Gebruikersnaam:   Wachtwoord:  
Spel 2019

Geef waardering Link suggereren

Zoeken 0 - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z 2618 spellen aanwezig!

Afbeelding Informatie Waardering
Hacienda
Categorie: Expertspel
Uitgegeven in: 2009
Uitgever: 999 Games
Link uitgever: http://www.999games.nl
Auteur: Wolfgang Kramer
Illustrator: Michael Menzel
7.5
Winkelwagen
Lotana.be
  Geluk 5 / 10   Strategie 5 / 10  
  Speelduur 60 minuten   Leeftijd vanaf 10 jaar   Aantal spelers 2 - 5  
40 Reacties
Beschrijving Kennisbank
In Hacienda eis je landgoederen op, waarvandaan je kuddes dieren naar de markt brengt. Daar verdien je geld mee. Met dit geld koop je nieuwe opties op land en dieren, of bouw je haciënda’s en kunstmatige meren om de waarde van je bezittingen te vermeerderen. Tijdens het spel worden maar op twee momenten punten geteld. Daardoor heb je rustig de tijd om jouw imperium op te bouwen. Maar pas op, het spel kan plotseling sneller gaan dan je denkt.

Het speelbord heeft twee zijden. De symmetrische zijde is geschikt voor beginnende spelers, terwijl het asymmetrische speelveld een goede uitdaging voor gevorderde spelers biedt. Om het spel te winnen zijn een goede financiële planning en logistiek talent vereist.
Geen artikelen
Links
BGG link: Boardgamegeek
Recensie: Truusentruus
Recensie: Spellenclub13
Recensie: Spellengek
Recensie: Vlaams Spellenarchief
Samenvatting: Boardgamegeek

 
Plaats een nieuw onderwerp
Onderwerpen
 Onderwerpen   Auteur   Reacties   Bekeken   Laatste bericht 
Geen ongelezen berichten Hacienda

P.T.

16

1200

wo 26 jan 2011, 11:55

spellenclubapeldoorn

Geen ongelezen berichten Bijlage(n) Nox' Spellenzolder - Hacienda

Bastiaan_Nox

1

832

za 21 jul 2012, 21:43

arne

Geen ongelezen berichten WGG ontvangt demonstrateurs

Bart

5

655

di 27 aug 2019, 08:48

mazinho

Geen ongelezen berichten De Goblins pakken uit op Spiel 2019

SvAtje

0

772

vr 30 aug 2019, 09:38

SvAtje

 
Plaats een nieuw onderwerp
Geef waardering Link suggereren

Hacienda - Reacties (40)
Geplaatst: vr 23 jan 2009, 14:13 
Avatar gebruiker
Je wilt constant meer dan je mag en er zijn verschillende manieren om te scoren, waardoor je met lastige keuzes wordt geconfronteerd. Verder ben je niet alleen bezig met jouw eigen ontwikkeling, maar is het vooral ook zaak om medespelers her en der de pas af te snijden. Hazienda is een prima Kramer, met voldoende pit, een toegankelijk spelsysteem en een redelijke korte speelduur.
8
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek  Twitter  
 
Geplaatst: vr 23 jan 2009, 14:38 
Lang geleden dat ik dit gespeeld heb. Moet dus nodig weer eens uit de kast komen. Goed en toegankelijk spel met niet al te lange speelduur. Het is om voor je het weet. Inderdaad verschillende manieren om t scoren en dus vaak lastige keuzes maken.
8
Omhoog
 Profiel    
 
Geplaatst: zo 01 feb 2009, 22:18 
Avatar gebruiker
Waarschijnlijk mijn favoriete solospel van Kramer. Het is erg herkenbaar een spel van zijn hand en bevat al die dingen die ik zo in zijn spellen waardeer: een beetje 'rekenen' zonder dat het te gek wordt, het kiezen tussen verschillende strategieën, maar daar wel ruimte laten voor flexibiliteit, planning met de nodige onzekerheid en veel interactie op het bord. Onverwacht dat er nog een Nederlandse editie komt, maar niet meer dan terecht.
10
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
Geplaatst: do 16 apr 2009, 21:10 
Avatar gebruiker
Erg leuk spel dat ik pas onlangs voor het eerste gespeeld heb. De Duitse versie (vrijwel geheel taalonafhankelijk) had ik al 1,5 jaar in huis liggen (voor EUR 10,00 op de kop getikt op SPIEL 2007). Van deze aanschaf heb ik absoluut geen spijt want dit is een spel in de categorie niet te lang en toch voldoende diepgang. Ook mooi vormgegeven trouwens. Ik hoop dat 999-games met deze versie een breed publiek weet te bereiken want dat verdient dit spel beslist!
9
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   Facebook
 
Geplaatst: di 21 apr 2009, 09:46 
Eindelijk een keer gespeeld en het is prima bevallen. Zeer soepel en vlot spelend en volop mogelijkheden. Spelers kunnen kiezen uit vele tactieken en dat houdt het fris en afwisselend. Prima spel!
8
Omhoog
 Profiel    
 
