Gebruikersnaam:   Wachtwoord:  
Spellenfest 2024

Geef waardering Link suggereren

Zoeken 0 - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z 3962 spellen aanwezig!

Afbeelding Informatie Waardering
Brass
Categorie: Themaspel
Uitgegeven in: 2010
Uitgever: White Goblin Games
Link uitgever: http://www.whitegoblingames.nl
Auteur: Martin Wallace
Illustrator: Peter Dennis
7.6

  Geluk 1 / 10   Strategie 9 / 10  
  Speelduur 120 minuten   Leeftijd vanaf 13 jaar   Aantal spelers 3 - 4  
31 Reacties
Beschrijving Kennisbank
Elke speler probeert in Lancashire de waardevolste katoenindustrie op te zetten. Het grondgebied is klein, dus wordt het strijden voor de beste locaties. De waarde van jouw creatie wordt gemeten aan de afgewerkte gebouwen, de gemaakte verbindingen en het geld dat je overhoudt aan het einde van het spel. Houd je hoofd er bij, anders ben je nu al verloren. Geen artikelen
Links
BGG link: Boardgamegeek
Recensie: Spellenclub13
Samenvatting: Whitegoblingames
Samenvatting: Boardgamegeek
Spelregels: Dropbox

 
Plaats een nieuw onderwerp
Onderwerpen
 Onderwerpen   Auteur   Reacties   Bekeken   Laatste bericht 
Geen ongelezen berichten Warfrog mini

Rubik

0

845

wo 26 sep 2007, 19:46

Rubik

Geen ongelezen berichten Brass

P.T.

1

500

za 16 apr 2011, 22:23

jeroenh

Geen ongelezen berichten Brass - 2010 White Goblin

Schoolmeester

8

1131

wo 30 mei 2012, 23:09

16 Feet Pauly

Geen ongelezen berichten Bijlage(n) Nox' Spellenzolder - Brass

Bastiaan_Nox

2

1131

ma 28 jul 2014, 10:52

Bastiaan_Nox

Geen ongelezen berichten iOs. Brass

rife

4

963

zo 07 feb 2016, 13:07

freeze

Geen ongelezen berichten Brass vs Brass Lancashire vs Brass Birmingham

Kevin

3

1225

ma 16 dec 2019, 11:35

larsje86

Geen ongelezen berichten Bijlage(n) Brass Birmingham: een industriële revolutie zonder arbeiders

Pura Vida

25

1000

do 01 jun 2023, 16:18

RvdH83

 
Plaats een nieuw onderwerp
Geef waardering Link suggereren

Brass - Reacties (31)
Geplaatst: di 26 jan 2010, 18:17 
Avatar gebruiker
De afgelopen 3 jaar heeft dit spel toch wel op mij de meeste indruk gemaakt.
Het speelt vlot, interactief, heel tactisch en het thema is mooi in de mechanismen van het spel verwerkt. Voor wie hem nog niet gespeeld heeft zeker een paar keer proberen!
10
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek  Twitter  Facebook
 
Geplaatst: vr 13 aug 2010, 00:43 
Avatar gebruiker
Brass heeft veel krediet opgebouwd doordat het een pittig geheel is waar alles op de een of andere manier wel op elkaar ingrijpt. Het is met name een spel over transport van goederen naar productielocaties die die zaken nodig hebben, maar goederen raken op, productiefaciliteiten worden vernieuwd, en de infrastructuur moet nog worden aangelegd. Dit soort topologische oefeningen zit van nature stampend vol met uitdagingen voor spelers; een auteur hoeft die er als het ware niet 'met de hand' in te stoppen. Het resultaat is dat Brass ontegenzeglijk pit en body heeft, en voor de werkverschaffende groeimotor liefhebbers nogal apart aanvoelt. Dit is een spel dat vaak moet worden gedaan zodat je het reilen en zeilen leert kennen en dat vervolgens in je voordeel kunt gaan manipuleren. Zoals zovele titels van Wallace kent Brass ook een fikse portie toeval (te weten in de speelkaarten), maar het toeval lijkt genereus te zijn in die zin dat je altijd wel wát kunt doen met je kaarten. Desondanks is de combinatie enigszins rauw: een zware transportmotor koppelen aan zo'n oncharmante kaartenstapel... Dat had met meer finesse gekund. Datzelfde geldt ook voor de relatief grote hoeveelheid kleine regeltjes die als geheel wel het spel maken, maar het aanleren ervan tot een gedoe veroordelen. Vandaar dat Brass niet bepaald een titel is die je af en toe speelt: je doet 'm of niet of vaak, er is niet een echte tussenweg mogelijk.

