Gebruikersnaam:   Wachtwoord:  
Gouden Ludo 2019 winnaars

Geef waardering Link suggereren

Zoeken 0 - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z 2618 spellen aanwezig!

Afbeelding Informatie Waardering
Automobile
Categorie: Expertspel
Uitgegeven in: 2010
Uitgever: 999 Games
Link uitgever: http://www.999games.nl
Auteur: Martin Wallace
Illustrator: Czarnè
6.3
Winkelwagen
Lotana.be
  Geluk 0 / 10   Strategie 0 / 10  
  Speelduur 120 minuten   Leeftijd vanaf 10 jaar   Aantal spelers 3 - 5  
16 Reacties
Beschrijving Kennisbank
Spannend commercieel bordspel voor de echte liefhebbers. Je kruipt in de rollen van industriële pioniers en creatieve doe-het-zelvers als Henry Ford, Walter Chrysler, Charles Kettering, Charles Howard, William C. Durant en Alfred P. Sloan, die de eerste auto's en de voor de bouw ervan noodzakelijke fabrieken en productietechnieken ontwikkelden.

In vier speelronden ontwikkel je voertuigen voor de massamarkt, de middenklasse en de elite, waarmee je zoveel mogelijk winst probeert te maken. De vraag naar auto's in de verschillende klassen is echter nogal wisselvallig. Het is daarom zaak om met een vooruitziende blik te plannen en niet te weinig, maar ook niet teveel auto's te produceren.

Elke ronde koop je fabrieken en onderdelenfabrieken. Vervolgens bepaal je hoeveel auto's je produceert. Daarbij is het belangrijk om de vraag goed in de gaten te houden. Omdat je van tevoren al een fiche met een getal krijgt, kun je al een kleine inschatting maken. Ondertussen moet je in de gaten houden dat je op tijd nieuwe fabrieken met modernere auto's koopt, want oudere fabrieken worden met boetes bestraft.
Geen artikelen
Links
BGG link: Boardgamegeek
Recensie: Spellengek

 
Plaats een nieuw onderwerp
Onderwerpen
 Onderwerpen   Auteur   Reacties   Bekeken   Laatste bericht 
Geen ongelezen berichten Automobile en Rozenoorlog vertraagd

Erwin

13

1815

ma 03 jan 2011, 17:49

pleunie.william

Geen ongelezen berichten Automobile (Martin Wallace)

henk.rolleman

0

769

wo 20 mei 2009, 09:29

henk.rolleman

Geen ongelezen berichten Bijlage(n) Nox' Spellenzolder - Automobile

Bastiaan_Nox

0

573

zo 28 dec 2014, 22:52

Bastiaan_Nox

 
Plaats een nieuw onderwerp
Geef waardering Link suggereren

Automobile - Reacties (16)
Geplaatst: vr 15 okt 2010, 11:07 
Dit STRATEGISCHE bordspel van Martin doet het erg goed bij mijn spelersclubjes hier. Het is qua regels typisch een Wallace: zodra je aan mensen uitlegt hoe het werkt krijg je een beetje glazige blikken en de 'ok, ik snap wat je doet, maar wat is nou handig om te doen' opmerking komt al snel langs.

Maar na 1 van de 4 rondes gespeeld te hebben snapt een (gevorderde) speler het altijd wel. Ik vind vooral de schijnbaar indirecte interactie tussen de spelers erg goed ("verdorie, waarom maak jij nou opeens zoveel middenklassers!") en het afschrijvings-mechaniek van je fabrieken.

Knap dat het spel zo goed werkt, want eigenlijk heb je in het hele spel maar 8 'vrije' actiekeuzes (+ 4 x auto's maken....)
8
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
Geplaatst: za 16 okt 2010, 12:00 
Avatar gebruiker
Automobile heeft een orgineel thema (ik was het tenministe nog niet eerder tegengekomen). Het produceren van de juiste auto's en het daarbij horende mechanisme van vraag en aanbod voelt behoorlijk realistisch aan. Al met al een leuk spel dat ik zeker nog eens wil spelen.
8
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   Facebook
 
Geplaatst: wo 30 maart 2011, 12:16 
Avatar gebruiker
Automobile is mij heel erg goed bevallen. Echt een spel voor liefhebbers van economische bordspellen. Je zal veel ver vooruit moeten denken om de meeste winst uit je productie te persen. Wees voorzichtig met het aantal auto's dat je produceert, want niet verkochte auto's leveren je weer verlies op, alsook je fabrieken die t minst ontwikkeld zijn. Kortom: Veel denkwerk en rekenwerk vereist om in het spel te blijven.
9
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   Facebook
 
Geplaatst: za 02 apr 2011, 21:15 
Avatar gebruiker
Een toegankelijke Wallace: dat zie je niet vaak. Geen rare regeluitzonderingenbrij als bij Brass (ook al is het reglboekje aan de volumineuze kant), spel is in twee uurtjes gepiept (uitleg duurt een dik kwartier), je zit snel in het ritme, en het voelt degelijk aan. De spelers kunnen elkaar prima in de haren vliegen, en dat houdt iedereen bij de pinken. Prima spellenvoer, dus.