Geplaatst: do 08 okt 2009, 15:17 
Avatar gebruiker
In eerste instantie vond ik dit spel maar 'meh', maar door aandringen van mijn lief kwam het uiteindelijk toch in huis—waar ik het alsnog steeds meer op waarde kon gaan schatten. Dit erg leuke gebiedsomsingelingsspel met snoezig artwork speelt altijd erg eenvoudig weg, maar het góed spelen is altijd weer een prettige uitdaging waar je tevreden op kunt terugkijken. Bijzonder vind ik dat het spel op het bord uiteenvalt in kleine 'minispelletjes' waartussen het vaak nog best lastig laveren is.

Ik vind alleen dat in de basisuitvoering één strategie de neiging heeft overheersend te zijn, en dat is wel eens jammer. Desondanks ben ik dik tevreden over deze wat verstopte Kramer, die beslist meer aandacht verdient dan hij nu krijgt.
7
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
Geplaatst: zo 16 mei 2010, 18:17 
Avatar gebruiker
Erg leuk spel met hele simpele regels en een aangename speelduur. Toch moet je goed opletten: waarin ga je investeren en hoe maximaliseer je niet alleen je inkomsten - zodat je weer kunt investeren in land of dieren - maar ook je overwinningspunten. Qua spelgevoel doet het mij denken aan ondermeer Torres en Metropolys en laten dat nu net favoriete spellen zijn van mij.
9
Omhoog
 Profiel    
 
Geplaatst: ma 21 jun 2010, 18:21 
Avatar gebruiker
Ligt snel op tafel en speelt eenvoudig weg. Heeft meer dan voldoende diepgang en tactische mogelijkheden. Kortom, een aanrader.
9
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek  Twitter  Facebook
 
Geplaatst: do 29 jul 2010, 10:40 
goed spel, maar net niet goed genoeg om vaak uit te halen.
Met 5 spelers viel het tegen
7
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
Geplaatst: do 06 jan 2011, 14:51 
Avatar gebruiker
In mijn optiek al sinds het moment waarop het op de markt kwam één van de meest ondergewaardeerde spellen. Toch wijzen de waarderingen hier niet op.
Hacienda is een spel dat ik niet snel af zal slaan. Het verloop is steeds anders en er zijn meerdere strategieën mogelijk om tot winst te komen.
9
Omhoog
 Profiel    
 
Geplaatst: vr 07 jan 2011, 10:30 
Avatar gebruiker
Vrij eenvoudig, maar tegelijk uitdagend spel dat telkens weer anders is. Het spel is ook erg veelzijdig waardoor je verschillende tactieken kunt hanteren. Je probeert zoveel mogelijk geld te verzamelen, maar dat ook zoveel mogelijk te investeren om die om te zetten in zoveel mogelijk punten. Het spel heeft ook een aangename spelduur en het verveelt nooit.
8
Omhoog
 Profiel    Facebook
 
Geplaatst: zo 09 jan 2011, 22:23 
Avatar gebruiker
Een erg leuk spel dat misschien niet uniek is, maar wat goede dingen van verschillende andere goede spellen combineert. Het speelt vlot omdat je maar 3 acties per beurt mag doen en je vooruit kan denken. Ik ben een redelijk calculerende speler en bij Hacienda hoef je niet eens heel veel te rekenen om een idee te hebben waar jij en je concurrenten staan. Plus je kunt andere spelers flink dwarszitten door bijvoorbeeld de weg naar een markt af te sluiten of net een dier op de markt te kopen waar zei een markt mee konden bereiken. Erg leuk. aanrader!
8
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
Geplaatst: zo 13 feb 2011, 14:58 
Gisteren voor het eerst gespeeld. Wat een leuk spel zeg. Verbazingwekkend toen na de eerste telronde de strategie van mijn beide medespelers en ik totaal veranderde. Uiteindelijk had ik het gevoel dat ik dik gewonnen had, maar door alle verschillende scoringsmechanismen bleek het toch nog spannend te zijn op het einde. Dit gaan we zeker nogmaals spelen.
8
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
Geplaatst: wo 08 jun 2011, 19:59 
Gister voor het eerst gespeeld.
Grappig spel. Mede ook door het feit dat ik won.
8
Omhoog
 Profiel    
 
Geplaatst: wo 27 jul 2011, 22:36 
Avatar gebruiker
Dit spel leek me erg goed maar viel me wat tegen. Vind het wat monotoon, niet echt uitdagend..
6
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
Geplaatst: vr 26 aug 2011, 10:02 
Keuzes, keuzes, keuzes. Meer punten voor jezelf, ondertussen je tegenstander dwarszitten.
Afijn, het is hierboven door anderen allemaal al benoemd.

