Gebruikersnaam:   Wachtwoord:  
Cinnamon Games

Geef waardering Link suggereren

Zoeken 0 - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z 3905 spellen aanwezig!

Afbeelding Informatie Waardering
Age of Steam
Categorie: Expertspel, Themaspel
Uitgegeven in: 2009
Uitgever: QWG Games
Link uitgever: http://www.qwggames.nl
Auteur: Martin Wallace
Illustrator: Peter Dennis, Paul Niemeyer
7.7

  Geluk 2 / 10   Strategie 8 / 10  
  Speelduur 120 minuten   Leeftijd vanaf 13 jaar   Aantal spelers 3 - 6  
18 Reacties
Beschrijving Kennisbank
Stoomuitbrakende ijzeren rossen bulderen over berg en dal in deze nieuwste uitgave van de winnaar van de International Gamers Award 2003, AGE OF STEAM. Herbeleef het tijdperk van pionierende spoorwegmaatschappijen in de VS, het tijdperk dat verantwoordelijk was voor een volledige ommekeer in de Amerikaanse economie. De intense actie speelt zich af in het industriële zenuwcentrum van de snelgroeiende natie – Pittsburg, Detroit, Chicago en Wheeling. Geen artikelen
Links
BGG link: Boardgamegeek
Recensie: Spellenclub13
Recensie: De-spellenhoek
Recensie: Bordspel

 
Plaats een nieuw onderwerp
Onderwerpen
 Onderwerpen   Auteur   Reacties   Bekeken   Laatste bericht 
Geen ongelezen berichten Age of Steam

Bartjes!

30

4298

za 29 sep 2012, 09:41

MichielH

Geen ongelezen berichten Bordspelogie: Age of Steam

Bordspelogie

0

812

za 20 okt 2012, 08:51

Bordspelogie

 
Plaats een nieuw onderwerp
Geef waardering Link suggereren

Age of Steam - Reacties (18)
Geplaatst: di 10 nov 2009, 22:03 
Avatar gebruiker
Al jaren een top 5 spel!
Ook veel interessante uitbreidingkaaren die het spel net iets anders maken.

Let op als je het spel voor het eerst speelt: Je moet wel zorgen dat je de eerste ronden meteen geld genereerd anders kun je behoorlijk vast lopen.
Er komen elke ronde goederen bij op een aantal steden, dit wordt door dobbelstenen bepaald. Door deze gelukfactor kan je uiteindelijk winnen of verliezen. Toch vind ik dat je het spel voldoende kan sturen zodat deze gelukfactor minder van belang wordt.
9
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
Geplaatst: zo 15 nov 2009, 17:06 
Avatar gebruiker
Erg leuk en ook zeer uitgebreid spel, één van de betere die verkrijgbaar is. Het leert redelijk snel, al zijn 10 beuren per spelronde wel wat veel; hierdoor duurt het spel ook best lang.

Mooi materiaal, goede kwaliteit speelbord, veel inhoudsmateriaal in de doos, waar voor je geld. Ook de vele uitbreidingsssets maken dat het spel niet gauw verveelt.
8
Omhoog
 Profiel    
 
Geplaatst: do 26 aug 2010, 11:49 
Avatar gebruiker
Age of Steam is een pittig spelletje voor de liefhebber. De spelers proberen door middel van het vervoeren van goederen over tegelijkertijd aan te leggen spoorwegtrajecten hun inkomenspositie te verbeteren, maar worden daarbij tegengewerkt door de nogal brute aandeelhouder die elke ronde geld wil zien voor uitstaande aandelen. Aan het begin van het spel ben je letterlijk alleen maar geld aan het lenen om het dividend te betalen, dus is het zaak om zo snel mogelijk de business op poten te hebben zodat je je kunt gaan wijden aan het zelf rijker worden.

Nu ik het een paar keer heb gedaan, begin ik het spelverloop eigenlijk wat saai te vinden. Niet dat je elkaar niet vreselijk kunt klemzetten (hetgeen neerkomt op verschil tussen winst en roemloos verlies), want dat levert nog wel tactisch vuurwerk op. Nee, het algehele verloop is altijd hetzelfde: het is altijd eerst geld lenen om het ene gat te dichten met het ander, dan de overgang naar een break-even zodat je geen aandelen meer nodig hebt, en dan harkenharkenharken om zoveel mogelijk inkomen (en dus punten) binnen te halen. Vooral in de laatste fase kan een gelukkige dobbelsteenworp voor het aanvullen van de goederen in steden bijzonder cruciaal blijken, en dat lijkt niet in het geheel van langdurig toch vrij strikt financiëel beleid te passen.

De standaardkaart (de 'Rustbelt') heb je naar een paar spellen wel gezien omdat er nauwelijks terreinvariatie is; het is prettig om te weten dat je dan uit letterlijk tientallen andere kaarten kunt kiezen; vaak zijn die ook nog eens ontworpen voor een specifiek aantal spelers. Maar het algehele spelgevoel verandert er veelal weinig door, en dat vind ik jammer. Goed spel, zeker proberen; maar ik vrees dat het cijfer door desinteresse aan mijn kant in de toekomst nog wel een puntje zal zakken.

Update Na Stoom te hebben gespeeld van dezelfde auteur ben ik van mening dat dát spel op een betere manier omgaat met zowel de manier waarop steden worden bevoorraad (te weten zonder rauw dobbeltoeval), als met de manier waarop punten worden verdiend (via een simpele keus tussen geld en punten, en niet op een nogal gekunstelde manier van 3x dit minus dat plus zoveel). Ervaren rotten zullen bij het eerste punt opmerken dat er minder extreme dynamiek in Stoom zit: so be it. Ik heb liever een spel dat superieur plannen in een saaiere omgeving beloont, dan een spel dat superieur plannen met rauw toeval tenietdoet. Hierdoor krijgt Stoom de oorspronkelijke waardering van 7, en zakt Age of Steam naar een 6.
6
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
Geplaatst: vr 27 aug 2010, 00:30 
Alleen geschikt voor liefhebbers van pittige spellen waar je geen fout in mag maken. Die heb ik tot nu toe elk potje wel gemaakt, maar ik hoop het ooit te leren....

