Gebruikersnaam:   Wachtwoord:  
Spellenfest 2024

Geef waardering Link suggereren

Zoeken 0 - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z 3961 spellen aanwezig!

Afbeelding Informatie Waardering
Concordia
Categorie: Expertspel
Uitgegeven in: 2014
Uitgever: 999 Games
Link uitgever: http://www.999games.nl
Auteur: Mac Gerdts
Illustrator: Marina Fahrenbach
8.5

  Geluk 2 / 10   Strategie 9 / 10  
  Speelduur 100 minuten   Leeftijd vanaf 12 jaar   Aantal spelers 2 - 5  
56 Reacties
Beschrijving Kennisbank
Logistiek in de Romeinse tijd.

Leid je familiedynastie en sticht handelsposten in verre steden om aan gewilde handelswaar te komen. Maak daarbij gebruik van machtige politieke figuren om je doelen te bereiken.

Je hebt een aantal personages tot je beschikking, zoals de Prefect, de Architect of de Tribuun, die allen hun eigen functie hebben. Als je aan de beurt bent, speel je een kaart en voert de actie erop uit. Dat kan het kopen van nieuwe kaarten zijn, het verplaatsen van je land- en/of zeekolonisten, het bouwen van steden of het oogsten van provincies. Met de Tribuun kun je je gespeelde kaarten weer terugkrijgen. Maar, hoe later je dat doet, des te meer geld krijg je daarvoor. Kolonisten en goederen sla je in je pakhuis op, maar dat is niet oneindig groot. Ga handig om met je beschikbare ruimte en je schaarse middelen. Aan het einde van het spel krijg je punten voor de goden op je kaarten. Die vragen allemaal wat anders: geld, bepaalde steden, aanwezigheid in provincies, enzovoort. Wie stelt de goden het meest tevreden?
Geen artikelen
Links
BGG link: Boardgamegeek
Recensie: Bloggen
Recensie: Bordspeler

 
Plaats een nieuw onderwerp
Onderwerpen
 Onderwerpen   Auteur   Reacties   Bekeken   Laatste bericht 
Geen ongelezen berichten Concordia komt deze week uit

Bordspeler.nl

65

6600

ma 08 feb 2016, 00:42

Bored Gaymer

Geen ongelezen berichten Concordia is verkrijgbaar

Bordspeler.nl

14

1959

wo 08 jun 2016, 15:41

Bored Gaymer

Geen ongelezen berichten Voorproefje van Spel! 18.1

Scaramouche

1

1065

ma 29 sep 2014, 20:50

Scaramouche

Geen ongelezen berichten Bijlage(n) Nox' Spellenzolder - Concordia

Bastiaan_Nox

0

932

di 16 dec 2014, 17:37

Bastiaan_Nox

Geen ongelezen berichten Concordia

dirk

2

10902

ma 08 jun 2015, 12:54

decuyper.n

Geen ongelezen berichten Nominaties Nederlandse Spellenprijs 2015

BaSL

34

4999

do 28 mei 2015, 10:55

16 Feet Pauly

Geen ongelezen berichten Winnaars Nederlandse Spellenprijs 2015

Dierik

52

5299

di 16 jun 2015, 18:06

Ruud2009

Geen ongelezen berichten As a Board Gamer - Top 10 Vervolgstapspellen

rvlieshout

0

757

wo 30 aug 2017, 07:33

rvlieshout

Geen ongelezen berichten Concordia Nederlandse Kaarten ?

marcomarcomar

10

1300

vr 31 maart 2023, 13:51

marcomarcomar

Geen ongelezen berichten Bijlage(n) Concordia Venus ervaringen met 2?

