Gebruikersnaam:   Wachtwoord:  
Geef waardering Link suggereren

Zoeken 0 - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z 2943 spellen aanwezig!

Afbeelding Informatie Waardering
Concordia
Categorie: Expertspel
Uitgegeven in: 2014
Uitgever: 999 Games
Link uitgever: http://www.999games.nl
Auteur: Mac Gerdts
Illustrator: Marina Fahrenbach
8.4
Winkelwagen
Lotana.be
  Geluk 2 / 10   Strategie 9 / 10  
  Speelduur 100 minuten   Leeftijd vanaf 12 jaar   Aantal spelers 2 - 5  
42 Reacties
Beschrijving Kennisbank
Logistiek in de Romeinse tijd.

Leid je familiedynastie en sticht handelsposten in verre steden om aan gewilde handelswaar te komen. Maak daarbij gebruik van machtige politieke figuren om je doelen te bereiken.

Je hebt een aantal personages tot je beschikking, zoals de Prefect, de Architect of de Tribuun, die allen hun eigen functie hebben. Als je aan de beurt bent, speel je een kaart en voert de actie erop uit. Dat kan het kopen van nieuwe kaarten zijn, het verplaatsen van je land- en/of zeekolonisten, het bouwen van steden of het oogsten van provincies. Met de Tribuun kun je je gespeelde kaarten weer terugkrijgen. Maar, hoe later je dat doet, des te meer geld krijg je daarvoor. Kolonisten en goederen sla je in je pakhuis op, maar dat is niet oneindig groot. Ga handig om met je beschikbare ruimte en je schaarse middelen. Aan het einde van het spel krijg je punten voor de goden op je kaarten. Die vragen allemaal wat anders: geld, bepaalde steden, aanwezigheid in provincies, enzovoort. Wie stelt de goden het meest tevreden?
Geen artikelen
Links
BGG link: Boardgamegeek
Recensie: Bloggen
Recensie: Bordspeler

 
Plaats een nieuw onderwerp
Onderwerpen
 Onderwerpen   Auteur   Reacties   Bekeken   Laatste bericht 
Geen ongelezen berichten Bijlage(n) Nox' Spellenzolder - Concordia

Bastiaan_Nox

0

845

di 16 dec 2014, 16:37

Bastiaan_Nox

Geen ongelezen berichten Concordia

dirk

2

10840

ma 08 jun 2015, 11:54

decuyper.n

Geen ongelezen berichten Nominaties Nederlandse Spellenprijs 2015

BaSL

34

4830

do 28 mei 2015, 09:55

16 Feet Pauly

Geen ongelezen berichten Winnaars Nederlandse Spellenprijs 2015

Dierik

52

5122

di 16 jun 2015, 17:06

Ruud2009

Geen ongelezen berichten Concordia is verkrijgbaar

Bordspeler.nl

14

1873

wo 08 jun 2016, 14:41

Bored Gaymer

Geen ongelezen berichten Concordia komt deze week uit

Bordspeler.nl

65

6389

zo 07 feb 2016, 23:42

Bored Gaymer

Geen ongelezen berichten Voorproefje van Spel! 18.1

Scaramouche

1

968

ma 29 sep 2014, 19:50

Scaramouche

Geen ongelezen berichten As a Board Gamer - Top 10 Vervolgstapspellen

rvlieshout

0

679

wo 30 aug 2017, 06:33

rvlieshout

Geen ongelezen berichten Concordia Nederlandse Kaarten ?

marcomarcomar

7

826

di 29 jan 2019, 19:10

marcomarcomar

Geen ongelezen berichten Bijlage(n) Concordia Venus ervaringen met 2?