Ik moet zeggen dat het onderliggende mechanisme eenvoudig genoeg was zodat ik het voldoende begreep om geïnteresseerd te zijn waar het geheel zou eindigen. Het was ook leuk om te zien hoe de verschillende manieren om punten te verdienen in de praktijk uitwerkten. Maar om nu de speelduur die ervoor staat regelmatig aan Brass te wijden... Nee, niet echt. Misschien af en toe, en dat maakt het alleen maar moeilijker om dit spel op tafel te zetten. Voor iets dat zo lang duurt wil ik wat meer schwung dan alleen gefronste wenkbrauwen, bedachtzame zetten en af en toe een binnensmonds 'shit' als een plekje op het bord door een andere speler met een tegeltje wordt bezet. Ben je echter voor je vaste kliek van hardcore spelers op zoek naar een nieuwe uitdaging die vaak op tafel zal komen, is Brass zonder meer een goeie suggestie.

Ik verwacht overigens dat met vaker spelen van Brass de waardering ervan omhoog zou gaan.
6
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
Geplaatst: zo 29 aug 2010, 22:57 
Avatar gebruiker
Prachtig ontwikkelingsspel waarbij de werkelijkheid goed nagespeeld wordt. Het steeds weer anticiperen op de bouwacties van je tegenstander maken het een echte brainburner. Ga je voor die extra katoenfabriek of toch maar een kolenmijn. Soms heb je net de kaart niet die je graag wilt hebben. Maar het blijft een fascinerend spel. Om vaak op tafel te komen is het voor mij net te lang, maar toch een verdiende 8.
8
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   Facebook
 
Geplaatst: di 07 sep 2010, 15:08 
Ondanks dat ik erg veel spellen van Wallace heb, zit deze toch wel snel bij mijn favoriete 3 (of in ieder geval 5) spellen van hem.

Erg goed spel, ondanks de niet altijd even makkelijk onthoudbare kleinigheden in de regels.
9
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
Geplaatst: di 07 sep 2010, 20:38 
Eén keer gespeeld. Op zich best een aardig spel, maar het duurt mij te lang voor wat het biedt. Ik mis vooral de interactie. De spelers zijn vooral voor zichzelf bezig, hoewel een ander je wel eens dwars zit op het bord uiteraard. Verder zijn er wat mij te betreft onnodig veel kleine regeltjes. Maar ik wil nog wel eens een poging wagen!
6
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
Geplaatst: do 03 maart 2011, 23:19 
Deze gisteren voor de 2e keer gespeeld en gemerkt dat ik dit een heel intrigerend spel vind. Ik zie hier heel wat opties en het is zo een spel waarover je bij het naar huis rijden nog nadenkt. De aparte kanaalperiode en spoorwegperiode voelen zeer verschillend aan. Belangrijk is wel om behoorlijk door te spelen (ik hoop dat meer spelen helpt) want als je op 3u afklokt, voelt het te lang. Wat mensen hierboven melden in verband met te veel kleine regeltjes begrijp ik niet goed: dit spel leg je uit binnen het kwartier en na 1 keer spelen is terugblikken in de spelregels uitzonderlijk.
9
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
Geplaatst: zo 17 apr 2011, 02:27 
Avatar gebruiker
Ik heb dit spel nu eenmalig gespeeld dus het is moeilijk hier een goed oordeel over te geven. Wat me echter op viel was het feit dat er veel kleine regeltjes waren. Je went er vrij vlug aan, maar het is toch even wennen.