Pura Vida

19

1330

vr 04 okt 2019, 16:36

Pura Vida

Geen ongelezen berichten Bijlage(n) Concordia solo

Pura Vida

16

1380

wo 20 okt 2021, 18:06

Edwin84

Geen ongelezen berichten Bijlage(n) Solo uitbreiding voor Concordia

Noviomagum

4

1005

do 14 okt 2021, 15:03

usurper

 
Plaats een nieuw onderwerp
Geef waardering Link suggereren

Concordia - Reacties (56)
Geplaatst: vr 31 jan 2014, 09:50 
Ik zal zelden een spel na enkele maanden al een 9 geven, maar maak hier graag een uitzondering. Als je in 4 bladzijden spelregels zoveel strategische opties kan bieden aan 2 tot 5 spelers binnen een redelijke speelduur (eat this, Terra mystica:-)), dan is dat een straffe prestatie. Het actiesysteem doet wat denken aan Kreta, het uitbouwen van je acties aan Dominion, het feit dat je met die actiekaarten dan ook nog eens scoort op basis van je positie is bij mijn weten uniek. Voor mij is dit de hoofdvogel in de categorie middellange eurogame van Spiel 2013.
9
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
Geplaatst: vr 31 jan 2014, 14:38 
Avatar gebruiker
Concordia is erg toegankelijk maar toch strategisch spel, tikje abstract en soms wat onoverzichtelijk, maar wel heel vermakelijk en herspeelbaar.
7
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
Geplaatst: vr 31 jan 2014, 22:21 
Super spel! Bepaalde spelconcepten hebben wat weg van Navegador, en toen ik op de doos keek bleek het inderdaad ook een spel van Mac Gerdt te zijn.

Ik heb het nu twee keer gespeeld, de eerste keer ging iedereen voor de steden en liet de actiekaarten een beetje links liggen, in het tweede spel was het precies andersom! Waarschijnlijk dat de beste strategie ergens in het midden zal liggen, maar ik vermoed dat het afhangt van o.a. de volgorde waarin de kaarten verschijnen en de acties van je tegenstanders.
8
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
Geplaatst: zo 02 feb 2014, 23:28 
Avatar gebruiker
Leuk spel, niet te complex en toch voldoende diepgang dat zie ik graag! Er zijn volgens mij verschillende wegen naar de overwinning door op een aantal eindbonussen te spelen in combinatie met het bouwen van je huizen en door de wijzigende startopstelling van zowel de grondstoffen in de steden als de kaarten is de herspeelbaarheid hoog. Aanrader!
8
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   Facebook
 
Geplaatst: za 12 apr 2014, 21:40 
Avatar gebruiker
Hoe minder rondel Mac Gerdts in z'n spellen stopt, hoe beter. Ik was in eerste instantie een tikkeltje kopschuw om Concordia te spelen omdat de actiekaarten verdacht veel leken op een rondel in kaartvorm, maar dat bleek niet het geval te zijn. Het is vrij eenvoudig om acties te verzamelen zodat je dezelfde actie meermalen achter elkaar kunt uitvoeren (wat bij een rondel nauwelijks kan), en met de scherpzinnig gevonden Kopiëer andermans uitgespeelde actiekaart-kaart wordt het geheel nog een stuk flexibeler. Ik werd zowaar blij van deze opzet: ein-de-lijk eens een spel van Gerdts waar ik niet het gevoel heb te worden geknoet als ik mijn eigen gang wil gaan.

Het spel zelf is een combinatie van het tegelijk verzamelen van kleine doelen en multipliers zoals ook in Concordia's voorganger Navegador is verwerkt. Een eenvoudig doch doeltreffend idee dat in dit spel minstens even goed werkt en waar ik dus ook geen klachten over heb. Je moet het systeem een keertje in werking hebben gezien, en daarna kun je er gericht op spelen. Jammer is wel een beetje dat de geniepige markt van Navegador niet in de een of andere vorm is teruggekeerd, maar goed, je kunt niet alles hebben.

Maar.

Wat ik echt een ontwerpfout vind, is dat je als speler erg slecht zicht hebt op de scorepotentie van je tegenstanders. Er is slechts één puntentelling: aan het einde van het spel, en geen moment eerder. Multipliers liggen in tegenstelling tot bij Navegador niet open, maar worden op de hand gehouden omdat ze doubleren als de actiekaarten. Je kunt door het bekijken van de bordsituatie wel inschatten wat iemand van plan is; en misschien dat je geheugen zo goed is dat je ook kunt onthouden wat iemand ongeveer aan multipliers heeft binnengeharkt... maar om dat in alle verschillende categorieën én ook nog eens voor alle spelers tegelijk te doen is echt teveel gevraagd. Toch moet je er wel belangrijke beslissingen op baseren, en dat hoort gewoon niet bij een spel van deze lengte en complexiteit. Nu is het tijdens het spel bijhouden van de tot dan toe bereikte totaalscore een onmogelijke opgave, maar volgens mij is het daarentegen prima te doen om op klein zelfgeknutseld bordje bij te houden wat iemand aan multipliers heeft verzameld. Dit geeft voldoende houvast om goede heuristieken op te baseren. Echter omdat Gerdts naar eigen zeggen het spel leuker vond zonder tussentijdse scoremomenten (wat het bijhouden van multipliers eigenlijk niet is), is dit aspect waarschijnlijk ondergesneeuwd in het ontwerp- en ontwikkelproces, en dat is erg spijtig. Het gebrek aan een nette mogelijkheid daartoe geeft mijn waardering voor het spel dan ook een gevoelige knauw.