Pura Vida

19

1161

vr 04 okt 2019, 15:36

Pura Vida

Geen ongelezen berichten Bijlage(n) Concordia solo

Pura Vida

13

942

vr 01 jan 2021, 08:18

sinead

Geen ongelezen berichten Bijlage(n) Solo uitbreiding voor Concordia

Noviomagum

0

299

za 02 jan 2021, 10:57

Noviomagum

 
Plaats een nieuw onderwerp
Geef waardering Link suggereren

Concordia - Reacties (42)
Geplaatst: vr 31 jan 2014, 08:50 
Ik zal zelden een spel na enkele maanden al een 9 geven, maar maak hier graag een uitzondering. Als je in 4 bladzijden spelregels zoveel strategische opties kan bieden aan 2 tot 5 spelers binnen een redelijke speelduur (eat this, Terra mystica:-)), dan is dat een straffe prestatie. Het actiesysteem doet wat denken aan Kreta, het uitbouwen van je acties aan Dominion, het feit dat je met die actiekaarten dan ook nog eens scoort op basis van je positie is bij mijn weten uniek. Voor mij is dit de hoofdvogel in de categorie middellange eurogame van Spiel 2013.
9
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
Geplaatst: vr 31 jan 2014, 13:38 
Avatar gebruiker
Concordia is erg toegankelijk maar toch strategisch spel, tikje abstract en soms wat onoverzichtelijk, maar wel heel vermakelijk en herspeelbaar.
7
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
Geplaatst: vr 31 jan 2014, 21:21 
Super spel! Bepaalde spelconcepten hebben wat weg van Navegador, en toen ik op de doos keek bleek het inderdaad ook een spel van Mac Gerdt te zijn.

Ik heb het nu twee keer gespeeld, de eerste keer ging iedereen voor de steden en liet de actiekaarten een beetje links liggen, in het tweede spel was het precies andersom! Waarschijnlijk dat de beste strategie ergens in het midden zal liggen, maar ik vermoed dat het afhangt van o.a. de volgorde waarin de kaarten verschijnen en de acties van je tegenstanders.
8
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
Geplaatst: zo 02 feb 2014, 22:28 
Avatar gebruiker
Leuk spel, niet te complex en toch voldoende diepgang dat zie ik graag! Er zijn volgens mij verschillende wegen naar de overwinning door op een aantal eindbonussen te spelen in combinatie met het bouwen van je huizen en door de wijzigende startopstelling van zowel de grondstoffen in de steden als de kaarten is de herspeelbaarheid hoog. Aanrader!
8
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   Facebook
 
Geplaatst: za 12 apr 2014, 20:40 
Avatar gebruiker
Hoe minder rondel Mac Gerdts in z'n spellen stopt, hoe beter. Ik was in eerste instantie een tikkeltje kopschuw om Concordia te spelen omdat de actiekaarten verdacht veel leken op een rondel in kaartvorm, maar dat bleek niet het geval te zijn. Het is vrij eenvoudig om acties te verzamelen zodat je dezelfde actie meermalen achter elkaar kunt uitvoeren (wat bij een rondel nauwelijks kan), en met de scherpzinnig gevonden Kopiëer andermans uitgespeelde actiekaart-kaart wordt het geheel nog een stuk flexibeler. Ik werd zowaar blij van deze opzet: ein-de-lijk eens een spel van Gerdts waar ik niet het gevoel heb te worden geknoet als ik mijn eigen gang wil gaan.

Het spel zelf is een combinatie van het tegelijk verzamelen van kleine doelen en multipliers zoals ook in Concordia's voorganger Navegador is verwerkt. Een eenvoudig doch doeltreffend idee dat in dit spel minstens even goed werkt en waar ik dus ook geen klachten over heb. Je moet het systeem een keertje in werking hebben gezien, en daarna kun je er gericht op spelen. Jammer is wel een beetje dat de geniepige markt van Navegador niet in de een of andere vorm is teruggekeerd, maar goed, je kunt niet alles hebben.

Maar.

