Gebruikersnaam:   Wachtwoord:  




Geef waardering Link suggereren

Zoeken 0 - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z 4020 spellen aanwezig!

Afbeelding Informatie Waardering
Richelieu
Categorie: Expertspel
Uitgegeven in: 2012
Uitgever: White Goblin Games
Link uitgever: http://www.whitegoblingames.nl
Auteur: Olivier Lamontagne
Illustrator: Marco Morte
7.3

  Geluk 0 / 10   Strategie 10 / 10  
  Speelduur 60 minuten   Leeftijd vanaf 10 jaar   Aantal spelers 2 - 4  
6 Reacties
Beschrijving Kennisbank
Frankrijk in de 17e eeuw. Kardinaal Richelieu is een belangrijke politieke figuur aan het hof van koning Louis XVIII. Hij behoedt Frankrijk voor haar tegenstanders: de Engelsen, de protestanten, de Habsburgers en de adel, die hem en de koning van de macht proberen te beroven. Schaar jij de aan de zijde van de kardinaal of laat je je verleiden tot macht en de rijkdom die je wordt aangeboden door de koningin en de buitenlandse naties? Geen artikelen
Links
BGG link: Boardgamegeek
Spelregels: Boardgamegeek

 




Plaats een nieuw onderwerp
Onderwerpen
 Onderwerpen   Auteur   Reacties   Bekeken   Laatste bericht 
Geen ongelezen berichten Bijlage(n) Nox' Spellenzolder - Richelieu

Bastiaan_Nox

0

557

vr 03 maart 2017, 00:24

Bastiaan_Nox

Geen ongelezen berichten Spirits of the Forest Kickstarter

Bordspeler.nl

6

2484

do 04 jan 2018, 17:16

Erwin

 
Plaats een nieuw onderwerp




Geef waardering Link suggereren

Richelieu - Reacties (6)
Geplaatst: ma 20 aug 2012, 23:34 
Een mooi spel voor 2-4 spelers, die van plannen en strategie houden.

eerste indruk
Saaie doos, saai thema.

Na het spelen
Super spel! Lekker tactisch, je kan blijven nadenken.

Uitleg van het bord
Ik heb het thema losgelaten, de pionnen gewoon bij hun kleur genoemd.
Op het speelbord (dat ook eerst niet echt aantrekkelijk lijkt) staan 4 mogelijkheden om vooruit te gaan in de totaalscore. Van rechts naar links gezien, begint het met een scorespoor. Voor elk te scoren punten ga je hierop vooruit. Het leuke is, dat de rode pion (Richelieu) aangeeft of je 1 of 2 acties mag doen in jou beurt.

Een militair spoor, je kunt deze doorlopen door ervoor te betalen. Het vakje geeft aan hoeveel je moet betalen. Kom je op een blauwvakje, dan mag je een punt vooruit op het scorespoor, kom je op een rood vakje dan mag je inkomsten niveau 1 omhoog en zo kun je uiteindelijk ook nog 10 bonuspunten aan het eind verdienen.

Dan 2 vakken, het bovenste voor de agenten die je hebt gebruikt bij een conflict. Daar kun je dus in de gaten houden wie al wat heeft ingezet en welke agenten ze nog in zouden kunnen zetten. Het vak daaronder is bestemt voor juwelen. Je hebt er in het begin twee, je kan ze kopen voor 8 geld of verkopen voor 5 geld. Aan het eind leveren ze 4 bonuspunten per fiche op.

Een inkomsten spoor. Je mag in je beurt 1x geld ontvangen. Hoe hoger je staat, hoe meer je krijgt. Daaronder is plaats voor een rose en een grijze pion. Deze mogen soms als bonus worden ingezet in de strijd.

Links op het bord is plaats voor 3x een strijd. op elk vak ligt een factie, of te wel een rode kaart en een groene. Op deze kaarten kun je agenten plaatsen (met een bepaalde waarde) Is een kaart vol, met agenten, dan wordt gekeken wie de strijd heeft gewonnen. Rood of groen, wie heeft de meeste punten in totaal? Dan wordt gekeken wie de hoogste bijdrage heeft geleverd met zijn agenten. Die heeft recht op de eerste bonus. Voor verdere details van de bonussen, moet je het spel bekijken. Maar het spreekt voor zich dat hiermee, geld, punten, militaire vooruitgang enz. kunnen worden verdient. Heeft rood gewonnen, dan gaat de rode pion naar voren en minstens gelijk komend met de persoon wiens agenten de hoogste bijdrage had geleverd. (deze heeft dan maar 1 actie per beurt in de volgende ronde).

De kaart die de strijd won, gaat naar de speler met de hoogste bijdrage en levert aan het eind ook weer een bepaalde bonus op. Dus hoe meer van 1 kleur je kunt winnen, hoe meer bonus, kun je ook op letten dus.

Word je er al een beetje warm van? Gewoon een keer spelen dan is het helemaal duidelijk.