Al met al: een prima 7 voor een variant met bijhouden, een 5 voor het geheel zoals in de doos geleverd. Ik ben voor de verandering eens lief en gun het spel de hogere waardering.
7
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
Geplaatst: vr 10 okt 2014, 20:51 
Concordia kan me wel aardig bekoren. Het systeem van kaarten verzamelen die je eindscore bepalen kan ik wel waarderen. Een beetje in de gaten houden op welke kaarten je tegenstander zich richt om te weten op welke tactiek hij speelt en dan kun je al een heel eind komen om de score enigszins te voorspellen, maar dat blijft een lastig iets omdat er geen tussentijdse score inzit. Alleen het formaat van de doos waarin heet geleverd is, vreselijk, maar goed, het spel zelf geef ik een dikke 8.
8
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
Geplaatst: ma 23 feb 2015, 12:45 
Avatar gebruiker
Ik wil deze erg graag een keer aan mijn collectie toevoegen.
8
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
Geplaatst: do 12 maart 2015, 23:42 
Avatar gebruiker
prima spel. Cymric (zie boven) analyseert het alweer prima...
'Boite à jeux' geeft hem/haar de oplossing: de natelling met de goden-kaarten is er namelijk steeds te volgen en zo weet je precies wie er het beste voor staat.
Ook voor spellen als bvb. de 'kastelen van Bourgondië' of 'Agricola' zijn deze virtuele scoresheets (naast de gewone score) steeds te zien. 'boite à jeux' biedt vele goeie bordspelen. Spijtig genoeg meestal turn-based ipv live... Toch vind ik het on-line spelen van bvb. Caylus of Tzolkin op "Bga" een ware verademing op de spelduur en of de set-up.
8
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
Geplaatst: za 19 sep 2015, 13:49 
Dit spel komt de laatste tijd bij ons bijna elke keer op tafel!
Ik vind het een zéér leuk spel dat deckbuilding goed combineert met het bord.
De regels zijn heel kort en duidelijk opgesteld en het spel heeft ontzettend veel verschillende strategieën die overigens goed uitgebalanceerd zijn. Al verschillende spelers hebben gewonnen met verschillende strategieën. Spelers die het een eerste keer spelen vinden de puntenscoring wat moeilijk (of ze vergeten het) maar vanaf de tweede keer gaat dat beter. Daarom raad ik aan de spelregels voor het eerste spel te volgen en een tussenscore te berekenen zodat de spelers het principe goed doorkrijgen.
Persoonlijk een van mijn favorieten van het moment en dus een absolute aanrader!
10
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
Geplaatst: zo 20 sep 2015, 22:18 
Avatar gebruiker
Aanrader!
Samen met Terra Mystica dé hit in onze spellenclub op dit moment!
10
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
Geplaatst: ma 05 okt 2015, 09:51 
Avatar gebruiker
10
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek  Twitter  Facebook
 