Minder mooi uitgevoerd dan het versimpelde broertje Railroad Tycoon (tegenwoordig Railways of the World) en opvolger Steam (met eenvoudige 'Railroad Tycoon achtige' + 'Age of Steam achtige' regels), maar dat boeit me niet.

Ik ben blij alledrie de varianten in huis te hebben met een zwik alternatieve kaarten zodat ik jaren vooruit kan met dit topspel.
8
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
Geplaatst: di 07 sep 2010, 20:31 
Ik vind Age of Steam een leuk spel, maar heb het nog niet voldoende gespeeld om er een definitief oordeel over te vellen. Vooralsnog geef ik het dus een 7. Kanttekening is wel, dat het met drie spelers minder speelt. In die situatie zijn er meestal twee die elkaar de tent uitvechten, terwijl de derde rustig uitbreidt en wint.
7
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
Geplaatst: zo 06 feb 2011, 19:53 
dit weekend in huis gehaald.
even door de regels bijten, maar eenmaal het spel onder de knie is het echt fantastisch.
ik speel graag ticket to ride, maar als ik nu een treinspel wil spelen komt age of steam sneller op tafel.
9
Omhoog
 Profiel    
 
Geplaatst: zo 05 jun 2011, 19:40 
Avatar gebruiker
Vandaag voor het eerst gespeeld. Ik was al bekend met Railroad tycoon en een aantal andere treinspellen dus dat scheelde in de uitleg. Toch zijn er wel een aantal dingen waar je goed op moet letten. Niet te veel lenen uiteraard, maar toch ook het tijdig opwaarderen van je locomotief zodat je de langere routes kunt maken. Wordt vaak aangeduid als "moeder van alle treinenspellen" en staat niet voor niets hoog gewaardeerd op BGG maar is voor mij gewoon een goed spel niet meer maar ook zeker niet minder.
7
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   Facebook
 
Geplaatst: ma 27 feb 2012, 21:10 
Avatar gebruiker
Heb hem nu drie keer gespeeld en zal hem zeker en vast nog vaker doen. Het is waar dat je weinig marge hebt wat betreft fouten maken. Maar wat zal de smaak van een overwinning fantastisch zijn. Tot die dag en waarschijnlijk ook daarna zal ik hem regelmatig op tafel leggen
8
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
Geplaatst: za 11 aug 2012, 09:52 
Avatar gebruiker
Een uitstekend zwaarder economisch spel. Het is misschien net iets te masochistisch; want het spel draait vooral om het bereiken van solvabiliteit. Sta je eenmaal niet meer rood, dan mondt het uit in een puzzelspelletje om de optimale leveringen uit te rekenen.

Doet me in veel opzichten aan Hoogspanning denken, maar dan vind ik dit toch een stuk beter.
8
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek  Twitter  
 
Geplaatst: ma 13 aug 2012, 12:17 
Avatar gebruiker
Deze speel ik erg graag. Zeer mooi treinenspel. Voor de uitleg moet ik nog altijd even goed opletten, zeer veel spellen van deze soort die met kleine verschillen weer op elkaar lijken.
7
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek  Twitter  Facebook
 
Geplaatst: ma 13 aug 2012, 13:01 
Ik grijp - op een paar na - niet snel naar een treinspel. Het thema spreekt mij niet aan. Ik heb deze es geprobeerd. Ik heb me geamuseerd maar niet zo dat ik hem persé nog es wil spelen.
6
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
Geplaatst: ma 13 aug 2012, 13:07 
Eén van de zwaardere economische spellen. Eerste zorg is om uit het rood te komen en proberen als eerste de meest rendabele steden met elkaar te verbinden.
9
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
Geplaatst: wo 15 aug 2012, 09:20 
Avatar gebruiker
Super mooi treinenspel.
Voor mij is dit wel een beetje zo'n beetje het eindstation qua zwaarte.
8
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek  Twitter  Facebook
 
Geplaatst: ma 27 aug 2012, 13:44 
Avatar gebruiker
Inmiddels een klassieker in de categorie economische treinenspellen. Hersenkraker en kan lang duren, maar zit erg goed in elkaar.
8
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
Geplaatst: ma 27 aug 2012, 15:43 
Avatar gebruiker
Prima spel, vind ik persoonlijk beter dan steam: ziet er beter uit en is een meer gestroomlijnd spel. Wel pittig voor een beginneling.
7
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
Geplaatst: zo 30 dec 2012, 02:06 
Avatar gebruiker
Phoeh, toch één van de zwaardere spellen die ik al gespeeld heb. De eerste keren heel erg lastig om het faillissement te vermijden, maar naarmate je het meer en meer speelt, zie je deze topper openbloeien. Een klassieker, en terecht als je't mij vraagt.
8
Omhoog
 Profiel    
 
Geplaatst: za 09 feb 2013, 15:05 
Avatar gebruiker
Geweldig cadeau voor 1 van mijn vrienden. Het 2 speler spel wat er standaard bij zit is niet super, maar met 3 of 4 spelers wil ik het graag spelen.
8
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
Geplaatst: vr 12 maart 2021, 10:09 
Avatar gebruiker
8
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
 

Geef waardering Link suggereren


[ Gebruikersvoorwaarden | Privacybeleid | Cookiebeleid ]Ondersteund door:
phpBB®