Wat ik echt een ontwerpfout vind, is dat je als speler erg slecht zicht hebt op de scorepotentie van je tegenstanders. Er is slechts één puntentelling: aan het einde van het spel, en geen moment eerder. Multipliers liggen in tegenstelling tot bij Navegador niet open, maar worden op de hand gehouden omdat ze doubleren als de actiekaarten. Je kunt door het bekijken van de bordsituatie wel inschatten wat iemand van plan is; en misschien dat je geheugen zo goed is dat je ook kunt onthouden wat iemand ongeveer aan multipliers heeft binnengeharkt... maar om dat in alle verschillende categorieën én ook nog eens voor alle spelers tegelijk te doen is echt teveel gevraagd. Toch moet je er wel belangrijke beslissingen op baseren, en dat hoort gewoon niet bij een spel van deze lengte en complexiteit. Nu is het tijdens het spel bijhouden van de tot dan toe bereikte totaalscore een onmogelijke opgave, maar volgens mij is het daarentegen prima te doen om op klein zelfgeknutseld bordje bij te houden wat iemand aan multipliers heeft verzameld. Dit geeft voldoende houvast om goede heuristieken op te baseren. Echter omdat Gerdts naar eigen zeggen het spel leuker vond zonder tussentijdse scoremomenten (wat het bijhouden van multipliers eigenlijk niet is), is dit aspect waarschijnlijk ondergesneeuwd in het ontwerp- en ontwikkelproces, en dat is erg spijtig. Het gebrek aan een nette mogelijkheid daartoe geeft mijn waardering voor het spel dan ook een gevoelige knauw.

Al met al: een prima 7 voor een variant met bijhouden, een 5 voor het geheel zoals in de doos geleverd. Ik ben voor de verandering eens lief en gun het spel de hogere waardering.
7
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
Geplaatst: vr 10 okt 2014, 19:51 
Concordia kan me wel aardig bekoren. Het systeem van kaarten verzamelen die je eindscore bepalen kan ik wel waarderen. Een beetje in de gaten houden op welke kaarten je tegenstander zich richt om te weten op welke tactiek hij speelt en dan kun je al een heel eind komen om de score enigszins te voorspellen, maar dat blijft een lastig iets omdat er geen tussentijdse score inzit. Alleen het formaat van de doos waarin heet geleverd is, vreselijk, maar goed, het spel zelf geef ik een dikke 8.
8
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
Geplaatst: ma 23 feb 2015, 11:45 
Avatar gebruiker
Ik wil deze erg graag een keer aan mijn collectie toevoegen.
8
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
Geplaatst: do 12 maart 2015, 22:42 
Avatar gebruiker
prima spel. Cymric (zie boven) analyseert het alweer prima...
'Boite à jeux' geeft hem/haar de oplossing: de natelling met de goden-kaarten is er namelijk steeds te volgen en zo weet je precies wie er het beste voor staat.
Ook voor spellen als bvb. de 'kastelen van Bourgondië' of 'Agricola' zijn deze virtuele scoresheets (naast de gewone score) steeds te zien. 'boite à jeux' biedt vele goeie bordspelen. Spijtig genoeg meestal turn-based ipv live... Toch vind ik het on-line spelen van bvb. Caylus of Tzolkin op "Bga" een ware verademing op de spelduur en of de set-up.
8
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
Geplaatst: za 19 sep 2015, 12:49 
Dit spel komt de laatste tijd bij ons bijna elke keer op tafel!
Ik vind het een zéér leuk spel dat deckbuilding goed combineert met het bord.
De regels zijn heel kort en duidelijk opgesteld en het spel heeft ontzettend veel verschillende strategieën die overigens goed uitgebalanceerd zijn. Al verschillende spelers hebben gewonnen met verschillende strategieën. Spelers die het een eerste keer spelen vinden de puntenscoring wat moeilijk (of ze vergeten het) maar vanaf de tweede keer gaat dat beter. Daarom raad ik aan de spelregels voor het eerste spel te volgen en een tussenscore te berekenen zodat de spelers het principe goed doorkrijgen.
Persoonlijk een van mijn favorieten van het moment en dus een absolute aanrader!
10
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
Geplaatst: zo 20 sep 2015, 21:18 
Avatar gebruiker
Aanrader!
Samen met Terra Mystica dé hit in onze spellenclub op dit moment!
10
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
Geplaatst: ma 05 okt 2015, 08:51 
Avatar gebruiker
10
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek  Twitter  Facebook
 