Geplaatst: vr 20 nov 2015, 17:52 
Avatar gebruiker
Zeer goed spel!!
8
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
Geplaatst: zo 06 maart 2016, 10:54 
Avatar gebruiker
Dit spel leek in het begin al onmiddellijk een topper. Vlot spelverloop, toegankelijk, veel mogelijkheden en een lage geluksfactor. De eerste tal keren spelen hebben we het altijd met 2 of 3 personen gespeeld en er was weinig op aan te merken. Dit spel kon misschien zelfs mijn top 10 betreden. Tot dat we het spel met 4 en 5 spelers zijn gaan spelen. Ook al hebben de spelers slechts één keuze in hun beurt kunnen de wachttijden heel wat gaan oplopen met meerdere spelers. Erger nog is dat je meestal enkele beurten nodig hebt om je doel te bereiken en tegen dat je alles hebt verzameld een andere speler het onder je neus wegkaapt. Op zich niet zo erg, want dat is natuurlijk het spel, maar als dit gepaard gaat met de lange wachttijden wordt het echt een saai en sloom spel. De puntentelling vond ik in het begin origineel en interessant maar na zo'n spelervaring heb je daar echt geen zin meer in. Alles kan natuurlijk aan bepaalde spelers liggen maar we hebben het meerdere malen met verschillende spelers ervaren. Een grote tegenvaller en ik heb het ondertussen al niet meer in mijn collectie.
5
Omhoog
 Profiel    
 
Geplaatst: ma 07 maart 2016, 21:14 
Avatar gebruiker
9
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   Facebook
 
Geplaatst: wo 09 maart 2016, 20:00 
Inmiddels een paar keer gespeeld en op basis daarvan toegevoegd aan de collectie. Spel bevalt me erg goed, mechanisme met actiekaarten werkt prima. Goed plannen is, zeker met 4-5 spelers, lastig, waardoor sommige acties niet gerealiseerd kunnen worden. Wil deze graag vaker op tafel zien. Solovariant is ook wel leuk, maar dan is het spel erg snel afgelopen, doordat de actiekaarten redelijk snel op zijn.
8
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   Facebook
 
Geplaatst: zo 20 maart 2016, 00:18 
Salsa uitbreiding maakt het spel nog beter! Echter niet verkrijgbaar in het Nederlands.

- 2 nieuwe mappen met minder provinciën, dus meer competitie!
- Nieuwe grondstof zout geldt als joker. Mercator kan geen zout aan- of verkopen.
- Forum tegels (verkrijgbaar bij Tribune) die elke speler unieke eigenschappen geeft.
9
Omhoog
 Profiel    
 
Geplaatst: di 09 aug 2016, 15:59 
Avatar gebruiker
Bijzonder elegant spel. Weinig regels, veel om over na te denken, en toch relatief vlot spelend doordat de individuele acties simpel en snel zijn.
Mijn favoriete spel van de laatste vijf jaar.
9
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
Geplaatst: zo 04 sep 2016, 10:20 
Speelde het eindelijk. Niet een keer maar meteen meerdere keren. Wil wat zeggen. Echt leuk en goed spel.
9
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
Geplaatst: di 20 dec 2016, 03:34 
Moeilijk spel om te beoordelen dit. Ik vind het zelf héél goed met 2-3 spelers: snel, elegent, eenvoudig en diepgaand. Maar 4 of 5 spelers lijken er te veel aan. Althans toch in mijn spelersgroep. Té veel down time dan. Bijkomend klein minpuntje ongeacht spelersaantal: score is helemaal blind tot op het einde. Maar bon, dat is eigenlijk bij meerdere spellen zo.

Een 8 puur dankzij de spelervaring bij 2-3 spelers.
8
Omhoog
 Profiel    
 
Geplaatst: do 23 feb 2017, 10:57 
Avatar gebruiker
8
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
Geplaatst: vr 12 mei 2017, 21:32 
Avatar gebruiker
Moet er meer uitleg? Erg goed spel; staat hoog op mijn aanbevelingslijstje. En dus ook in mijn ingestuurde lijst voor de "Spellengek Top-100 van de Lage Landen".
8
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
Geplaatst: di 30 mei 2017, 11:27 
Avatar gebruiker
9
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
Geplaatst: di 18 jul 2017, 13:54 
Avatar gebruiker
De regels van een redelijk lijvig en complex spel op een A3-tje: weliswaar dubbelzijdig, maar desalniettemin een prestatie waar sommige spellen een puntje aan kunnen zuigen (bedenk uw eigen voorbeeld).

De keren dat ik dit spel gespeeld heb, heb ik me best vermaakt. Het spelmechanisme is leuk gevonden, het materiaal ziet er mooi uit, interactie is aanwezig en de eindtelling is spannend (het is praktisch ondoenlijk om een voorspelling te doen over de winst; ik vind dat geen probleem, andere recensenten duidelijk wel).

