Gebruikersnaam:   Wachtwoord:  
Geef waardering Link suggereren

Zoeken 0 - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z 2624 spellen aanwezig!

Afbeelding Informatie Waardering
Brug naar de Hemel
Categorie: Expertspel
Uitgegeven in: 2010
Uitgever: 999 Games
Link uitgever: http://www.999games.nl
Auteur: Michael Rieneck, Stefan Stadler
Illustrator: Michael Menzel
7.0
Winkelwagen
Lotana.be
  Geluk 4 / 10   Strategie 6 / 10  
  Speelduur 90 minuten   Leeftijd vanaf 12 jaar   Aantal spelers 2 - 4  
28 Reacties
Beschrijving Kennisbank
Dit spel speelt zich tussen 1337 en 1361 af in Engeland. Als boeren, wolhandelaren en bouwmeesters streven de spelers naar welvaart en aanzien. Daarbij stuiten ze steeds weer op de nazaten van uit “De kathedraal” bekende persoonlijkheden, die zich echter van een heel andere kant laten zien dan hun voorouders. De speler die aan het einde van het spel de meeste winstpunten heeft, wint het spel. Deze krijgen ze vooral door aan verschillende bouwprojecten deel te nemen en door zieke burgers te verplegen Geen artikelen
Links
BGG link: Boardgamegeek
Recensie: Spellenclub13
Samenvatting: Boardgamegeek

 
Plaats een nieuw onderwerp
Onderwerpen
 Onderwerpen   Auteur   Reacties   Bekeken   Laatste bericht 
Geen ongelezen berichten Die Tore Der Welt

Bartjes!

0

868

vr 09 okt 2009, 22:05

Bartjes!

Geen ongelezen berichten Brug naar de hemel

nolfke

2

535

ma 12 sep 2011, 21:13

nolfke

Geen ongelezen berichten Nürnberg 2012: Kosmos

BaSL

2

1413

vr 10 feb 2012, 09:30

BaSL

Geen ongelezen berichten Bijlage(n) Nox' Spellenzolder - Brug naar de Hemel

Bastiaan_Nox

0

736

wo 24 okt 2012, 21:24

Bastiaan_Nox

Geen ongelezen berichten Bijlage(n) Spel, boek en DVD met hetzelfde onderwerp

helena

8

596

vr 01 jan 2016, 12:21

roubosga

 
Plaats een nieuw onderwerp
Geef waardering Link suggereren

Brug naar de Hemel - Reacties (28)
Geplaatst: za 06 feb 2010, 14:11 
Prima vervolg op de Kathedraal. Speelt geheel anders maar zeker niet minder leuk naar mijn mening. Leuk gevonden is het uitspelen van actiekaarten en tegelijkertijd er eentje ongebruikt afleggen. Geen zwaar spel maar genoeg lastige keuzes. Zorg er wel voor dat je aan het einde van een hoofdstuk aan je verplichtingen kan voldoen. Speelmateriaal ziet er weer prachtig uit!
8
Omhoog
 Profiel    
 
Geplaatst: vr 26 feb 2010, 12:50 
Avatar gebruiker
Als je je een beetje voor kan stellen hoe het in de middeleeuwen was, of als je het boek kent waar dit spel op is gebaseerd, dan weet je dat het leven toen onvoorspelbaar was en vaak vol met tegenslagen zat. Met dat in het achterhoofd is dit een heel goed spel. Want je zal ieder jaar (hoofdstuk) weer moeten zorgen voor voldoende geld, voedsel en vroomheid. Zoniet dan volgt er straf. Maar ook de gebeurtenissen zijn maar zelden aangenaam: de pest, sluiting van de wolmarkt, belastingverhoging enz. Wie het leven neemt zoals het is en het best in kan spelen op alle narigheid, maakt een goede kans te winnen.
Er valt niet zo heel erg veel te plannen, maar dat hoort bij het spelverloop. De startspeler bepaalt, met het "draaien" van de actiekaart ieders inkomen en krijgt een extra gunstbewijs. Dan treedt de gebeurtenis vandeze ronde in werking en zal iedere speler Hier op in moeten spelen. Met het uitspelen van actiekaarten kun je je lot beïnvloeden en haal je eventueel de benodigde goederen binnen. Je kan meebouwen aan monumenten (brug, kerk, ziekenhuis, enz.) je mag wol en laken verhandelen of je kunt zieken genezen. Je zult moeten woekeren met je talenten, alleen zo verdien je punten. . Wij vonden het een erg leuk en schitterend uitgevoerd spel.
8
Omhoog
 Profiel    
 