Geplaatst: vr 20 nov 2015, 16:52 
Avatar gebruiker
Zeer goed spel!!
8
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
Geplaatst: zo 06 maart 2016, 09:54 
Avatar gebruiker
Dit spel leek in het begin al onmiddellijk een topper. Vlot spelverloop, toegankelijk, veel mogelijkheden en een lage geluksfactor. De eerste tal keren spelen hebben we het altijd met 2 of 3 personen gespeeld en er was weinig op aan te merken. Dit spel kon misschien zelfs mijn top 10 betreden. Tot dat we het spel met 4 en 5 spelers zijn gaan spelen. Ook al hebben de spelers slechts één keuze in hun beurt kunnen de wachttijden heel wat gaan oplopen met meerdere spelers. Erger nog is dat je meestal enkele beurten nodig hebt om je doel te bereiken en tegen dat je alles hebt verzameld een andere speler het onder je neus wegkaapt. Op zich niet zo erg, want dat is natuurlijk het spel, maar als dit gepaard gaat met de lange wachttijden wordt het echt een saai en sloom spel. De puntentelling vond ik in het begin origineel en interessant maar na zo'n spelervaring heb je daar echt geen zin meer in. Alles kan natuurlijk aan bepaalde spelers liggen maar we hebben het meerdere malen met verschillende spelers ervaren. Een grote tegenvaller en ik heb het ondertussen al niet meer in mijn collectie.
5
Omhoog
 Profiel    
 
Geplaatst: ma 07 maart 2016, 20:14 
Avatar gebruiker
9
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   Facebook
 
Geplaatst: wo 09 maart 2016, 19:00 
Inmiddels een paar keer gespeeld en op basis daarvan toegevoegd aan de collectie. Spel bevalt me erg goed, mechanisme met actiekaarten werkt prima. Goed plannen is, zeker met 4-5 spelers, lastig, waardoor sommige acties niet gerealiseerd kunnen worden. Wil deze graag vaker op tafel zien. Solovariant is ook wel leuk, maar dan is het spel erg snel afgelopen, doordat de actiekaarten redelijk snel op zijn.
8
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   Facebook
 
Geplaatst: za 19 maart 2016, 23:18 
Salsa uitbreiding maakt het spel nog beter! Echter niet verkrijgbaar in het Nederlands.

- 2 nieuwe mappen met minder provinciën, dus meer competitie!
- Nieuwe grondstof zout geldt als joker. Mercator kan geen zout aan- of verkopen.
- Forum tegels (verkrijgbaar bij Tribune) die elke speler unieke eigenschappen geeft.
9
Omhoog
 Profiel    
 
Geplaatst: di 09 aug 2016, 14:59 
Avatar gebruiker
Bijzonder elegant spel. Weinig regels, veel om over na te denken, en toch relatief vlot spelend doordat de individuele acties simpel en snel zijn.
Mijn favoriete spel van de laatste vijf jaar.
9
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
Geplaatst: zo 04 sep 2016, 09:20 
Speelde het eindelijk. Niet een keer maar meteen meerdere keren. Wil wat zeggen. Echt leuk en goed spel.
9
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
Geplaatst: di 20 dec 2016, 02:34 
Moeilijk spel om te beoordelen dit. Ik vind het zelf héél goed met 2-3 spelers: snel, elegent, eenvoudig en diepgaand. Maar 4 of 5 spelers lijken er te veel aan. Althans toch in mijn spelersgroep. Té veel down time dan. Bijkomend klein minpuntje ongeacht spelersaantal: score is helemaal blind tot op het einde. Maar bon, dat is eigenlijk bij meerdere spellen zo.