Ik heb dit spel echter nog te weinig gespeeld om te kunnen zeggen of ik dit een knaller vind of een 'leuk-om-zo-nu-en-dan-een-keer-te-doen'-spel. Daarom nu nog een 7, maar dat kan best nog wel omhooggaan.

Edit:
Knaller. Twee punten erbij.
9
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   Facebook
 
Geplaatst: di 05 dec 2017, 19:47 
9
Omhoog
 Profiel    
 
Geplaatst: zo 14 jan 2018, 01:00 
Avatar gebruiker
Het verslepen van goederen is niet helemaal mijn ding. Het kaartenmechanisme is leuk gedaan, ik zou wel meedoen dus een 7.
7
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
Geplaatst: di 27 nov 2018, 12:26 
9
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
Geplaatst: zo 02 dec 2018, 16:57 
Er goed spel met de dubbelfunctie van de kaarten (rol spelen en punten voor de eindtelling). Sterke punten. Diepgang, Interactie, spannende eindtelling.
Ik ben zelf in het bezit van Concordia Venus dat ook nog de mogelijkheid bied om het in teams te spelen (2 tegen 2).
9
Omhoog
 Profiel    
 
Geplaatst: vr 21 dec 2018, 15:30 
Simpel, maar geniaal van opzet. Werkelijk een briljant spel.
9
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
Geplaatst: wo 09 jan 2019, 11:46 
Op basis van 1x spelen (brittania). Ondanks zeer enthousiaste uitlegger voor mij in eerste instantie 'gewoon een goed en degelijk spel', waarbij ik moet toegeven dat ik moeite had om een samenhangende strategie te ontwikkelen (is denk ik niet erg, de 1e keer?). Wil het best nog een keer spelen en kan dan makkelijk een 7 worden. (Vorige week kennis gemaakt met Inis, was ik echt blown away. Misschien geen eerlijke vergelijking, maar dat - en mijn 4e plek zorgen er misschien wel voor dat ik naar beneden afrond).
6
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
Geplaatst: do 18 apr 2019, 12:39 
Zo weinig spelregels, en toch zo veel diepgang. Elegantie ten top.
9
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
Geplaatst: di 28 mei 2019, 16:13 
Avatar gebruiker
9
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek  Twitter  Facebook
 
Geplaatst: ma 05 aug 2019, 20:34 
Heerlijk spel en een pracht ontwerp zo kom je ze niet veel tegen.
10
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
Geplaatst: ma 12 aug 2019, 15:31 
Goed te spelen met gamers en de familie (kids vanaf 9jr hier). En voor iedereen leuk mede omdat je geen last hebt van tussentellingen waardoor sommigen te veel bezig zijn met winnen en verliezen. Iedereen maakt zijn plannen, herziet de plannen en behaalt succes als de gebouwen worden gebouwd of kaarten worden gekocht. Veel feelgood momenten tijdens het spelen.
10
Omhoog
 Profiel    
 
Geplaatst: vr 23 aug 2019, 17:54 
Avatar gebruiker
Wat zit dit spel goed in elkaar zeg, zo soepel als het speelt en zo spannend als het is. Iedereen kan dit spel spelen, maar goed spelen kost gelukkig heel veel potjes.
Er zit een fijne snelheid in het spel: kaart uitspelen, actie uitvoeren en door. De interactie is zoet maar serieus, want iedereen racet naar dezelfde goeie plekjes op het bord en iedereen wil die laatste godenkaarten.
Concordia Venus is helemaal compleet: extra speelborden en godenkaarten voor meer variatie, een teamvariant voor vier of zes spelers: hoe gaaf is dat dan? Bijkomend voordeel is dat ook minder ervaren spelers mee kunnen doen.
Concordia Solitaria vult de laatste leemte: je kunt nu in je eentje of met zijn tweeën tegen een 'echte denkbeeldige tegenstander' spelen die nog een toepasselijke naam heeft ook: Contrarius. Uitstekende aanvulling.