Geplaatst: ma 12 apr 2010, 15:03 
Fraai vormgegeven met leuk spelmechanisme.
Hoe plaats je de gebeurteniskaart en welke kaart leg ik af?
Vragen die niet zo makkelijk te beantwoorden zijn!
9
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
Geplaatst: zo 11 jul 2010, 18:59 
Avatar gebruiker
Een 'wel aardig'-spel in de karakteristieke 'speel het bord'-vorm die de ontwerpstijl van Michael Rieneck en Stefan Stadler kenmerkt. Het spel is opgebouwd rond een simpel puntenmotortje waar op gezette tijden een megagrote rem in de vorm van diverse belastingen op wordt gezet. Deze rem simuleert het juk van adel, kerk en bevolking in de Middeleeuwen en doet zijn werk beslist niet slect. Dan komt er nog eens een forse hap toeval bovenop die de bikkelharde realiteit van die dagen nog eens extra onderstreept en je regelmatig voor een pijnlijk blok zet. Het is dan ook belangrijk om op te merken dat deze titel niet is bedacht als standaard groeispel: nee, het gaat er juist om dat je je uit het moeras van ellende omhoog trekt; en on op het moment dat dit lukt, eindigt het spel. Een origineel idee, zeer zeker.

Al met al begrijp ik de eenvoudige motor goed (een vereiste) en levert het daardoor wel een prettig speelbaar geheel op. Desondanks is het toch regelmatig treurig toekijken hoe het spel je groeiideetjes genadeloos de grond in boort. Vanuit het onderwerp bezien volkomen te begrijpen en navenant goed uitgewerkt, maar voor mij als speler toch wat minder: ik heb het niet zo op ontwerpen die door dit soort willekeur spelers klein kunnen houden. Dit ontwerp zit dicht tegen mijn grens aan. Voor een keertje is het wel leuk, maar een aanschaf hoeft van mij niet; desondanks een goede keus van 999 Games om deze titel in het Nederlands uit te brengen.
5
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
Geplaatst: wo 08 sep 2010, 08:32 
Leuk, intens en extreem spannend tot op het einde.
8
Omhoog
 Profiel    
 
Geplaatst: ma 02 mei 2011, 11:41 
Avatar gebruiker
Mooi sfeervol spel.
Je moet wel van pleoteren houden, maar dat past mooi in het thema.
8
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek  Twitter  Facebook
 
Geplaatst: do 29 dec 2011, 11:39 
Ik houd wel van die spellen waar je echt door in een bepaalde sfeer terecht komt. Brug naar de Hemel doet dit zeker weten! Zit leuk in elkaar, is ook met 2 goed te spelen...
8
Omhoog
 Profiel   Twitter  Facebook
 
Geplaatst: ma 06 aug 2012, 16:57 
Avatar gebruiker
Voorlopig met een cijfer gewaardeerd, m'n mening komt eventueel later nog...
7
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
Geplaatst: wo 08 aug 2012, 13:38 
Mooi bord. Maar in zijn genre heb ik andere favorieten.
7
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
Geplaatst: za 11 aug 2012, 19:47 
Avatar gebruiker
Prima doorsnee euro. Lekker grondstofjes verzamelen en ze op de juiste tijd in punten omzetten. Er gebeurt altijd wel wat en ook in andermans beurt krijg je altijd wel iets. Niet goed genoeg om heel vaak te doen, maar prima voor een paar keer.
6
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
Geplaatst: wo 22 aug 2012, 12:51 
Ik heb uitgekeken naar dit spel en had hoge verwachtingen op basis van De Kathedraal. Nu viel dat toch wel serieus tegen. Leuk spel op zich en mooie vormgeving. Maar elk potje liet tot nu toe de winnaar slechts 1 puntje voorsprong ongeacht de strategie.
6
Omhoog
 Profiel    
 
Geplaatst: di 25 sep 2012, 20:11 
Blijkbaar is dit een vervolg op een ander spel, maar ik ken de kathedraal niet, dus kan niet vergelijken.