Daar staan wel wat minpunten tegenover. Het is nogal een getallenbrij, en daar moet je van houden, laat staan dat het je positie ten opzichte van de andere spelers duidelijk maakt. Liefhebbers van getallen zullen zich echter snel thuisvoelen. Wat ik echt een tekortkoming aan het spel vind, is de nogal wispelturige autoverkoopmarkt. Er hangt heel veel van de verkoop van auto’s af: produceer er (achteraf gezien) te weinig en je bent inefficiënt bezig en zult misschien verliezen van iemand die het risico op hogere productie wel nam; produceer er (achteraf gezien) te veel zonder extreem te speculeren en je zit met een forse verliespost opgescheept. Je kunt echter op geen enkele wijze met zekerheid vaststellen hoe de verkoopmarkt zich zal gaan gedragen, met als gevolg dat het toeval nogal rauw ingrijpt. Age of Steam lijdt ook aan dit euvel.

De vormgeving van de 999 Games-editie is luxe, maar niet altijd even handig. Het contrast op het bord is niet super, en er is (*grrrr*) papiergeld bijgevoegd. Doet u dat nu eens niet meer, herendames uitgevers!

Hoe dan ook: het was geen onmiddellijke liefde op het eerste gezicht, maar een complete afwijzing is het ook niet geworden. Daarentegen weegt het markttoeval wel erg zwaar op mijn oordeel over deze titel: je moet zo zorgvuldig te werk gaan om je productie te kunnen halen en dat beter te doen dan je tegenspelers dat die ellendige markt veel te veel roet in het eten kan gooien. Vanwege de fraaie vormgeving toch nog een bonuspuntje, maar hoger dan een 5 komt deze titel niet.
5
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
Geplaatst: ma 18 apr 2011, 16:25 
Wat een kunstig gemaakt spel, alle knap ontworpen spelmechaniekjes staan keurig in dienst van het thema. Helaas komt het spel al doende echter gortdroog, lang en overmatig gecompliceerd op me over.
Er zijn mensen in mijn spellenkring die Automobile graag op tafel brengen, ik zal echter niet meer aanschuiven.
3
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
Geplaatst: zo 22 mei 2011, 22:46 
Avatar gebruiker
Update: alleen de gedachte al dit wrak van een 'spel' nog eens te moeten spelen vervult me met afgrijzen. Ik kan met de beste wil niet begrijpen wat iemand hier leuk aan kan vinden.

****
Fantasieloze case uit een managementboek van een cursus bedrijfskunde. Vanuit dat perspectief is het nog wel interessant, maar als spel stelt dit niks voor. In 5 minuten Finito maak ik nog meer betekenisvolle keuzes dan in 2 uur Automobile.

