Gebruikersnaam:   Wachtwoord:  
5 berichten | Pagina 1 van 1 |
Auteur Bericht
BerichtGeplaatst: di 13 okt 2020, 21:38 
Standaard moderator
Avatar gebruiker

Berichten: 1907
Woonplaats: Utrecht
Soms kom je op de nominatielijstjes of in de uitslag van de spellenprijzen onverwachte titels tegen. Zo was ik aangenaam verrast dat Crown of Emara het tot de nominaties van de Nederlandse Spellenprijs heeft geschopt.
Maar nog leuker vond ik dat Wasserkraft (Barrage) op de vierde plaats eindigde bij Die Deutsche Spielepreise.

Ik weet niet meer precies hoe ik in aanraking kwam met Barrage, omdat het in Nederland betrekkelijk weinig aandacht heeft gekregen. Maar ik heb de retail versie aangeschaft en heb geen seconde spijt gehad.

Hele korte samenvatting: Ik vind Barrage een heel goed spel, maar de uitgever heeft een waanzinnig slechte kickstarter campagne voor dit spel afgeleverd.

Wie over de kickstarter campagne wil uitweiden, die kan in het daarvoor aangemaakte draadje terecht, hier wil ik me focussen op het spel zelf.

In Barrage hebben vier landen bedacht dat de Alpen in het begin van de 20ste eeuw het energieprobleem gaan helpen oplossen. Waterkracht, energie uit bergen naar beneden stromend water, zal de mensheid gaan voorzien van schone, veilige energie.

Elke speler vertegenwoordigt een land (Italië, Duitsland, Frankrijk en vreemd genoeg USA) en krijgt opzichter met een individuele specialiteit. De speler krijgt een eigen bord, waar, net als in Terra Mystica, in het begin al je gebouwen staan in verzonken plaatsen. En net als bij TM staan onder sommige bouwsels beloningen of inkomen, die je ontvangt zodra je het betreffende ding gebouwd hebt. Niet alleen zijn bij elk land de beloningen anders, maar zelfs de gebouwen hebben per land een andere vorm.
Afbeelding

Dan het bord: Bovenaan het bord is zijn de gletsjers waaraan de 4 rivieren ontspringen. Die rivieren stromen via bergmeren op die drie verschillende hoogtes (bergen, heuvels, laagland) aan de onderkant het bord af. Er bestaat zelf een over de kop board, waar het berggedeelte daadwerkelijk hoger is uitgevoerd dan de heuvels, en die zijn weer hoger van het laagland. Een heus 3D bord dus.
Afbeelding

Om die bergmeren is het ons als spelers uiteindelijk te doen. Want hoe maak je energie uit water?
Je legt een dam in zo’n meer, een energiecentrale een stuk lager en een pijplijn ertussendoor. Als je meer water wil vangen, moet je een hogere dam bouwen, tot maximaal 3 lagen hoog. Dat klinkt simpel, toch?
Maar je bent niet alleen in de bergen, het water is niet exclusief van jou en water dat gebruikt wordt voor de productie van elektriciteit wordt uit de ene rivier gebruikt en in een andere rivier weer geloosd. Kortom, je hebt goed rekening te houden met je tegenspelers.

Je wint het spel door de meeste punten te verzamelen. Daarvoor ga je energie produceren, gebouwen bouwen en contracten vervullen. Dat levert allemaal punten op. Tel daarbij op de bonuspunten aan het einde van elke ronde en de bonuspunten aan het einde van het spel. Zo kom je aan je eindscore.

Het spel wordt gespeeld in 5 rondes, en heeft twee verschillende worker placement mechanismes. Elke ronde heeft elke speler 12 engineers tot zijn beschikking waarmee je om de beurt elke keer een actie mag activeren. Elke actie is meerdere keren te kiezen, maar heeft een voordelige en een duurdere versie. De eerste moet 1 engineer bij de actie plaatsen, de volgende 2 of zelfs 3 engineers.
En soms moet je dan ook nog daarbovenop geld betalen om de actie uit te mogen voeren.

Productie acties, investeringen, binnen halen van energie contracten staan op het centrale actie bord. Je bouwacties staan op je eigen bord (en kan dus niemand je ontzeggen). Doordat je meer of minder engineers per actie nodig hebt, hebben de spelers niet perse hetzelfde aantal beurten in een ronde, want op is op, wie geen engineers meer heeft moet passen.
Afbeelding

Er zat nog een worker placement mechanisme in. Dat zijn de twee type machines die je nodig hebt om je gebouwen te bouwen. Deze machines zet je bij een bouwactie op het eerste vak van je bouwwiel (met zes vakken) samen met de tegel van het type gebouw dat je wilt bouwen (dam, pijp, centrale of damverhoging). Deze machines en de tegel krijgt je pas weer terug als je wiel een volledige ronde heeft gemaakt. Dat gebeurt niet automatisch, en is zeker niet automatisch aan het begin van de volgende ronde. Je bent de machines dus niet kwijt als je ze gebruikt, maar je moet er wel moeite voor doen om ze weer te kunnen gebruiken.