Gisteren voor de eerste keer gespeeld en is zeker voor herhaling vatbaar. Het speelt lekker vlot, maar er zit veel diepgang in en je moet goed nadenken welke acties je wilt spelen en welke je gaat afleggen. Eigenlijk is de keuze altijd moeilijk, want je wilt ze allemaal wel uitvoeren.
De spelregels aanhoren is wel even doorbijten, maar eens je bezig bent, is het heel logisch.
8
Omhoog
 Profiel    
 
Geplaatst: za 05 jan 2013, 21:05 
Zeer goede opvolger van de kathedraal, hoewel het totaal anders speelt.
Schitterend vormgegeven en dan vooral het speelbord met heel veel details. Iedere ronde moet je keuzes maken tussen acties wat je eigenlijk niet wil maar dat maakt het tactisch juist zo sterk. Goeie verhaallijn waar je in mee gezogen wordt en een leuk spelmechanisme met de gebeurteniskaarten neerleggen, die vervolgens de inkomsten en gunsten bepalen afhankelijk van hoe je ze neer legt.
8
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
Geplaatst: di 02 apr 2013, 05:48 
Op het eerste gezicht een schitterend mooi bordspel. Als je de door opent wordt je erg blij van het mooie speelbord en overig spelmateriaal waar veel tijd en aandacht aan is besteed. Het spelmechanisme waarbij je de gebeurteniskaart op een bepaalde positie op het speelbord legt en daarmee inkomsten verdeeld en de gunststeen verplaatst is knap gevonden. Daarnaast maakt het feit dat je kunt kiezen uit maar liefst 12 acties (je kunt er 6 spelen in een spelronde, maar je hebt wel de keuze uit 12!) doet denken dat we hier aan een topspel ruiken. Helaas is niets minder waar.

De gebeurteniskaarten (en dan vooral de negatieve) zijn veel te krachtig en trekken het spel volledig uit balans. Een voorbeeld:
Overwinningspunten haal je voornamelijk uit het deelnemen aan bouwprojecten en het bestrijden van de pest. Maar omdat lang niet alle gebeurteniskaarten in het spel komen (en deze zorgen ervoor dat er nieuwe bouwprojecten bijkomen) heb je kans dat er maar weinig bouwprojecten op het bord komen. Daarnaast is er een kaart die alle nog niet opengedraaide pestfiches verwijderd (en deze komt ook nog eens heel vrolijk en positief over), maar je ziet het scoren van punten als sneeuw voor de zon verdwijnen.
Dat zit je elkaar in zo`n laatste speelronde toch een beetje raar aan te kijken en dan maar die laatste zes acties kijken waar je de punten nog vanaf schraapt.
Doodszonde van zo een mooi spel. Ook heb je vaak het gevoel dat je meer bezig bent met je verplichte afgave dan met het halen van punten omdat de straffen je meteen flink kunnen treffen, en als je er dan in het begin van het jaar ook nog een negatieve gebeurteniskaart bij krijgt bekruipt je het gevoel dat het volgende speljaar een weggegooide wordt.

Mensen die net het lef hebben gehad afscheid te nemen van monopolie en dan dit spel gaan spelen zullen het helemaal fantastisch vinden. De doorgewinterde spelers van caylus, Puerto rico enz. zullen waarschijnlijk gillend van tafel wegrennen.

+++ -Schitternd artwork en details in speelbord en materialen
-Mooi spelmechanisme.

