Gebruikersnaam:   Wachtwoord:  
Geef waardering Link suggereren

Zoeken 0 - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z 2729 spellen aanwezig!

Afbeelding Informatie Waardering
Chicago Express
Categorie: Expertspel
Uitgegeven in: 2008
Uitgever: Queen Games
Link uitgever: http://www.queen-games.de
Auteur: Harry Wu
Illustrator: Michael Menzel
Uitbreiding(en): Chicago Express: Narrow Gauge & Erie Railroad Company
7.4
Winkelwagen
Lotana.be
  Geluk 1 / 10   Strategie 9 / 10  
  Speelduur 60 minuten   Leeftijd vanaf 12 jaar   Aantal spelers 2 - 6  
23 Reacties
Beschrijving Kennisbank
De spelers zijn investeerders in het Amerika van de 19e eeuw en proberen winst te maken door belangen te nemen in opkomende spoorwegmaatschappijen. Met hun kapitaal kopen ze aandelen om op deze wijze invloed uit te oefenen op de ontwikkeling van deze maatschappijen en verdienen geld door dividenduitkeringen. Het inkomen van een spoorwegmaatschappij wordt in de dividend-fase in zijn geheel onder de aandeelhouders (de spelers) verdeeld. Dit inkomen kan op twee manieren stijgen: door het aansluiten van nieuwe stad- of bergvelden op spoorwegennet van een maatschappij of door de ontwikkeling van speelvelden, die reeds deel uitmaken van dit spoorwegennet. De spoorwegmaatschappijen verwerven het benodigde kapitaal door aandelen te verkopen aan de spelers.
Spelers, die slim investeren en de juiste maatschappijen ontwikkelen, kunnen op het hoogste dividend rekenen. Aan het einde van het spel wint de speler met het meeste geld.
Geen artikelen
Links
BGG link: Boardgamegeek
Recensie: Spellenclub13
Recensie: Spellengek

 
Plaats een nieuw onderwerp
Onderwerpen
 Onderwerpen   Auteur   Reacties   Bekeken   Laatste bericht 
Geen ongelezen berichten chicago express startkapitaal vertaal blunder.

JeVo

6

983

di 11 jan 2011, 15:20

JeVo

Geen ongelezen berichten Bijlage(n) Nox' Spellenzolder - Chicago Express

Bastiaan_Nox

2

610

do 14 jul 2016, 23:48

Bastiaan_Nox

 
Plaats een nieuw onderwerp
Geef waardering Link suggereren

Chicago Express - Reacties (23)
Geplaatst: di 28 apr 2009, 17:01 
Avatar gebruiker
Aangenaam spel, zowel qua uiterlijk en spelmaterialen als qua spel. Het feit dat je niet een eigen spoorwegmaatschappij bezit maar aandelen kunt kopen in meerdere maatschappijen is niet uniek, maar hier wel leuk uitgewerkt. De afwegingen tussen het sterker maken van bepaalde maatschappijen en het veilen van nieuwe aandelen zijn soms lastig te maken maar houden het tot het eind interessant. Speelt ook behoorlijk vlot weg, binnen een uur (zoals op de doos aangegeven) is goed haalbaar.
8
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   Facebook
 
Geplaatst: di 28 apr 2009, 18:22 
Avatar gebruiker
Egwel een erg leuk spel.
Tactiek of strategie en keuzes, kortom de bekende zaken die een spel een leuk spel maken.
Probeer je mee te snoepen met andere investeerders door aandelen van spoorwegmaatschappijen die er al zijn en die voldoende in kas hebben goedkoop op de kop te tikken, of kies je toch een van de andere manieren om geld te verdienen.
Ik ben nog lang niet uitgekeken op dit spel!
Groet ;-)
8
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
Geplaatst: di 28 apr 2009, 19:09 
Avatar gebruiker
Je kunt CE omschrijven als het vlotte, eenvoudige en elegante neefje van een 18xx-spel. Ook hier draait het om aandelen bemachtigen en spoorlijnen bouwen, maar dan zonder avondvullende speelduur.

In dit spel zwemmen geld en winstpunten in dezelfde vijver. Het is dus belangrijk dat je in de veilingen jouw hoofd koel houdt. Laat je niet meesleuren in koortsige biedoorlogen, maar haak op tijd af wanneer een ander het te bont maakt. Teveel zuinigheid is ook niet goed, omdat je zonder aandelen niet kunt bouwen en een krappe bedrijfskas het groeipotentieel van jouw favoriete maatschappij in gevaar brengt. Een combinatie van een lege kas en bouwlustige buren is gevaarlijk. Vergeet daarbij niet dat een kleine aandeelhouder met slechte bedoelingen de firmakas in minder lucratieve gebieden kan legen.