Martin Wallace heeft zo zijn best gedaan het thema goed te verwerken dat hij vergat dat het om een spel ging. De enige reden om dit geen 2 te geven is dat het in zijn soort nog wel een aardige rekensom is. Maar al na 1 potje gaf dit spel al zijn geheimen prijs en is de wederspeelbaarheid nihil.
2
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
Geplaatst: za 30 jul 2011, 00:11 
Avatar gebruiker
Ik zal hem persoonlijk niet kopen, maar als iemand hem op tafel legt schuif ik wel aan
6
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
Geplaatst: zo 21 aug 2011, 18:18 
Nu ik deze 2 keer gespeeld heb (1x met 5 en 1x met 4) wil ik even mijn eerste beoordeling van dit spel schrijven. Ik begrijp wel dat dit spel niet van iedereen veel liefde krijgt, maar de negatieve reacties zouden volgens mij mensen kunnen afschrikken die dit wel een topspel zouden vinden.
Het is een mooi geconstrueerd spel waarbij je in tegenstelling tot wat sommigen beweren echt wel wat beslissingen neemt: Kies je voor een specifieke ceo om bijvoorbeeld je verliesstenen onder controle te houden of laat je daarbij je positie in de spelersvolgorde primeren? Produceer je laat om in te spelen op het aanbod van anderen of probeer je oude fabrieken te sluiten na een vroege productie? Zelfs een dubbele productie is niet uitgesloten. Zet je al dan niet in op de dealers? Ga je voor stevige leningen (al dan niet gesteund door enkele directiebesluiten) of speel je met een beperktere omzet?
Door het feit dat er slechts 4 ronden zijn is een echt dramatische ronde moeilijk te redden (wat bij een expertspel van deze duur niet onoverkomelijk is), anderzijds blijft de speelduur daardoor vlot onder de 2 uur als allen al eens gespeeld hebben.
Ik zou dit spel aanraden aan mensen die houden van het economische aspect van bijvoorbeeld "hoogspanning" en die dat aspect graag naar 1 niveautje abstracter zien gaan. Mensen die enig rekenwerk bij een spel verafschuwen laten dit spel beter links ligggen.
Op het speelmateriaal en de spelregels heb ik niets aan te merken. Eervolle vermeldingen zijn daarbij voor de overzichtelijke achterzijde van het regelboek, de historische achtergrond en het (door sommigen verguisde) dubbelzijdig bedrukte speelgeld.
8
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
Geplaatst: ma 06 aug 2012, 16:41 
Avatar gebruiker
Voorlopig met een cijfer gewaardeerd, m'n mening komt eventueel later nog...
8
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
Geplaatst: di 07 aug 2012, 14:03 
Avatar gebruiker
Tellen, tellen en nog eens tellen. Ik had het gevoel dat ik twee uur sommen aan het oplossen was. Het spel zelf ziet er wel mooi uit en de spelmechanismen sluiten mooi aan bij de acties: Auto's verkopen, produceren, fabrieken afschrijven, ...

Ik wil gerust nog eens andere spellen van Wallace proberen, maar deze probeer ik in ieder geval wel te vermijden.
3
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek  Twitter  Facebook
 
Geplaatst: vr 31 aug 2012, 09:34 
Avatar gebruiker
Een voor Wallacebegrippen erg toegankelijk spel, maar desondanks word ik niet heel enthousiast. Het marktmechanisme is prima verwerkt in een origineel thema, maar er zijn ook wat mindere punten:

- de markt is grillig, wat het lastig maakt om erop in te spelen
- de (directe) interactie is erg laag
- maak je in een vroeg stadium een fout, dan krijg je dit in het spel niet meer gecompenseerd.
- veel regels, waardoor de uitleg (of de "hoe ging het ook alweer"-fase) veel tijd kost.

Al bij al een middenmoter.
5
Omhoog
 Profiel    
 
Geplaatst: za 29 dec 2012, 02:19 
Na de meningen hier te hebben gelezen, waren we bijna geneigd het spel terug in de kast te leggen. Niet gedaan en uiteindelijk zijn we daar wel blij om. We hebben een leuke spelavond gehad. Het tellen is inderdaad wel aanwezig, maar zo moeilijk is het nu ook allemaal weer niet.
Er zit voldoende uitdaging in. We speelden met expert-spelers, maar ook een niet expert-speler die een beetje van logisch nadenken en winst/verliesrekenen houdt, kan dit prima doen. De spelsystemen sluiten aan bij het thema en het zit logisch in elkaar.
Zal het niet elke week op tafel leggen, maar allen die meededen waren wel in voor nog een keer een spelletje.
7
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
Geplaatst: wo 03 jul 2013, 10:24 
Leuke spelmechanismen, veel reken en denkwerk, zo heb ik het graag. Door de handige 'actielijn' op het spelbord ook helemaal niet moeilijk om volgen. Als Wallace fan kan ik dit spel dan ook niets anders dan een hoge score geven, prima spel!
8
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
Geplaatst: do 25 jul 2013, 08:15 
Avatar gebruiker
In het begin is het allemaal erg wazig wat je moet doen, en vervolgens veel rekenwerk, maar het thema spreekt me erg aan. Moet nog eens gespeeld worden!
6
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek  Twitter  Facebook
 
Geplaatst: zo 04 aug 2013, 15:06 
Heel leuk concept, prachtig artwork, veel keuzes kortom een toppertje
8
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
Geplaatst: ma 14 sep 2015, 23:54 
Avatar gebruiker
Een zeer thematische en aangename "Walace".
7
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
 

Geef waardering Link suggereren


[ Gebruikersvoorwaarden | Privacybeleid | Cookiebeleid ]
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Stijl afkomstig van StylerBB.net & kodeki. Logo door Henk Rolleman
board3 Portal - gebaseerd op phpBB3 Portal
Vertalingen door phpBB.nl & phpBBservice.nl
phpBB SEO