Het leuke aspect vond ik dat je ook daadwerkelijk je sporen gebruikt om goederen te vervoeren. Maar als ik voor een wallace moet gaan, wordt het toch eerder tinners trail.
7
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek  Twitter  Facebook
 
Geplaatst: zo 31 jul 2011, 10:48 
Prima spel vol met tactische wendingen. Materiaal is prima op de plastic muntjes na.
Eerste periode is het geld schaars, aan het eind van de tweede periode het je geregeld geen mogelijkheden meer om te investeren omdat er geen ruimte meer is. Blijft de volle 3 uur boeien.
9
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
Geplaatst: do 19 jul 2012, 22:11 
Bij Dierik kennis gemaakt met Brass. Niet alle regels klopte nog, maar het liet me niet los. Na het spelen dacht ik nog steeds na over de te behalen doelen, de verschillende mogelijkheden en wanneer iets het meest zou opleveren.

Ik moest het gewoon kopen, want ik houd er van om regeltjes te lezen, herlezen, op te slaan en na te gaan. Wat dat betreft kom ik helemaal aan mijn trekken.
Het spel zit echt heel mooi inelkaar. Zowel historisch als economisch. Leuk zoals de ontwikkeling van de industrie zichtbaar wordt gemaakt, eerst vervoer van kolen over de kanalen, alleen als je aansluiting hebt via haven. Dan de ijzererts die het mogelijk maakt om je te ontwikkelen, je moet zelfs ontwikkelen anders kun je niet mee in de fase waarin de kanalen worden vervangen door spoorrails.

Dan moet je op een slimme manier je katoen leveren aan haven of aan de verre markt. Pas dan levert de fabriek bij start van de nieuwe ronde meer inkomsten op. Ga zo maar door. Ik vind het geweldig....

In de handleiding zijn de tekeningen van blz. 4 en 6 verwisseld.

Het enige min punt is het geld, ik heb de waarde met stift erop gezet.
9
Omhoog
 Profiel    
 
Geplaatst: ma 06 aug 2012, 16:56 
Avatar gebruiker
Voorlopig met een cijfer gewaardeerd, m'n mening komt eventueel later nog...
8
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
Geplaatst: ma 06 aug 2012, 21:13 
Topspel dat ingewikkelder lijkt dan het is. Je moet echter wel goed opletten bij de afsluiting van de eerste periode dat je wel goed de tweede periode in kan gaan.
8
Omhoog
 Profiel    
 
Geplaatst: wo 08 aug 2012, 12:35 
Avatar gebruiker
Ik had gehoopt Brass leuk te vinden maar ik kan het niet bekoren.

Na een drietal spellen vind ik het spel te lang duren en de spelregels vind ik niet duidelijk waardoor ik er niet echt in ben gekomen. Jammer.
5
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
Geplaatst: wo 08 aug 2012, 13:37 
Eén keer gespeeld. Het thema spraak mij niet aan en de regels vielen me te zwaar. Heb dan ook het spelletje niet uitgespeeld.
4
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
Geplaatst: za 11 aug 2012, 19:46 
Avatar gebruiker
Heeft me na 1 potje aangenaam verrast. Natuurlijk vol van die typische Wallacehaken en -ogen, maar in tgenstelling tot bijvoorbeeld Automobile valt hier nog veel te kiezen en kun je een heuse strategie uitstippelen. Wil ik nog wel vaker doen.
8
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek  Twitter  
 
Geplaatst: wo 22 aug 2012, 12:50 
Dit ziet er wel een goed spel uit, maar ondanks toch wat ervaring te hebben met heel wat spellen moet ik zeggen dat Wallace-spellen niet uitblinken in superduidelijke spelregels.
6
Omhoog
 Profiel    
 
Geplaatst: do 30 aug 2012, 21:27 
Avatar gebruiker
Een viertal keren gespeeld, maar het spel kan mij niet bekoren: te droog, te weinig thema, te veel kleine regeltjes, grafisch mager uitgevoerd. Neemt niet weg dat het spel goed in elkaar zit en zeker een uitdaging biedt voor de veeleisende speler.
6
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
Geplaatst: zo 09 sep 2012, 22:04 
Avatar gebruiker
Zie mijn video uitleg/review voor alle informatie.
8
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   Facebook
 
Geplaatst: do 20 dec 2012, 14:51 
Avatar gebruiker
Die kleine regeltjes vond ik allemaal wel meevallen, zeker als je de player aid erbij hebt is het prima te spelen, ook een eerste keer.