Een 8 puur dankzij de spelervaring bij 2-3 spelers.
8
Omhoog
 Profiel    
 
Geplaatst: do 23 feb 2017, 09:57 
Avatar gebruiker
8
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
Geplaatst: vr 12 mei 2017, 20:32 
Avatar gebruiker
Moet er meer uitleg? Erg goed spel; staat hoog op mijn aanbevelingslijstje. En dus ook in mijn ingestuurde lijst voor de "Spellengek Top-100 van de Lage Landen".
8
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
Geplaatst: di 30 mei 2017, 10:27 
Avatar gebruiker
9
Omhoog
 Profiel    
 
Geplaatst: di 18 jul 2017, 12:54 
Avatar gebruiker
De regels van een redelijk lijvig en complex spel op een A3-tje: weliswaar dubbelzijdig, maar desalniettemin een prestatie waar sommige spellen een puntje aan kunnen zuigen (bedenk uw eigen voorbeeld).

De keren dat ik dit spel gespeeld heb, heb ik me best vermaakt. Het spelmechanisme is leuk gevonden, het materiaal ziet er mooi uit, interactie is aanwezig en de eindtelling is spannend (het is praktisch ondoenlijk om een voorspelling te doen over de winst; ik vind dat geen probleem, andere recensenten duidelijk wel).

Ik heb dit spel echter nog te weinig gespeeld om te kunnen zeggen of ik dit een knaller vind of een 'leuk-om-zo-nu-en-dan-een-keer-te-doen'-spel. Daarom nu nog een 7, maar dat kan best nog wel omhooggaan.

Edit:
Knaller. Twee punten erbij.
9
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   Facebook
 
Geplaatst: di 05 dec 2017, 18:47 
9
Omhoog
 Profiel    
 
Geplaatst: zo 14 jan 2018, 00:00 
Deed me helaas niet zoveel; dat verslepen van goederen. Het kaartenmechanisme is nog wel leuk gedaan, maar vind dat beter in Mombasa ofzo.
6
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
Geplaatst: di 27 nov 2018, 11:26 
9
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
Geplaatst: zo 02 dec 2018, 15:57 
Er goed spel met de dubbelfunctie van de kaarten (rol spelen en punten voor de eindtelling). Sterke punten. Diepgang, Interactie, spannende eindtelling.
Ik ben zelf in het bezit van Concordia Venus dat ook nog de mogelijkheid bied om het in teams te spelen (2 tegen 2).
9
Omhoog
 Profiel    
 
Geplaatst: vr 21 dec 2018, 14:30 
Simpel, maar geniaal van opzet. Werkelijk een briljant spel.
9
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
Geplaatst: wo 09 jan 2019, 10:46 
Op basis van 1x spelen (brittania). Ondanks zeer enthousiaste uitlegger voor mij in eerste instantie 'gewoon een goed en degelijk spel', waarbij ik moet toegeven dat ik moeite had om een samenhangende strategie te ontwikkelen (is denk ik niet erg, de 1e keer?). Wil het best nog een keer spelen en kan dan makkelijk een 7 worden. (Vorige week kennis gemaakt met Inis, was ik echt blown away. Misschien geen eerlijke vergelijking, maar dat - en mijn 4e plek zorgen er misschien wel voor dat ik naar beneden afrond).
6
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
Geplaatst: do 18 apr 2019, 11:39 
Zo weinig spelregels, en toch zo veel diepgang. Elegantie ten top.
9
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
Geplaatst: di 28 mei 2019, 15:13 
Avatar gebruiker
9
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek  Twitter  Facebook
 