Concordia is een van de beste en elegantste spellen die wij in huis hebben.
9
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
Geplaatst: ma 16 dec 2019, 11:49 
Avatar gebruiker
Erg goed spel, weinig regels, heel veel keuzes!
9
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
Geplaatst: wo 29 apr 2020, 13:55 
Avatar gebruiker
8
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
Geplaatst: wo 29 apr 2020, 21:05 
Avatar gebruiker
Heel degelijk spel. Expertspel met eenvoudige instap.
8
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   Facebook
 
Geplaatst: ma 11 mei 2020, 18:31 
Avatar gebruiker
Ondergewaardeerd spel. Laat je door het saaie uiterlijk niet tegenhouden dit spel te spelen. Je krijgt er geen spijt van.
9
Omhoog
 Profiel    
 
Geplaatst: di 12 mei 2020, 11:00 
Avatar gebruiker
Qua mechanismes een fijn spel, qua grafisch had het wel wat moderner gemogen van mij. Maar al met al blijft het wel een zeer goed spel.
8
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
Geplaatst: di 12 mei 2020, 11:15 
8
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
Geplaatst: zo 17 mei 2020, 21:23 
Avatar gebruiker
"Foertlelijke doos" en dat is wat me lang tegenhield om het spel te spelen, maar ik ben heel blij dat ik toch de stap heb gezet want het blijkt een fantastisch spel te zijn. Ik speel het steeds met veel plezier en kijk ernaar uit om de Venus-uitbreiding te proberen!
9
Omhoog
 Profiel    Facebook
 
Geplaatst: wo 20 mei 2020, 13:51 
Avatar gebruiker
De regels voor Concordia zijn verrassend simpel en in essentie te reduceren tot "speel een kaart en lees de tekst". Het overige is min of meer uit die tekst en de iconografie te halen. Die kaart komt dan ook nog eens niet uit een willekeurig getrokken stapel, maar kies je zelf uit de beschikbare opties. Zit de juiste daar niet bij, zul je je eerder gespeelde kaarten moeten terughalen met de kaart die daarvoor is, of de actie die je wilt bij een tegenstander moeten kopieren. Willekeur zit natuurlijk wel in de volgorde van verschijnen van kaarten die te koop zijn, maar normaal gesproken kun je al een tijdje zien welke kaarten onderweg zijn maar nog op te dure posities liggen (tenzij je de kaart zo belangrijk vindt dat je de hoofdprijs wilt betalen).
Naast de diplomaat en het wegkopen van kaarten zit verder eigenlijk overal interactie in - als eerste huisjes plaatsen, regio's laten produceren waarbij andere spelers ook uitbetaald krijgen, inschatten wat de ander(en) in de beurt kunnen gaan doen, etc. Het is ook precies de interactie die mij aanspreekt: je kunt niet multiplayer solitaire je eigen plan uitvoeren a la Wingspan, maar je sloopt ook niet voortdurend elkaars opbouw zodat je weer vanaf 0 kunt beginnen, a la Eufraat & Tigris. De vormgeving is niet uitbundig maar wel zeer functioneel en toegankelijk, behalve de voorkant van de doos, die zoals bekend vrij lelijk is.

Enig minpuntje, zoals eerder genoemd, is dat het nogal lastig is om de score van tegenstanders bij te houden, terwijl je die eigenlijk wel wilt kunnen meenemen in je keuzes - is het belangrijker om je tegenstander een regio te ontzeggen, of een bepaalde grondstof? Ondanks dat toch een 9 wat aangeeft hoe goed de rest van het spel wat mij betreft is.
9
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
Geplaatst: zo 21 feb 2021, 07:45 
Avatar gebruiker
9
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
Geplaatst: zo 21 feb 2021, 15:47 
Avatar gebruiker
Het mooie van Concordia is dat met beperkte regels er een toegankelijk maar niet minder uitdagend spel op tafel ligt. De herspeelbaarheid is ook enorm met de vele nieuwe borden, extra spelmechanismes die zonder problemen toegevoegd en gecombineerd kunnen worden (zoals de forumkaarten, het zout en de vismarkt) en nu zelfs een officiële solovariant onderweg. In de loop van het spel kun je aan de ene kant steeds meer doen (met meer grondstoffen, meer bewegingspunten en 'betere' kaarten) maar aan de andere kant steeds minder omdat jij en je medespelers voor steeds minder lege plekken op het bord zorgen. Dat zorgt steeds weer voor interessante keuzes. Jammer dat alleen het basisspel in het Nederlands is verschenen.
9
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
Geplaatst: do 11 maart 2021, 23:58 
Avatar gebruiker
Heerlijk spel!
9
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek  Twitter  
 