Volgens de uitgever is het spel geschikt voor 2-6 spelers. Van mij mag je beide uitersten vergeten. Het speelplezier komt met 3-5 spelers beter uit de verf.

8
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek  Twitter  
 
Geplaatst: di 28 apr 2009, 21:52 
Avatar gebruiker
Na een eerste keer gespeeld te hebben, krijgt Chicago Express van mij een 7. We speelden met vijf spelers en het spel viel bij iedereen in de smaak.
Zoals dikwijls maakte ik beginnersfouten, waardoor de zo verhoopte zege ver aan mij voorbij ging.
Een volgende keer wil ik dit zeker terug spelen. Mogelijk dat meer inzicht in het spel de score naar 8 brengt.

7
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
Geplaatst: ma 11 mei 2009, 16:59 
Avatar gebruiker
Het spel heb ik nog maar 1x gespeeld in Essen en het heeft erg goede indruk achter gelaten. Helaas moest ik de eerste plaats afstaan aan Dierik die de balans tussen punten en aandelen net iets eerder door kreeg als ik.
Het spelsysteem zit eenvoudig en elegant in elkaar maar met voldoende diepgang dit met een relatief korte speelduur. Kortom een
uitstekend spel wat ook goed en vlot uit te leggen is aan een niet veelspeler. Een leuke bijkomstig heid was dat ik tijdens het spel
bleek dat ik naast Serge Laget zat. (spelauteur van oa. Mystery of the Abbey, Shadows over Camelot & Senji)
8
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek  Twitter  Facebook
 
Geplaatst: wo 13 mei 2009, 17:15 
Ik moet helaas roet in het eten gooien met mijn beoordeling. Na een aantal verwoede pogingen om het spel leuk vinden (door het te spelen natuurlijk) moet ik meedelen dat deze pogingen niet gelukt zijn. Het "indirekte" spel sprak mij noch mijn medespelers (Leonarda?) herhaaldelijk niet aan. Op een gegeven moment ging een partij een zweem van leuk worden, maar toen was het spel eigenlijk vrijwel ook direkt gedaan.
Nee, Chicago Express is bij ons diep in de kast verdwenen...
5
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
Geplaatst: wo 18 aug 2010, 20:20 
Avatar gebruiker
Oef! Eerst eens met de foute regels gespeeld. Nu een paar keer met de goede. Mooi spel! Ben nog zoekende naar de beste strategie...
9
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   Facebook
 
Geplaatst: di 07 sep 2010, 23:01 
Een van de vele spellen die ik maar zeer weinig gespeeld heb, maar waar ik heel snel aan denk als ik een 'niet te lang' spel op tafel kan zetten.

Pittig door het 'indirecte' karakter. Maar dit aandelensteekspel heeft een partij venijn die me wel aanspreekt.
8
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
Geplaatst: za 16 okt 2010, 16:51 
Avatar gebruiker
Het verbaast me in niet geringe mate dat een label als Queen Games dit erg lastige en verraderlijke spel heeft uitgegeven, of beter gezegd heruitgegeven, want het origineel dat onder de naam Wabash Cannonball opdook was om van te ijzen zo lelijk. Ja, erg lastig en verraderlijk: die woorden kies ik niet zomaar.

Wat wil het geval: ten eerste kent dit spel geen toeval en ten tweede staat het stijf wat in de speltheorie Nashevenwichten heten. In gewone mensentaal: het is beter voor een aantal spelers om samen te werken dan om tegen elkaar te werken. Chicago Express kent diverse van dit soort samenwerkingsverbanden, die dan ook nog eens tijdelijk van aard zijn. Daarbovenop komt het extra probleem dat iemand die om wat voor reden dan ook achterblijft in de dividendstroom en dus minder geld te besteden heeft, in feite het spel al heeft verloren: hij kan niet goed meebieden terwijl anderen door het inkopen van aandelen in 'zijn' maatschappijen hem toch nog kunnen schaden. Het resultaat is dat als je niet héél erg goed oppast, je het spel kunt verliezen bij een veiling of het neerzetten van wat locomotieven die op dat moment heel onschuldig en onbelangrijk toeschijnen. Dit spel vereist heel erg ervaren spelers die elk detail en elke nuance oppikken, en ook goed handelen om zichzelf en mogelijke medestanders in het spel te houden ten koste van werkelijke leiders. En dat staat haaks op de vrolijke laat-maar-waaien spellen die Queen normaal uitgeeft.