De speelduur moet je wel rekening mee houden, maar daar kies je voor.
Het artwork vond ik persoonlijk minder. Het thema en de mogelijkheden tot ontwikkeling vond ik erg leuk en goed werken!
8
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek  Twitter  Facebook
 
Geplaatst: do 27 dec 2012, 02:07 
Avatar gebruiker
Nu éénmalig gespeeld met drie spelers. Ben benieuwd naar het effect een vierde spelers heeft op het geheel. Het geheel voelde gelikt aan, maar wat zijn die regels SLECHT geschreven zeg!!
7
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   Facebook
 
Geplaatst: wo 02 jan 2013, 20:40 
Afgezien van het spelregelboek dat een rituele verbranding waard is echt een topspel!!!!
Aanrader voor de veeleisende speler.
9
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
Geplaatst: za 09 feb 2013, 15:10 
Avatar gebruiker
Mijn favoriete spel (Nederlandstalig), ook de niet officiele 2 speler variant is naar mijn inziens beter dan bijna alle andere spellen die ik ooit gespeeld heb. Nooit hetzelfde, speelt vlot ja hier kom ik mijn bed voor uit.
9
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
Geplaatst: zo 31 maart 2013, 10:24 
Nog altijd een topspel in de spellenkast. Er zijn maar weinig spellen waar alles zo goed in elkaar gewoven zit als in brass. Je moet wel van een pittig spel met een lange speelduur houden maar dan heb je ook een fantastisch spel op tafel staan. Als je je eerste potje speelt zorg dan wel voor 1 a 2 ervaren spelers aan tafel. Een foutje mbt de regels heb je namelijk snel gemaakt. Een groot minpunt is het spelregelboek dat niet prettig leest en ook nog eens fouten bevat (tip bekijk de videoreview van nox spellenzolder als het spelregelboek niet duidelijk is en grijze haren gaat opleveren).
De interactie is heel goed in het spel doordat je elkaar de beste locaties probeert af te snoepen en ook van elkaars gebouwen gebruik moet maken. De geluksfactor is nauwelijks aanwezig of je moet het aan sturen op de kaarten die je in je hand hebt maar dit valt echt te verwaarlozen. Als je de kaart van een bepaalde locatie niet hebt lever je gewoon 2 kaarten in voor 1 bouwactie en zo kun je toch op de locatie bouwen die jij wilt.

+++ -Thema komt er goed uit.
-Veel mogelijkheden en acties.
-Het spel betrekt je echt van begin tot eind.
-Waar het spelregelboek anders doet vermoeden speelt het spel eigenlijk heel
makkelijk.
-Goede interactie en te verwaarloze geluksfactor.

--- -Vreselijk spelregelboek.
-Een aantal kleine regeltjes die nog wel eens vergeten willen worden.
9
Omhoog
 Profiel    
 
Geplaatst: zo 30 jun 2013, 14:48 
1 keer gespeeld, daarna zelf aangeschaft ... en sindsdien niet gespeeld. Jammer; het spel is zeer solide. Redelijk complexe regels maar daarmee wel hele mooie keuzes.
8
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek  Twitter  Facebook
 
Geplaatst: vr 26 sep 2014, 12:04 
Avatar gebruiker
Moeilijk te beoordelen spel. Heb het pas één keer "in het echt" gespeeld, maar ook al meerdere keren online. Het zit ontegenzeglijk goed in elkaar, maar ik heb helaas nog steeds het gevoel "ik doe maar wat" en dat voelt niet goed. Ik sta echter niet afwijzend tegen een verdere kennismaking.
6
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
Geplaatst: vr 04 sep 2015, 19:47 
Avatar gebruiker
Weer een topper in mijn spellenkast : Brass

In het begin, na het doornemen van de regels, keek ik met open mond naar
de spelregels. Wat is dit ??? Ik snap er niets van !

Ik was nochtans al wel wat gewoon Caylus, Puerto rico, El Grande, ...

Maar voor de doorzetters ontvouwt er zich een topper en een spel met veel interactiviteit.