Geplaatst: vr 12 maart 2021, 11:33 
8
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
Geplaatst: vr 12 maart 2021, 19:49 
Erg goed spel.
8
Omhoog
 Profiel    
 
Geplaatst: do 08 apr 2021, 18:44 
Avatar gebruiker
Eens in de zoveel tijd vind ik het heerlijk om me te laten meedrijven op het enthousiasme van iemand anders. Wanneer ik Matt van mijn favoriete spellenreporterteam op het internet zag dwepen met Concordia, besloot ik hem met het oog op Essen blind te volgen. Op mijn lijstje stond: even langsgaan bij de stand van Mac Gerdts en daar zonder schaamte vragen: “ALLES van Concordia alsjeblieft”.
Zo geschiedde, al ging het niet zo vlot als gehoopt. Alles was mogelijk, behalve het basisspel… “tja, NIKS dan”… in pure Essenstijl ging het binnen één en dezelfde minuut van milde teleurstelling naar grote vreugde. Mac zijn madam had de beurs afgespeurd en nog twee exemplaren van het basisspel op de kop weten te tikken. De foto van Mac en ik die op het moment van opperste vreugde werd genomen, koester ik nog altijd omdat je er duidelijk op kunt zien dat we daar heel gelukkig zijn met elkaar.
Het werd een wijze raad voor toekomstige edities: als je echt iets wil, maak er dan meteen werk van, want op zaterdag ben je niet zelden al veel te laat en sta je te blinken met al je goeie bedoelingen en je pruillip.
Wat een geweldig goed spel. Eenvoudig uit te leggen, moeilijk te winnen. Vlot speelbaar met acties die allemaal heel natuurlijk aanvoelen. Ik ben niet zo’n fan van de cover, maar wel van het spelmateriaal. Ideaal met drie spelers, zo blijft het tempo hoog en kan je bij momenten zelfs een beurt of drie vooruit denken. Het gaat nooit vervelen en ik schaam me niet om te zeggen dat de Salsa-uitbreiding tot nu toe nog niet werd gespeeld en dat ook een aantal van de kaarten voorlopig nog onontgonnen zijn. Altijd leuk om te weten dat er nog meer opties mogelijk zijn. Ik blijf ondertussen Macs spellenoutput geboeid in de gaten houden en wat de recensenten van Shut up and Sit Down betreft… die blijven vanuit Groot-Brittannië van alle internetmeneren en -mevrouwen de meeste invloed op me uitoefenen.
9
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
Geplaatst: za 01 mei 2021, 18:56 
Thematisch niet bepaald sterk, maar dat wordt goedgemaakt doordat het een toegankelijk interactief spel is, dat ook nog eens vlot wegspeelt.

Er zijn spellen van MacGerdts die ik beter vind, maar deze komt wel het meest op tafel, en dat is ook wat waard.
8
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
Geplaatst: do 11 nov 2021, 13:59 
Avatar gebruiker
10
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
Geplaatst: do 12 mei 2022, 11:26 
9
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
Geplaatst: wo 10 aug 2022, 17:02 
Nu pas deze klassieker ontdekt, maar wat is hij goed! De doos (het formaat/de vorm) is een ramp, het artwork is 'meh', maar het mechanisme is zoooo goed. Beperkt aantal mogelijkheden, keuzestress, de juiste kaart op het juiste moment.. toppertje!
9
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
Geplaatst: do 11 aug 2022, 18:57 
8
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
Geplaatst: di 16 aug 2022, 00:04 
Avatar gebruiker
9
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek  Twitter  
 
Geplaatst: wo 03 mei 2023, 09:33 
6
Omhoog
 Profiel    
 
Geplaatst: di 13 jun 2023, 19:56 
Staat voor mij te boek als klassieker. Zeldzaam spel dat ik beter ben gaan waarderen in de loop der tijd. Eerste potje x jaar geleden vond ik het gewoon leuk. Nu jaren later hoort het bij de top.
9
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
 

Geef waardering Link suggereren


[ Gebruikersvoorwaarden | Privacybeleid | Cookiebeleid ]Ondersteund door:
phpBB®