Wat betreft mijzelf: ik vind spellen met Nashevenwichten fascinerend, maar omdat in Chicago Express een soort 'entreeheffing' bestaat om eraan mee te mogen doen (namelijk het kopen van een aandeel) kunnen ze wel heel erg genadeloos huishouden. Daarom hink ik qua waardering op twee benen. Aan de ene kant zit het technisch goed in elkaar juist omdat het op een geniepige manier interactie opbouwt en stimuleert. Aan de andere kant speel ik het te vaak met mensen die dit geheel niet of niet goed doorhebben (waarbij ikzelf ook absoluut niet vrijuit ga) en dan 'werkt' het spel niet zoals het zou moeten. Het eerste been geeft een 7 tot 8, het tweede been een 5. Ik middel tot een 6, maar die vertelt dus niet het hele verhaal.

Moraal van het verhaal: pas een beetje op met deze titel.
6
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
Geplaatst: di 11 jan 2011, 00:57 
Avatar gebruiker
Dit is momenteel een van mijn favorieten. Kort en krachtig spel waarin je de juiste combinatie moet vinden: speel ik voor mezelf of tegen de anderen.
10
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek  Twitter  
 
Geplaatst: wo 08 aug 2012, 12:52 
Best een leuk spel. Toch hou ik niet zo van het trein-thema. Dus komt het niet veel op de speeltafel.
6
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
Geplaatst: ma 13 aug 2012, 19:22 
Avatar gebruiker
Listig en subtiel bordspelletje. Voor een treinenspel is dit lichte kost, maar voor wie geen ervaring heeft met dit genre kan het nogal 'vreemd' overkomen. Hierbij geen motor die je op moet bouwen, grondstoffen die je om moet zetten in punten of meerderheden die je moet halen (nou ja, een beetje dan). Hier gaat het vooral om het lezen en manipuleren van je medespelers, waarbij het spel een vehikel is. Mij kan het erg boeien.
8
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
Geplaatst: wo 15 aug 2012, 09:58 
Avatar gebruiker
Een heel mooi spel.
Goede combi tussen zwaarte, speelduur.
8
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek  Twitter  Facebook
 
Geplaatst: wo 15 aug 2012, 15:34 
Avatar gebruiker
Een tegenvaller. In de eerste beurten wordt het spel gemaakt. De winnaar staat eigenlijk al vast na het begin. De rest is redelijk automatische piloot.
5
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
Geplaatst: wo 22 aug 2012, 13:22 
Het is een van de betere treinspellen waarin je aandelen verzamelt en bouwt aan verschillende maatschappijen. Je speelt echt met je medespelers.
8
Omhoog
 Profiel    
 
Geplaatst: ma 27 aug 2012, 15:16 
Avatar gebruiker
Snel uitgelegd en vind het actie mechaniek degelijk.
6
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
Geplaatst: ma 27 aug 2012, 22:55 
Avatar gebruiker
Intrigerend aandelen-spel, maar ik krijg er maar geen vat op. Toch heb ik nog steeds zin om het te blijven proberen.
7
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
Geplaatst: do 30 aug 2012, 21:32 
Avatar gebruiker
Zeer goed treinenspel wat stiekem meer meer gaat over veilingen dan over treintjes bouwen. Snel uit te leggen en makkelijk te spelen, maar vergt wel een paar potjes om de diepere lagen in het spel te doorgronden. Topper!
9
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
Geplaatst: zo 03 maart 2013, 11:56 
Avatar gebruiker
Voor mij eigenlijk het eerste treinenspel met aandelen dat ik gespeeld heb. Best een fijne ervaring. Vooral het feit dat jouw acties daadwerkelijk effect hebben op iedereen is in mijn ogen een groot pluspunt voor dit spel.
7
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   Facebook
 
Geplaatst: do 25 jul 2013, 08:49 
Avatar gebruiker
Goed spel, doe ik graag.
Helaas de eerste keer door het verkeerde startkapitaal was het spel volledig uit balans.
6
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek  Twitter  Facebook
 
Geplaatst: vr 16 aug 2013, 19:07 
Avatar gebruiker
Jaja, weer een treinenspel, maar deze is toch echt anders. De moeite waard!
7
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
Geplaatst: ma 25 nov 2013, 22:05 
Avatar gebruiker
Mijn eerste treinspel, ben nog zoekende naar de ideale strategie maar dat zegt eigenlijk al geoeg over dit mooie spel
8
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
Geplaatst: ma 15 feb 2016, 22:28 
Goed trein en stock spel dat door queen games in een aantrekkelijk jasje zit.
9
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
 

Geef waardering Link suggereren


[ Gebruikersvoorwaarden | Privacybeleid | Cookiebeleid ]Ondersteund door:
phpBB®