Gebruikersnaam:   Wachtwoord:  
Geef waardering Link suggereren

Zoeken 0 - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z 2943 spellen aanwezig!

Afbeelding Informatie Waardering
Carcassonne: Burgemeesters en Abdijen
Categorie: Uitbreiding, Familiespel
Uitgegeven in: 2008
Uitgever: 999 Games
Link uitgever: http://www.999games.nl
Auteur: Klaus-Jürgen Wrede
Illustrator: Doris Matthäus
Uitbreiding van: Carcassonne
6.9
Winkelwagen
Lotana.be
  Geluk 5 / 10   Strategie 5 / 10  
  Speelduur 30 minuten   Leeftijd vanaf 10 jaar   Aantal spelers 2 - 5  
20 Reacties
Beschrijving Kennisbank
Handelsreizigers transporteren hun goederen naar omliggende steden en kloosters. Zo groeien steden uit tot indrukwekkende bolwerken en kiezen de inwoners zelfs hun eigen burgeneesters. Eenvoudige boeren profiteren mee van de toenemende welvaart en bouwen heuse herenboerderijen. De kerk probeert haar invloed met de bouw van abdijen te vergroten.

Deze uitbreiding op Carcassonne geeft de spelers meer mogelijkheden om de omgeving van Carcassonne te beheersen. Met burgemeesters en herenboerderijen kun je veel punten scoren, maar abdijen kunnen deze strategie juist weer in de weg zitten, omdat deze alle aangrenzende steden en wegen afsluiten. Kansen en bedreigingen genoeg om Carcassonne nog leuker te maken.
Geen artikelen
Links
BGG link: Boardgamegeek
Recensie: Spellengek

 
Plaats een nieuw onderwerp
Onderwerpen
 Onderwerpen   Auteur   Reacties   Bekeken   Laatste bericht 
Geen ongelezen berichten burgemeesters-en-abdijen

henk.rolleman

5

1261

wo 27 aug 2008, 21:40

Bart

Geen ongelezen berichten De Spellenreporter - Carcassonne de 7 grote uitbreidingen.

De Spellenreporter

6

1249

do 06 aug 2015, 13:35

De Spellenreporter

Geen ongelezen berichten Carcassonne: Burgemeesters en Abdijen

Donm

2

406

wo 24 apr 2019, 06:27

sinead

 
Plaats een nieuw onderwerp
Geef waardering Link suggereren

Carcassonne: Burgemeesters en Abdijen - Reacties (20)
Geplaatst: di 11 nov 2008, 08:20 
Ik heb deze één keer gespeeld, samen met de eerste uitbreiding en kooplieden & bouwmeesters. Ik heb eigenlijk niks van deze uitbreiding gebruikt, het leken me allemaal vrij nutteloze toevoegingen. Ik ga hem dan ook niet aanschaffen.
6
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
Geplaatst: ma 29 dec 2008, 14:48 
Avatar gebruiker
Dit is beslist een van de beter uitbreidingen zeker de boerderij zorgt voor nieuwe tactieken waarbij je de boeren van je tegenstander eerder van het bord kan halen. De abdij zorgt voor leuke eenmalig escape en de burgemeester kan leuke bonus punten op leveren. De uibreiding de Toren vond ik te agressief en daardoor niet leuk. Maar met deze uitbreiding is het gevoel van de eerste twee uitbreidingen weer terug. Juiste de indirecte interactie maatk Carcassonne tot een erg leuk spel.
8
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek  Twitter  Facebook
 
Geplaatst: zo 22 feb 2009, 12:00 
Avatar gebruiker
Deze uitbreiding biedt naast de gebruikelijke extra tegels drie extra mogelijkheden:
- de herenboerderij
- de burgemeester
- de wagen
- de abdij

De burgemeester is sterk als je hem in de juiste stad gebruikt. De wagen geeft extra mogelijkheden, maar in ons eerste spel stond hij telkens verkeerd. De herenboerderij is er deze keer niet aan te pas gekomen, maar biedt sterke mogelijkheden om een weide in te nemen.
De abdij kan dankbaar zijn om naar het einde van het spel een stad af te maken.