De nadelen zijn de complexe spelregels en vele kleine regeltjes en een de lange speelduur.
Maar Brass is o zo verslavend en de tijd vliegt als je dit aan het spelen bent. Een van de
weinige spellen met lange speelduur die me aan de tafel gekluisterd houden.

Ok, ik ben weg ik moet nog wat kanalen uitgraven en katoen verschepen.

Waar wacht je nog op om Brass aan te schaffen ,rep je met trein, boot, auto naar de spellenwinkel en schaf deze topper aan.

Tip: Brass is ook perfect speelbaar de tweespelers-variant op de boardgamegeek
(De aanpassingen staan aangegeven op het 2-spelers bord)
https://boardgamegeek.com/filepage/30555/variant-rules-2-player-game
10
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
Geplaatst: ma 20 maart 2017, 00:03 
Avatar gebruiker
Ik sluit mij helemaal aan bij humske en erwin123
8
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
Geplaatst: vr 12 mei 2017, 13:32 
Avatar gebruiker
Het is denk ik wel een goed spel, maar niet mijn spel.
Nu wil ik ook weer niet zeggen "wè 'ne bras"......
maar voor mij is het te lang, te zwaar en weinig lol.
6
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek  Twitter  Facebook
 
Geplaatst: wo 31 okt 2018, 13:11 
Gaaf spel, helemaal mijn type spel.
Ik vind het gaaf dat je met elkaar werkt / elkaar gebruikt en er dan beide voordeel van hebt. 1 maakt een coton factory die de harbor van een andere speler gebruikt. Je bouwt op die manier een soort eigen economy op. De meer complexe aanpak van card management die je keuzes beperken zijn leuk, maar maken het spel ergens ook wel wat triviaal.

Er zijn verder wat dingetjes die het spel voor mij wat minder gestroomlijnd en boeiend maken. Ik vind de economy track met buitenlandse export erg simplistisch wat eigenlijk gewoon leeg loopt en nooit meer terug komt, ik zou een variabele economy track op basis van vraag en aanbod veel boeiende vinden. En er zijn wat elementen die het spel er niet echt eleganter op maken, maar echt vergen dat je het spel vaker speelt om het helemaal goed door te hebben (zoals ore/coal e.d.). Wat het lastig maakt als je soms eens met een groepje een spel speelt.

Al met al een goed spel. Maar mist een beetje het gestroomlijnde als wat bijv een spel als Hoogspanning wel voor elkaar krijgt. Het maakt het ietwat stroperig.
7
Omhoog
 Profiel    
 
Geplaatst: wo 29 apr 2020, 15:55 
Avatar gebruiker
9
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
Geplaatst: di 12 mei 2020, 07:35 
Avatar gebruiker
Mijn favoriete Wallace. Alleen met twee gespeeld, heb inmiddels ook het aparte 2P bord erbij. Ik herken me wel in de wat ontoegankelijke regels, volgens mij hebben we bijna elk spel wel iets kleins fout gedaan. De willekeur van de kaarten voelt in dit spel niet storend aan.
8
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
Geplaatst: wo 07 jun 2023, 16:36 
Obv 1x spelen, 4p. En dat '1x spelen' is waarschijnlijk meteen de reden dat de waardering relatief laag uitvalt: Er zijn best wat regeltjes enuitzonderingen, waardoor de gemaakte plannen uiteindelijk toch vaak in duigen vallen. Meer ervaren spelers zal dat vast niet overkomen, zoals meer ervaren spelers ook veel meer feeling hebben voor welke acties nu de meerpunten opleveren. Als newbie had ik het idee niet aan echte strategie toe te komen, waar dit spel zich wel voor leent. Want dat je met 5 acties - waarvan het meerendeel vrij eenvoudig - veel mogelijkheden hebt, is evident. Maar dat je wat geluk moet hebben met je kaarten ook. Tevens was dit een flinke zit (inclusief uitleg). Vooralsnog speel ik dan liever iets als Inis of Iki.
6
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
 

Geef waardering Link suggereren


[ Gebruikersvoorwaarden | Privacybeleid | Cookiebeleid ]Ondersteund door:
phpBB®