--- -Gebeurteniskaarten zijn te krachtig en trekken het spel uit balans.
-Weinig interactie
5
Omhoog
 Profiel    
 
Geplaatst: vr 19 apr 2013, 15:14 
Avatar gebruiker
Wel leuk spel, maar een groot nadeel is dat het alleen met precies 4 spelers leuk is. Met 2 of 3 komt het spel absoluut niet tot zijn recht.
7
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek  Twitter  Facebook
 
Geplaatst: ma 30 sep 2013, 13:26 
En wij vinden het nu juist weer wel prima te spelen met twee spelers, en door het spelmechanisme wat elke ronde dezelfde volgorde heeft ook niet moeilijk uit te leggen. Soms wat grillige speling van het lot (kaarten die gedraaid worden) maar dat past in dit geval helemaal bij het thema van het spel.
7
Omhoog
 Profiel    
 
Geplaatst: vr 08 nov 2013, 18:14 
Eén keer gespeeld en toen had ik het idee dat ik nog niet alles eruit had gehaald wat erin zat. Zou het dus nog wel eens willen spelen.
7
Omhoog
 Profiel    
 
Geplaatst: ma 26 mei 2014, 10:30 
Avatar gebruiker
Met 2 spelers en 3 spelers gespeeld.

Met 2 is het oke, maar met 3 is het een stuk spannender en lastiger. Vonden het alle 4 (ook degene waar ik het met 2 mee had gedaan) een leuk spel. Ga het zeker vaker spelen! :)
8
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
Geplaatst: za 18 okt 2014, 23:39 
Avatar gebruiker
Leuk spel, veel sfeer
7
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
Geplaatst: zo 21 jun 2015, 00:16 
gewoon niet mijn ding
3
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
Geplaatst: do 17 sep 2015, 22:25 
Knap spelbord zoals we gewoon zijn van bij de kathedraal.
Er zitten enkele leuke spelelementen in, zoals het plaatsen van de gebeurteniskaart, het kiezen van de actiekaarten,... Verder niets bijzonder, maar gewoon een aardig spel
6
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
Geplaatst: wo 23 sep 2015, 23:52 
Avatar gebruiker
Ik vind het een geweldig spelletje ... nog geen victorie kunnen kraaien, maar hoop dit binnenkort toch eens te kunnen doen ... dan is een 10 niet veraf :-)
9
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek  Twitter  Facebook
 
Geplaatst: di 21 jun 2016, 13:19 
Waardering na eerste speelsessie: leuk spel maar gebrek aan diepgang en geluksfactor speelt een grotere rol dan in de meeste expertspellen.
6
Omhoog
 Profiel    
 
Geplaatst: za 01 okt 2016, 18:20 
Avatar gebruiker
Vroeger zeker een 7, nu ik het na lange tijd opnieuw speel is een iets lagere score voldoende. Hoe meer spellen we spelen, hoe strenger we worden.
6
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
Geplaatst: vr 04 nov 2016, 15:33 
Avatar gebruiker
Een Vlaamse recensist schermt al tijden met de catchphrase 'Schoonheid is de valkuil van spellenontwerpers' (of zoiets ...). Dit geldt ook wel een beetje voor dit spel, want wat zijn de kaarten en vooral het bord onbeschrijfelijk mooi: vooral het bord kan zó in een lijstje en het Rijksmuseum in.

Het spel dan. Moeilijk, moeilijk: het is duidelijk een vervolg van de successtory 'De Kathedraal', maar is dit spel net zo goed? Ik weet het niet, ik weet het niet. Het idee met de hoekpunten op de kaarten is briljant, maar de gebeurtenissen hebben te veel invloed op je vooraf gemaakte plan. Kom niet aan met dat het leven in de Middeleeuwen ook zwaar was en dat onverwachte gebeurtenissen je leven zuur konden maken: overdrijven is ook een vak.

Voorlopig geef ik een 5-je, maar als ik dit spel nog eens vaker speel (komt er de laatste tijd niet echt van), dan kan dit cijfer gaan veranderen richting een 6 of zelfs een 7.
5
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   Facebook
 
Geplaatst: wo 10 jan 2018, 20:54 
Avatar gebruiker
7
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   Facebook
 
Geplaatst: zo 23 dec 2018, 13:49 
Zeer goed spel wat vaak op tafel komt.
9
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
Geplaatst: wo 17 apr 2019, 21:01 
7
Omhoog
 Profiel    
 
 

Geef waardering Link suggereren


[ Gebruikersvoorwaarden | Privacybeleid | Cookiebeleid ]
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Stijl afkomstig van StylerBB.net & kodeki. Logo door Henk Rolleman
board3 Portal - gebaseerd op phpBB3 Portal
Vertalingen door phpBB.nl & phpBBservice.nl
phpBB SEO