Gebruikersnaam:   Wachtwoord:  
Zomerspel 2024





Geef waardering Link suggereren

Zoeken 0 - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z 4020 spellen aanwezig!

Afbeelding Informatie Waardering
Paleizen van Carrara
Categorie: Expertspel
Uitgegeven in: 2014
Uitgever: White Goblin Games
Link uitgever: http://www.whitegoblingames.nl
Auteur: Wolfgang Kramer, Michael Kiesling
Illustrator: Franz Vohwinkel
7.4

  Geluk 5 / 10   Strategie 5 / 10  
  Speelduur 60 minuten   Leeftijd vanaf 10 jaar   Aantal spelers 2 - 4  
26 Reacties
Beschrijving Kennisbank
We bevinden ons in het Italië van de 16e eeuw. Beroemde beeldhouwers en andere kunstenaars bepalen het beeld van de bloeiende Italiaanse steden. Architecten creëren samen met kunstenaars gebouwen die de tand des tijds kunnen doorstaan en die tot op de dag van vandaag wereldberoemd zijn. Om die gebouwen te bouwen heeft men één type steen in het bijzonder nodig: marmer! En niet zomaar marmer maar het puurste en mooiste, het marmer uit Carrara! In "de paleizen van Carrara" bouwen de spelers gebouwen in diverse Italiaanse steden. Ze kopen de bouwstenen op de markt, die voor iedereen iets te bieden heeft. Mooie witte marmer is duur, terwijl normale stenen vaak gratis verkrijgbaar zijn. Met deze keuze bepalen de spelers echter ook in welke stad ze kunnen bouwen en welke winst ze kunnen behalen. Geen artikelen
Links
BGG link: Boardgamegeek
Recensie: Spellenmolen
Recensie: Spelinzicht

 




Plaats een nieuw onderwerp
Onderwerpen
 Onderwerpen   Auteur   Reacties   Bekeken   Laatste bericht 
Geen ongelezen berichten White Goblin komt met een Feld, een Kramer en een Rosenberg

ravinck

63

6185

wo 26 feb 2014, 23:14

Elsje07

Geen ongelezen berichten Printfout paleizen van carrara?

liebhen

4

580

di 25 nov 2014, 12:04

16 Feet Pauly

 
Plaats een nieuw onderwerp




Geef waardering Link suggereren

Paleizen van Carrara - Reacties (26)
Geplaatst: ma 08 jul 2013, 07:04 
Palaces of Carrara, de nieuwste creatie van Wolfgang Kramer, voor velen onder ons bekend van onder meer El Grande en Vorsten van Florence. En hij is het zeker nog niet verleerd. In dit spel kan je, in je beurt, op mooie manier, met het rad, je grondstoffen inkopen, een stad verfraaien met een bouwwerk of inkomsten in geld, punten of een combinatie ervan nemen.
8
Omhoog
 Profiel    
 
Geplaatst: di 09 jul 2013, 06:49 
(nog) alleen het basisspel gespeeld. Leuke variatie tussen kopen van stenen in de 'winkel' en kopen van gebouwen. De 'winkel' wordt gevormd door een rad, dat bij elke verkoop een positie opschuift en waardoor de bouwstenen goedkoper worden. Gebouwen kunnen geld of punten opleveren wanneer ze gewaardeerd worden. Speelt lekker vlot. Bij de gevorderden variant zijn er een flexibele eindcondities, maar die variant zelf nog nooit gespeeld.
8
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek  Twitter  Facebook
 
Geplaatst: za 27 jul 2013, 21:19 
Avatar gebruiker
Ik zou graag de expert-variant nog eens proberen, misschien dat mijn cijfer dan nog wat omhoog gaat. De standaard versie was ok, met dertien-in-een-dozijn-gevoel.
6
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek  Twitter  Facebook
 
Geplaatst: wo 31 jul 2013, 17:12 
Avatar gebruiker
Een keer gespeeld, basisvariant. Was een leuk spel maar het voelde allemaal nog al bekend... grondstoffen kopen, omzetten in gebouwen, daar geld mee verdienen om meer grondstoffen te kopen, etc.
De expert-versie schijnt een stuk interessanter te zijn dus die zou ik graag nog eens proberen, maar de eerste indruk was niet dusdanig dat ik daarvoor meteen naar de winkel ren.
7
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
Geplaatst: di 20 aug 2013, 13:02 
Avatar gebruiker
Ik heb ondertussen de gevorderde variant een aantal keer gespeeld. Er veranderen dan best wel wat dingen. Ten eerste hoef je het rad niet te draaien om nieuwe grondstoffen te kopen (gevolg je vult ook niks aan) gebouwen mag je overheen bouwen en het verschil moet je in stenen betalen. Er komen gebouwen met waarde 8 in het spel en die leveren hogere waarderingen op voor de steden. Tot slot worden de eindcondities wisselend en daardoor de herspeelbaarheid veel hoger.