Als iedereen zijn acties heeft gedaan, krijgt elke speler zijn inkomen. Dat kan voor iedere speler variëren, en bestaan uit geld, nieuwe machines, in de bergen te plaatsen water, overwinningspunten en/of nieuwe contracten.

Daarna wordt de hoeveelheid water hoog in de bergen aangevuld en stroomt het water naar beneden totdat het ergens door een dam wordt tegengehouden of aan de onderkant van het bord verdwijnt. Als een stuwmeer al vol is bij een gebouwde dam stroomt het water er gewoon overheen en vervolgt zijn weg naar beneden.
Hoe het water over de vier rivieren verdeeld wordt en in welke ronde er hoeveel water naar beneden stroomt is elk spel anders, maar wel vanaf het begin van het spel bekend.

Alle engineers verzamelen (gelukkig hoef je ze niet te voeden) en je bent klaar voor de volgende ronde.
Na vijf rondes staat bijna het hele Alpengebied vol met energiecentrales, is het spel gespeeld, worden de laatste punten geteld en is de winnaar bekend.

De start van elk spel is anders, door de combinaties van opzichters met de 4 verschillende landen, door de variabele verdeling van water over de gletsjers, door de verschillende opstelling van de eerste 3 (neutrale) dammen, de eerste beschikbare contracten en de volgorde waarin de ronde bonussen opduiken. Kortom je kan stellen dat elk spel een unieke startopstelling kent, wat natuurlijk goed is voor de herspeelbaarheid.

Ik vind het een heerlijk spel, waarbij je goed moet plannen, je tegenstander en het bord in de gaten moet houden, een beetje in de toekomst kan kijken waar het water verschijnt en natuurlijk altijd engineers, geld en machines tekort komt.

Wat zijn jullie ervaringen?

PS de uitbreiding Leeghwater Project voegt een 5e speler (Nederland) en kleur (oranje) toe, voegt nieuwe actie mogelijkheden toe en geeft het geheel een Nederlands tintje. Best leuk, want Nederlanders hebben wel wat met water, toch?

_________________
Spelgroep Utrecht - Roborally rulez

Afbeelding


Omhoog
Offline Profiel  BoardGameGeek    
 
BerichtGeplaatst: di 13 okt 2020, 23:46 
Party Animal

Berichten: 410
Woonplaats: Makkum
Erg belangrijke vraag voor mij. Hoe speelt het met 2 spelers? Hoe is het plezier,de tijdsduur en de replayability dan? Ik kom te weinig toe aan spellen met meer spelers om veel spellen te kopen die alleen goed zijn met 3,4 spelers.
Klinkt erg gaaf Barrage.


Omhoog
Offline Profiel  BoardGameGeek    
 
BerichtGeplaatst: za 17 okt 2020, 19:55 
Standaard moderator
Avatar gebruiker

Berichten: 1907
Woonplaats: Utrecht
Joel22 schreef:
Erg belangrijke vraag voor mij. Hoe speelt het met 2 spelers? Hoe is het plezier,de tijdsduur en de replayability dan? Ik kom te weinig toe aan spellen met meer spelers om veel spellen te kopen die alleen goed zijn met 3,4 spelers.
Klinkt erg gaaf Barrage.


Ik denk dat Barrage ook met 2 een goed spel is.
Net als met andere spellen wordt het iets tactischer omdat je veel meer rekening houdt met wat goed voor jezelf is, maar ook wat vervelend voor je tegenstander is.

de herspeelbaarheid zal niet anders zijn met 2 of met meer spelers, daar zorgen de variabelen in de spelopzet wel voor, misschien nog wel meer omdat er meerdere combinaties van land tegen land tegen land zijn met 2 spelers dan met meer spelers.

de actie plekken waar je je engineers moet plaatsen, worden ook beperkt met minder spelers. waarbij het mij opvalt dat er vaak in het midden plaatsen worden weggehaald.
voorbeeld uit mijn hoofd: er zijn 5 plekken om elektriciteit te produceren, ieder met ene bonus malus van +2 +1 0 -1 -2. met twee spelers zijn er nog maar 3: +2 0 -2.
hierdoor gaat de keuzestress wel verder omhoog. (+1 0 -1 zou minder stress opleveren).

Op het bord gebeurt iets bijzonders: je zou verwachten dat met 2 spelers het bord ruim aanvoelt, en je vriendschappelijk naast elkaar zou kunnen gaan bouwen zonder elkaar erg dwars te zitten. maar dat is niet het geval. ook met twee zul je elkaar op willen zoeken.

