiken wij in de basisversie. Voor de rest hoeft de uitbreiding niet.
6
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
Geplaatst: ma 09 nov 2020, 15:25 
Avatar gebruiker
I.t.t. mijn eerdere waardering voor Machi Koro (waarbij ik het spel tot op de grond afgefikt heb ....) is dit een uitbreiding die het spel weer enigszins op de kaart zet.

De regels hebben een make-over gekregen in die zin dat nu slechts 10 kaarten in de markt beschikbaar zijn en dat je nu 6 i.p.v. 4 gebouwen moet realiseren.

De muntjes blijven te klein en de kaarten zijn nog steeds niet mijn stijl, maar het spel wordt er een stuk speelbaarder (is dat een Nederlands woord?). De killerstrategie is weg, maar er is een gelukselement voor in de plaats gekomen (liggen er leuke kaarten open?): dit laatste kan ervoor zorgen dat het spel 'doodvalt' doordat er alleen maar gruwelijk dure kaarten liggen.

Is dit nu een voldoende? Nou ... net aan: puur doordat deze uitbreiding het basisspel weet te redden.
6
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   Facebook
 
Geplaatst: wo 11 nov 2020, 15:26 
Avatar gebruiker
Voor ik begin wil ik even een duidelijk splitsing maken tussen twee aspecten van het spel:

1. de nieuwe regel
2. de nieuwe kaarten

Echt het enige goede wat De Haven toevoegt is de regel dat niet alle gebouwen gelijk vanaf het begin van het spel beschikbaar zijn. Er zijn tegelijkertijd maximaal 10 verschillende gebouwen op tafel die gekocht mogen worden. Dit is een zeer goede aanvulling op de regels, en zou eigenlijk al in de basisversie van Machi Koro moeten zitten. Anders koopt toch iedereen eerst alle supermarkten...

Dan, de kaarten met de gebouwen... Wat een ellende! Door de toevoeging van het vliegveld waar maar liefst 30 munten voor moeten worden neergeteld wordt dit spel belachelijk lang! Er komt maar geen eind aan!! Was je in de gewone Machi Koro blij dat je na een half uurtje wat anders kon gaan doen, kun je bij Machi Koro Haven nog een heel uur extra door gaan met de hele tijd hetzelfde, terwijl vaak al lang duidelijk is wie er gaat winnen, maar alleen dat laatste muntje maar niet op tafel krijgt omdat hij weer iemand anders voor de coffeeshop moet betalen. Hoe verschrikkelijk is dat? Ik zeg altijd, hier hou die rotmunten maar zodat deze ellende eindelijk is afgelopen. Wat een vreselijke ervaring is het om deze uitbreiding te spelen. De hel op aarde! Het gaat beslist de nieuwe marteltechniek bij vermeende terroristen worden.

Er is geen enkele variatie, geen afwisseling, dobbelen, muntjes kwijt en krijgen, gebouwen kopen, dobbelen, muntjes kwijt en krijgen, gebouwen kopen, dobbelen, muntjes kwijt en krijgen, gebouwen kopen en dat dan de rest van de avond door. Wat is hier leuk aan? Wat is de uitdaging? Hoe kan zoiets boeiend zijn?!?

Kortom, speel basis Machi Koro met de 10-kaarten regel, en vermijd deze uitbreiding als de pest. Je spaart niet alleen weer wat geld uit voor een veel beter spel, je hebt ook tijd over om nog wat leuks te doen met je avond, en zo blijft Machi Koro nog een beetje uit te houden!
3
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
Geplaatst: za 13 maart 2021, 13:52 
Avatar gebruiker
6
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
Geplaatst: ma 25 okt 2021, 12:23 
6
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
Geplaatst: za 23 dec 2023, 01:48 
Avatar gebruiker
3
Omhoog
 Profiel    
 
 

Geef waardering Link suggereren


[ Gebruikersvoorwaarden | Privacybeleid | Cookiebeleid ]



Ondersteund door:
phpBB®