Geen echte must deze uitbreiding, maar mits nog wat uitproberen zeker een aantal leuke opties.
7
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
Geplaatst: do 19 aug 2010, 10:13 
Avatar gebruiker
All is fair in love, war and Carcassonne.
9
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek  Twitter  Facebook
 
Geplaatst: wo 29 sep 2010, 09:53 
Avatar gebruiker
Ik sluit me aan bij de positieve waarderingen hier. De herenboerderij, abdij en andere aspecten van deze uitbreidingen zorgen voor het leuke carcassonne gevoel. Een goede uitbreiding wat mij betreft ook.
8
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek  Twitter  Facebook
 
Geplaatst: zo 05 dec 2010, 19:45 
Avatar gebruiker
de abdijen is de leukste toevoeging,
de rest vind ik omslachtig
5
Omhoog
 Profiel    
 
Geplaatst: ma 27 feb 2012, 21:14 
Avatar gebruiker
dit is dus een voorbeeld van hoe het wel moet. Een prima uitbreiding om af en toe te spelen. Hij staat op mijn wensenlijstje en ik zal hem tegen een vriendelijke prijs direkt aanschaffen
7
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
Geplaatst: wo 02 mei 2012, 12:40 
Avatar gebruiker
Een aardige uitbreiding op Carcassonne. Vooral de abdijen zijn erg sterk, je kan nu de lege gaten die soms in een spel ontstaan mooi opvullen wat het er in ieder geval mooier uit laat zien (al is dat natuurlijk niet de opzet van het spel...).

De wagens zijn ook wel leuk bedacht en de boerderijen zien er leuk uit maar hebben wel (te) veel macht.

Het minste onderdeel van deze uitbreiding vind ik de burgemeesters. De link met de schildjes laat veel aan het toeval over en bovendien zijn ze bijna niet te onderscheiden van de hoofdmannen.
7
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
Geplaatst: di 07 aug 2012, 09:18 
Avatar gebruiker
Voegt niet zo veel toe aan het basisspel.
Hooguit weer wat extra kaartjes. Hoeveel de Burgemeester 'waard' is, is erg verwarrend. Deze uitbreiding komt zelden (lees: 1x) op tafel.
4
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek  Twitter  Facebook
 
Geplaatst: di 07 aug 2012, 20:30 
Avatar gebruiker
Leuke uitbreiding! Het principe van de wagen vinden we erg leuk, maar oh zo vervelend als die in het begin van het spel al op een weg staat die je dan niet meer kan afmaken :-)
8
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek  Twitter  
 
Geplaatst: wo 08 aug 2012, 19:54 
Ik heb deze uitbreiding ooit al es gespeeld, maar ik weet zelfs niet meer wat de uitbreiding doet. Dit zegt genoeg over de uitbreiding. Geef maar Carcassonne puur.
5
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
Geplaatst: ma 13 aug 2012, 14:16 
Avatar gebruiker
Leukste uitbreiding die ik tot nu toe heb gespeeld.
7
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek  Twitter  Facebook
 
Geplaatst: di 14 aug 2012, 13:23 
Enkel de abdijen zijn een leuke toevoeging om nog net je stad af te kunnen maken. Verder doet deze uitbereiding me niet zoveel.
5
Omhoog
 Profiel    
 
Geplaatst: wo 22 aug 2012, 12:05 
Eén van de betere uitbreidingen op het basisspel.
8
Omhoog
 Profiel    
 