Dat komt omdat water waarmee geproduceerd wordt, lager en in een andere rivier terugkomt dan waar het verzameld was. Hierdoor kruip je toch naar elkaar toe, om hoger in dezelfde rivier een dam te bouwen dan de ander, om zijn water te stelen, of juist onder zijn elektriciteitscentrale om het water warmee hij produceerde 'gratis' op te vangen en hergebruiken.
Een beetje vergelijkbaar met bv. Elfenland met minder spelers waar het toch ook nuttig is om bij elkaar te blijven omdat er dan meer transportfiches om je heen liggen. Gebruik maken van wat je tegenstander voor je bouwt en waarvan jij kan profiteren.

de spelduur profiteert ervan als je met 2 speelt, omdat ook Barrage zeg maar een speelduur per speler heeft, en een 2 speler spel dus korter duurt dan een 4 speler spel.

Kortom ik zie het zitten met 2 spelers. Tevens kan je altijd met de automata een 3e (en zelfs een 4e) speler toevoegen als je wilt.

_________________
Spelgroep Utrecht - Roborally rulez

Afbeelding


Omhoog
Offline Profiel  BoardGameGeek    
 
BerichtGeplaatst: za 17 okt 2020, 20:05 
Party Animal

Berichten: 410
Woonplaats: Makkum
JeVo schreef:
Joel22 schreef:
Erg belangrijke vraag voor mij. Hoe speelt het met 2 spelers? Hoe is het plezier,de tijdsduur en de replayability dan? Ik kom te weinig toe aan spellen met meer spelers om veel spellen te kopen die alleen goed zijn met 3,4 spelers.
Klinkt erg gaaf Barrage.


Ik denk dat Barrage ook met 2 een goed spel is.
Net als met andere spellen wordt het iets tactischer omdat je veel meer rekening houdt met wat goed voor jezelf is, maar ook wat vervelend voor je tegenstander is.

de herspeelbaarheid zal niet anders zijn met 2 of met meer spelers, daar zorgen de variabelen in de spelopzet wel voor, misschien nog wel meer omdat er meerdere combinaties van land tegen land tegen land zijn met 2 spelers dan met meer spelers.

de actie plekken waar je je engineers moet plaatsen, worden ook beperkt met minder spelers. waarbij het mij opvalt dat er vaak in het midden plaatsen worden weggehaald.
voorbeeld uit mijn hoofd: er zijn 5 plekken om elektriciteit te produceren, ieder met ene bonus malus van +2 +1 0 -1 -2. met twee spelers zijn er nog maar 3: +2 0 -2.
hierdoor gaat de keuzestress wel verder omhoog. (+1 0 -1 zou minder stress opleveren).

Op het bord gebeurt iets bijzonders: je zou verwachten dat met 2 spelers het bord ruim aanvoelt, en je vriendschappelijk naast elkaar zou kunnen gaan bouwen zonder elkaar erg dwars te zitten. maar dat is niet het geval. ook met twee zul je elkaar op willen zoeken.

Dat komt omdat water waarmee geproduceerd wordt, lager en in een andere rivier terugkomt dan waar het verzameld was. Hierdoor kruip je toch naar elkaar toe, om hoger in dezelfde rivier een dam te bouwen dan de ander, om zijn water te stelen, of juist onder zijn elektriciteitscentrale om het water warmee hij produceerde 'gratis' op te vangen en hergebruiken.
Een beetje vergelijkbaar met bv. Elfenland met minder spelers waar het toch ook nuttig is om bij elkaar te blijven omdat er dan meer transportfiches om je heen liggen. Gebruik maken van wat je tegenstander voor je bouwt en waarvan jij kan profiteren.

de spelduur profiteert ervan als je met 2 speelt, omdat ook Barrage zeg maar een speelduur per speler heeft, en een 2 speler spel dus korter duurt dan een 4 speler spel.

Kortom ik zie het zitten met 2 spelers. Tevens kan je altijd met de automata een 3e (en zelfs een 4e) speler toevoegen als je wilt.


Wauw wat een uitgebreide reactie hier kan ik wel wat mee! Nu nog benieuwder om het eens te spelen. Zeker dat water/dam systeem klinkt erg leuk!


Omhoog
Offline Profiel  BoardGameGeek    
 
BerichtGeplaatst: za 17 okt 2020, 21:19 
Sojaboon

Berichten: 28
Woonplaats: Leeuwarden, Netherlands
Ik denk dat ik binnenkort toch echt maar eens moet aan proberen dan met twee


Sent from my iPad using Tapatalk


Omhoog
Offline Profiel  BoardGameGeek    
 
Geef de vorige berichten weer:  Sorteer op  
5 berichten | Pagina 1 van 1 |


Opties

  Toon onbeantwoorde berichten 
  Toon ongelezen berichten 
 Afdrukweergave Toon nieuwe berichten 
  Toon actieve onderwerpen 
   
 Feed - Bordspelmania  
 Feed - Nieuwe onderwerpen  
 Feed - Forum - Bordspellen  
 Feed - Onderwerp - Barrage is een spel waar ik van hou ...  

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Google [Bot] en 8 gasten


Tags

Barrage, Wasserkraft[ Gebruikersvoorwaarden | Privacybeleid | Cookiebeleid ]Ondersteund door:
phpBB®