Ik vond het na het spelen gewoon verassend hoeveel mogelijkheden er waren. Op hoeveel dingen je wel niet kunt letten. Ja je kan zelf tot pesten overgaan. Maar je kan ook domweg je poppetjes inzetten en kijken waar de strijd toe je brengt.

Beoordeling
Speelt met 3 of 4 spelers het mooist. Ik geef het spel een 8 voor het spelsysteem, geen 8,5 omdat ik de doos gewoon lelijk vindt en het thema mij niet aanspreekt.
Wel een spel dat je zo pakt, is niet moeilijk te leren en je legt het zo neer.
Ik zou me voor kunnen stellen dat het teveel om over na te denken geeft en dat je niet meer goed weet waar je je agenten het liefts of het beste zou moeten plaatsen.

Toch biedt het genoeg uitdaging om meerdere keren te spelen.
Kortom een grote verassing!
8
Omhoog
 Profiel    
 
Geplaatst: wo 22 aug 2012, 15:48 
Avatar gebruiker
Om met het meest negatieve te beginnen. Het artwork van het spel vind ik wat minder, zeker de doos spreekt niet gelijk aan.

Toch is het uiteindelijke spel dan best verrassend. Je bent "agenten" aan het inzetten waarbij je elke beurt kunt kiezen door een agent voor of tegen kardinaal Richelieu in te zetten. Dit gebeurd op drie verschillende plaatsen op het bord. Daarbij wordt na een bepaald aantal "stemmen" een afrekening gedaan.

Omdat het grootste deel van de stemmen blind wordt ingezet kan de uitslag soms verrassend zijn (waarden variëren van -2 tot 3). Je kunt dus ook een "negatieve" agent inzetten om een bepaalde balans te verstoren. Ook wordt het plaatsen van agenten steeds duurder, dus degenen die de afrekening forceert moet daar financieel wel voor bloeden. Zowel eerste als tweede plaats leveren iets (punten, geld, bonusacties of combies hiervan) op, waarbij het dus interessant kan zijn mee te liften op een sterke medespeler.

Degene die eerste wordt krijgt een kaart in de kleur van Richelieu of één van zijn tegenstanders. Die leveren aan het eind van het spel punten op afhankelijk van het aantal dat je per kleur verzameld hebt.

Naast het plaatsen van je agenten kan je ook kiezen voor het pakken van geld (voor het plaatsen betaal je steeds). Door je op het militaire spoor te ontwikkelen verhoog je weer het geldbedrag dat je elke ronde mag nemen.

Zo zitten er dus best een behoorlijk aantal tactische afwegingen in. Agenten die afgehandeld zijn komen open in het midden van het spel te liggen zodat je een beetje kunt inschatten wat je medespelers nog aan mogelijkheden heeft. Als je al je agenten hebt gespeeld mag je de agenten die in het midden van het spel liggen weer terugnemen.

Tot slot zit er nog een element in dat je soms één maar soms ook twee acties per beurt mag doen. Iedere keer als Richelieu een strijd verliest wordt hij achteruit geplaatst op het scorespoor en iedere speler die voor Richelieu staat mag maar één actie doen. Ook dit geeft de nodige tactische mogelijkheden.

Zeker een spel dat ik vaker wil spelen.
7
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   Facebook
 
Geplaatst: za 08 sep 2012, 21:43 
Avatar gebruiker
Het is belangrijk om te bepalen waar je je punten gaat scoren, omdat je niet overal de beste kunt zijn. Omdat ook aan het einde van het spel nog punten te verdienen zijn, moet je soms beter inzetten op kaarten die tijdens het spel minder gunstig zijn. Soms is het gunstiger om met 1 fiche 2e te worden op een kaart, dan met 3 fiches 1e. De opbrengsten zijn wel minder, maar de investeringen ook.
6
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
Geplaatst: ma 01 okt 2012, 16:20 
blijf goed kijken waar je de punten kan halen, vorm allianties of bluf je er juist weer uit.
vormgeving ziet er trouwens uit als niet af.
7
Omhoog
 Profiel    
 
Geplaatst: do 18 jul 2013, 14:46 
Avatar gebruiker
Leuk bluf spel dat best vlot speelt.
7
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek  Twitter  Facebook
 
Geplaatst: ma 20 apr 2015, 14:33 
Toen ik het spel in mijn handen had dacht ik... Mhm niet echt knap wat gaat dit spel geven.
Maar don't judge a boardgame by is cover!
Soms moet je gewoon spelen en dat is hier ook het geval. Oke het thema is niet spectaculair uitgewerkt en de artwork is ook maar van je dat. Maar wat een game play. Een toppertje als je de moeite wil doen om verder te kijken dan de cover.
9
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
 

Geef waardering Link suggereren


[ Gebruikersvoorwaarden | Privacybeleid | Cookiebeleid ]



Ondersteund door:
phpBB®