Geplaatst: ma 05 aug 2019, 19:34 
Heerlijk spel en een pracht ontwerp zo kom je ze niet veel tegen.
9
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
Geplaatst: ma 12 aug 2019, 14:31 
Goed te spelen met gamers en de familie (kids vanaf 9jr hier). En voor iedereen leuk mede omdat je geen last hebt van tussentellingen waardoor sommigen te veel bezig zijn met winnen en verliezen. Iedereen maakt zijn plannen, herziet de plannen en behaalt succes als de gebouwen worden gebouwd of kaarten worden gekocht. Veel feelgood momenten tijdens het spelen.
10
Omhoog
 Profiel    
 
Geplaatst: vr 23 aug 2019, 16:54 
Avatar gebruiker
Wat zit dit spel goed in elkaar zeg, zo soepel en snel als het speelt en zo spannend als het is. Iedereen kan dit spel spelen, maar goed spelen is iets anders en kost nog heel veel potjes. Er zit een fijne snelheid in het spel: kaart uitspelen, actie uitvoeren en door. Maar pas op, want of je de race voor huizen en godenkaarten wint, is geheel van je eigen keuzes afhankelijk.
Concordia Venus is helemaal compleet: extra speelborden en godenkaarten voor meer variatie, een teamvariant: hoe gaaf is dat dan? Bijkomend voordeel is dat ook minder ervaren spelers snel mee kunnen doen.
Concordia is een van de beste en elegantste spellen die wij in huis hebben.
9
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
Geplaatst: ma 16 dec 2019, 10:49 
Avatar gebruiker
Erg goed spel, weinig regels, heel veel keuzes!
9
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
Geplaatst: wo 29 apr 2020, 12:55 
Avatar gebruiker
8
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
Geplaatst: wo 29 apr 2020, 20:05 
Avatar gebruiker
Heel degelijk spel. Expertspel met eenvoudige instap.
8
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   Facebook
 
Geplaatst: ma 11 mei 2020, 17:31 
Avatar gebruiker
Ondergewaardeerd spel. Laat je door het saaie uiterlijk niet tegenhouden dit spel te spelen. Je krijgt er geen spijt van.
9
Omhoog
 Profiel    
 
Geplaatst: di 12 mei 2020, 10:00 
Avatar gebruiker
Qua mechanismes een fijn spel, qua grafisch had het wel wat moderner gemogen van mij. Maar al met al blijft het wel een zeer goed spel.
8
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
Geplaatst: di 12 mei 2020, 10:15 
8
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
Geplaatst: zo 17 mei 2020, 20:23 
Avatar gebruiker
"Foertlelijke doos" en dat is wat me lang tegenhield om het spel te spelen, maar ik ben heel blij dat ik toch de stap heb gezet want het blijkt een fantastisch spel te zijn. Ik speel het steeds met veel plezier en kijk ernaar uit om de Venus-uitbreiding te proberen!
9
Omhoog
 Profiel    Facebook
 
Geplaatst: wo 20 mei 2020, 12:51 
Avatar gebruiker
Veel is reeds gezegd. Het spel is erg toegankelijk door de geringe hoeveelheid regels. Het heeft de juiste dosis willekeur om voor afwisseling te zorgen zonder dat het storend wordt - een deel van deze willekeur (verdeling van de steden) is bovendien vanaf de start voor iedereen zichtbaar. Het verschijnen van de kaarten is vergelijkbaar, ze komen op dermate dure posities binnen dat je vaak (*2P in elk geval) wel de kans krijgt om de kaart te bemachtigen als je echt wilt. Het is ook typisch een "je wilt altijd meer dan je kunt" spel en dat spreekt mij sterk aan.

O ja, de doos is vrij lelijk inderdaad, dus de deksel leg je het best ondersteboven op tafel met de doos erin ;-)
9
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
 

Geef waardering Link suggereren


[ Gebruikersvoorwaarden | Privacybeleid | Cookiebeleid ]Ondersteund door:
phpBB®