Geplaatst: wo 31 okt 2012, 14:23 
Avatar gebruiker
Goede uitbreiding na Kooplieden & Bouwmeesters.
8
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
Geplaatst: za 29 dec 2012, 23:49 
We spelen het vrijwel altijd met z'n tweeën. Basisspel met De uitbreiding en Burgemeesters en Abdijen duurt het al gauw 45 min. Het vraagt veel tactiek, vooral om het effect van de boerderij in de gaten te houden. De burgemeester is niet makkelijk op meer dan twee schildjes te krijgen. Meestal legt degene die mag beginnen meteen de hoofdman op het weiland. Bij de bron van de rivier wordt het weiland meestal het grootst.
Daarna probeer je om ook de boerderij op dit weiland te krijgen. Aan het eind tellen alle afgebouwde steden dan voor 4 punten! We zijn er nog niet helemaal uit hoe je een kathedraal in een stad met een burgemeester moet tellen, ook niet als er zich nog een horige of hoofdman van de ander in die stad bevindt. Ook is het niet duidelijk of je met het inzetten van de abdijkaart deze in de daardoor afgesloten stad moet meetellen of dat bij de stadtegels deze abdij niet mee doet en je dus een horige er op mag zetten en kunt tellen als klooster. Het lijkt belangrijk om de zetten van de tegenstander ook in de gaten te houden en dat je altijd moet proberen om ook aan diens steden of wegen aan te sluiten. Zeker als de stad een kathedraal heeft en deze dreigt te worden afgebouwd. Alleen bouwen aan je eigen wegen en steden lijkt fataal te kunnen worden. We spelen het met een gezonde spanning. Je moet ook wat geluk hebben met de kaartjes die je trekt. Wij maken altijd 4 stapels, afgezien van de rivierkaarten. Aan vakelijk dachten we dat de rivier nooit terug mag buigen, maar we denken nu dat alleen niet twee bochtkaarten direct achter elkaar mogen waarmee de rivier terugbuigt. Er mag wel een rechte rivierkaart tussen en daarna terugbuigen.
Leuk spel. Na het kaartspel Kolonisten (eventueel met uitbreiding Wetenschap en Vooruitgang) komt dit spel op de tweede plaats, als we met z'n tweeën spelen.
Met vrienden spelen we meestal Kolonisten van Catan.
8
Omhoog
 Profiel    
 
Geplaatst: wo 03 jul 2013, 13:59 
Avatar gebruiker
deze uitbreiding spelen we het minst, maar is wel erg goed. Als je van iets meer nadenken houdt en een iets langere speelduur schaf dan Burgemeesters en Abdijen aan.
7
Omhoog
 Profiel    
 
Geplaatst: ma 22 jul 2013, 09:26 
Avatar gebruiker
Redelijke uitbreiding. We spelen de abdij meestal standaard mee, maar kan me voorstellen dat je ook graag zonder speelt.
Burgemeester kan leuk zijn om tactisch mee te gaan bouwen met een ander zijn stad welke al veel wapens heeft.
De herenboerderij vind ik vrij sterk, leuk voor soms. En ik begreep de spelregels van de transportwagen aan het begin niet echt, en speelt zodoende nooit mee. Misschien deze binnenkort eens proberen.
Rond het af op een 7, eigenlijk een 6,5 waard.
7
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
Geplaatst: do 07 feb 2019, 09:56 
Avatar gebruiker
Deze uitbreiding past heel goed bij de oorspronkelijke gedachte van het spel (incl. eerste twee uitbreidingen). Wij spelen nooit meer zonder die drie uitbreidingen eigenlijk.
De burgemeester maakt het afpakken van steden makkelijker en tegelijk onzekerder, en is in combinatie met de abdij op later moment nogal gaaf om te spelen. De herenboerderij is een stevige toevoeging op het parallelle spel der boeren. Met varken erbij bij ons trouwens 5 punten per afgebouwde stad waard...
7
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
Geplaatst: wo 29 jan 2020, 22:24 
Avatar gebruiker
Een redelijke uitbreiding van Carcassonne. Vanavond weer eens gespeeld met het basisspel. De herenboerderij is een leuke toevoeging om vier punten per afgebouwde stad te krijgen. Een abdij is eenmaal ingezet, daarna geen ruimte meer er voor.
6
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
 

Geef waardering Link suggereren


[ Gebruikersvoorwaarden | Privacybeleid | Cookiebeleid ]Ondersteund door:
phpBB®