opmerking: die eindcondities in de gaten houden zijn erg belangrijk omdat als je er niet aan voldoet alle gebouwen weggekocht moeten worden om het spel te eindigen. Gebeurde bij ons de eerste keer omdat we alle 6 waarderingsacties hadden uitgevoerd en niet aan deze voorwaarden konden voldoen. Het duurde uiteindelijk nog 45 minuten om het spel af te sluiten.
8
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
Geplaatst: di 04 maart 2014, 06:51 
Erg leuk spel dat vlot en soepeltjes verloopt. (iedere speler doet 1 actie per beurt). Met 2 gespeeld en daarvoor is het zeer geschikt. Wel meteen de variant gespeeld omdat alleen het basisspel mij iets te flets leek. Het systeem met het goederenrad is erg leuk. Hoe langer je het rad door draait, hoe goedkoper de goederen worden (vaak worden ze gratis) maar hoe hoger de kans dat iemand anders ze voor je neus wegkaapt.
Het mooie aan de variant is dat je een paar extra dingen kunt. (kopen van het rad zonder aan vullen, gebouwen upgraden, betere waarderingsfiches krijgen), maar het belangrijkste variabele voorwaarden om het spel te eindigen en punten te krijgen op het einde. Omdat er genoeg verschillende kaarten voor de eindcondities bij zitten is het een heel herspeelbaar spel.
8
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
Geplaatst: ma 14 apr 2014, 12:20 
Avatar gebruiker
Met Paleizen van Carrara lijkt het erop dat de auteurs Kramer & Kiesling een zeer strak systeem van 'goedkoper wordende grondstoffen omzetten in gebouwen en dus punten' wilden koppelen aan de variabiliteit van de eindoverwinningscondities in Kingdom Builder. Ik ben een groot fan van dergelijke variatie en vond het daarom leuk om te filosoferen over de gelijkenissen en verschillen tussen de twee titels... ook al is de overeenkomst wellicht puur toevallig. Het trekt trekt in ieder geval het spel met een simpele ingreep compleet andere kanten op, en houdt daardoor de herspeelbaarheid hoog.

Ik denk verder dat PvC vooral een spel van meedogenloos nauwkeurige timing is. Een beurt te vroeg of te laat toeslaan kan je volgens mij makkelijk de overwinning kosten: je geeft dan teveel geld uit aan grondstoffen, of ze zijn er niet meer, of die cruciale stad is net voor je neus door iemand anders gewaardeerd. 'Oppassen geblazen' lijkt mij zonder meer van toepassing, en dat is in combinatie met het erg lieflijke uiterlijk toch een aspect dat je niet verwacht.

Tot zover een spel dat mijn interesse weet te wekken. Ik stoorde me echter aan diezelfde vormgeving, zowel in het spel als in de handleiding. Wat betreft de laatste weet ik niet welk lezerspubliek de uitgever voor ogen had, maar volgens mij moeten het Marsmannetjes zijn geweest. Overal steunkleuren en fontveranderingen en drukke paginaopmaak... En als klap op de vuurpijl een gesloten enveloppe met een nadrukkelijke waarschuwing die pas te openen als je wat ervarener bent. Oh. Maar goed: die handleiding zie je gelukkig al snel niet meer. Je ziet echter wel het bijzonder mooi vormgegeven spelmateriaal... en het moeizame turen naar de tableau's van mijn tegenstanders aan de andere kant van de tafel om te proberen in te schatten waar ze stonden qua punten- en geldpotentiëel vond ik echt minder. Misschien dat het met vaker spelen minder wordt, maar op basis van gelijksoortige titels (Demetra bijvoorbeeld) weet ik dat alleen het dicht bij elkaar leggen van alle spelerbordjes de zaak vereenvoudigt... en dat kan bij PvC nu net niet. Puntje aftrek dus, helaas. Maar er resteert een zeer gestroomlijnde en eigenlijk zelfs enigszins verrassende titel. Leuk dat deze in het Nederlands is uitgegeven.
6
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
Geplaatst: ma 30 jun 2014, 12:10 
Avatar gebruiker
Vlot spel met een mooi speelbord. Het goederen rad is leuk gedaan.
Het basis spel vond ik vooral een familie spel. Ik ben dan ook benieuwd naar de gevorderden variant.
Alleen had ik zelf nogal moeite om palazzo en castello (lijkt voor mij te veel op elkaar) uit elkaar te houden met waarderen, maar dat zal wel aan mij liggen, omdat de anderen dat niet hadden.
7
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
Geplaatst: ma 30 jun 2014, 14:01 
Avatar gebruiker
Ziet er goed uit, heeft heldere spelregel en een aangename speelduur. Het systeem met het rad werkt erg goed vind ik en met name de familievariant heeft een niet te hoge instap dus dit spel is ook met behoorlijk wat mensen op tafel te leggen. Aanrader dus!
8
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   Facebook
 
Geplaatst: zo 09 nov 2014, 20:31 
Niets speciaals, maar heb vernomen alleen de basisvariant gedaan te hebben, dus heb nog wat te doen :)
7
Omhoog
 Profiel    
 
Geplaatst: ma 23 feb 2015, 13:32 
Avatar gebruiker
Dit soort spellen past prima bij mij.
8
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
Geplaatst: ma 05 okt 2015, 10:10 
Avatar gebruiker
8
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek  Twitter  Facebook
 
Geplaatst: do 08 okt 2015, 19:48 
Prachtig spel met een leuk mechanisme. Wel spelen met de uitbreiding !
9
Omhoog
 Profiel    
 
Geplaatst: wo 13 apr 2016, 23:02 
Avatar gebruiker
Erg gestruggled met dit spel, inclusief uitbreiding. Wij spelen alleen maar met zijn tweeën. We vonden het verschil in punten aan het einde van het spel te groot. We hebben besloten een huisregel toe te passen dat je alleen gebouwen van hetzelfde type kan upgraden. Top! We vinden het nu super en het voelt veel gebalanceerder voor 2 spelers. Variant ook op BGG gezet, hier te vinden: https://www.boardgamegeek.com/thread/1558955/variant-upgrading-buildings-2-player
Wij vinden het beter zo, maar laat iedereen zelf maar oordelen. Nu een dikke 8!
8
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
Geplaatst: zo 12 jun 2016, 23:35 
Super leuk spel!
Spel speelt vlot en goed en ziet er nog eens goed uit ook.
Wij zijn fan

Dit geld vooral voor de gamebrewer editie. Die is echt top! De wgg editie mist de extra’s.
8
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
Geplaatst: zo 13 nov 2016, 15:40 
6
Omhoog
 Profiel    
 
Geplaatst: wo 28 maart 2018, 13:43 
Avatar gebruiker
super wazig eerste keer, moet het nodig nog eens spelen. Lag voor 10 euro in de ramsj, nog steeds spijt dat ik het niet opgepikt had.
6
Omhoog
 Profiel    
 
Geplaatst: do 14 nov 2019, 12:08 
Avatar gebruiker
8
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek  Twitter  Facebook
 
Geplaatst: do 30 apr 2020, 13:06 
Avatar gebruiker
7
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
Geplaatst: vr 01 mei 2020, 19:19 
7
Omhoog
 Profiel    
 
Geplaatst: za 02 mei 2020, 22:48 
Toegankelijk en fijne speelduur. Ik vind het rad met de bouwstenen leuk werken.
8
Omhoog
 Profiel    
 
Geplaatst: vr 15 mei 2020, 08:34 
Enkel het basisspel gespeeld.
Het ziet er mooi uit, de regels zijn eenvoudig en het speelt lekker weg.
Ideaal familiespel + voor mij of opstap richting het zwaardere werk.
7
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
Geplaatst: zo 25 apr 2021, 09:13 
Avatar gebruiker
Dit spel zit goed in elkaar en ziet er goed uit maar alles komt wel een beetje bekend voor, weinig vernieuwend dus wat mij betreft.
7
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
Geplaatst: di 21 sep 2021, 15:19 
7
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   Facebook
 
Geplaatst: wo 10 aug 2022, 20:39 
Avatar gebruiker
Goed spel dat ik af en toe graag speel. Niet echt vernieuwend maar wel leuk
7
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek  Twitter  
 
Geplaatst: zo 16 jul 2023, 16:55 
8
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
 

Geef waardering Link suggereren


[ Gebruikersvoorwaarden | Privacybeleid | Cookiebeleid ]



Ondersteund door:
phpBB®