Spel komt hier zelden op tafel. Toch maar weer eens doen.
7
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
Geplaatst: di 15 nov 2011, 12:32 
Avatar gebruiker
Blijft leuk en spannend om te spelen (met mensen die het kennen).
8
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek  Twitter  Facebook
 
Geplaatst: zo 04 maart 2012, 13:35 
Avatar gebruiker
Zat enorm te twijfelen tussen de 6 en de 7, maar ben toch op de 7 uitgekomen. Dit spel is een spel dat in het teken staat van elkaar dwars te zitten. Het begin van het spel zal iedereen zich een goede uitgangspositie proberen te verschaffen voordat men elkaar echt dwars gaat zitten. Pas als men de dieren naar de markt laat gaan komt het spel echt tot leven en zit je eigenlijk iedere ronde minstens één van je medespelers dwars (en vaak meerdere). Heb enkel de eenvoudige kant gespeeld en denk dat de gevoprderde kant het spel nog wat meer jus geeft. De geluksfactor in dit spel is wel redelijk hoog. Als de goede dieren niet komen of je komt aan het begin van het spel al niet goed uit met je landschappen is het spel erg lastig om te winnen, vandaar mijn twijfel tussen 6 en 7.
7
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   Facebook
 
Geplaatst: ma 05 maart 2012, 21:30 
Avatar gebruiker
Erg goed spel dat zowat speelt als een mengeling van Ticket to Ride en Durch Die Wuste. Dit hebben we ondertussen ook al ne keer of 4 cadeau gedaan. Het favoriete spel van mijn vrouw en ik speel het ook zeer graag. Men moet wel minstens met 4 zijn om hier optimaal van te kunnen genieten.
8
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
Geplaatst: vr 16 maart 2012, 09:12 
Avatar gebruiker
Eenvoudig aan te leren spel. Erg overzichtelijk om te spelen.
En altijd 1 actie te kort natuurlijk. Maar dat is dan ook de uitdaging.
8
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
Geplaatst: ma 06 aug 2012, 08:43 
Avatar gebruiker
Geweldig spel en verdient een 7.5 omdat het makkelijk is om uit te leggen aan nieuwe spelers en vrij eenvoudig is om te beginnen. Dus niet een uur bezig zijn met alles uitzoeken en neerzetten voordat je begint. Spel loopt lekker vlot door en aan het eind van het spel denk je aan had ik niet beter dit of dat. Zodat je de volgende keer als je het spel speelt weer een nieuwe tactiek gaat uitproberen. Ik kan niet wachten om het spel nogmaals te spelen
7
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek  Twitter  Facebook
 
Geplaatst: ma 06 aug 2012, 18:14 
Avatar gebruiker
Voorlopig met een cijfer gewaardeerd, m'n mening komt eventueel later nog...
6
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
Geplaatst: wo 08 aug 2012, 10:04 
Avatar gebruiker
Leuk spel met eenvoudige regels maar waar toch wel wat strategie in zit.
7
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek  Twitter  Facebook
 
Geplaatst: wo 08 aug 2012, 20:20 
Leuk, een goede middenmoter.
7
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
Geplaatst: wo 15 aug 2012, 10:28 
Avatar gebruiker
Mooi spel.
Beetje puzzelen, beetje reeksen maken.
En altijd 1 actie te weinig.
7
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek  Twitter  Facebook
 
Geplaatst: wo 22 aug 2012, 17:24 
Een spel dat op het eerste gezicht eenvoudig lijkt, maar door meer te spelen vind je zeker de nodige diepgang om het te blijven spelen.
8
Omhoog
 Profiel    
 
Geplaatst: di 28 aug 2012, 22:13 
Avatar gebruiker
Weinig origineel, maar zeer goed in elkaar zittend en plezierig spelend economisch spel. Altijd teveel te doen, en te weinig tijd en/of geld om al je plannen uit te voeren.
8
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
Geplaatst: zo 09 sep 2012, 22:07 
Avatar gebruiker
Zie mijn video uitleg/review voor alle informatie.
7
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   Facebook
 
Geplaatst: zo 13 jan 2013, 19:15 
Goed spel maar geen topper.
6
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
Geplaatst: za 06 apr 2013, 05:51 
Leuk opgezet spel. Echt zo`n spel waarbij je veel wil doen en dan altijd weer lastige keuzes moet maken. Geluksfactor schuilt m in de kaarten op handen. Verschillende manieren om te scoren maakt het wel uitdagend en als je een keer wat weinig geld hebt kun je dankbaar gebruik maken van de oogstfiches. Aardig spel maar ook weer geen topper, daar mist het wat elementen voor.

+++ Mooi verzorgd spel met veel spelmateriaal.
Leuke pestfactor op het speelbord (elkaar lekker in de weg zitten)

---- Komt eigenlijk alleen met 4/5 spelers uit de verf
Je moet wat geluk hebben met de kaarten.
7
Omhoog
 Profiel    
 
Geplaatst: za 11 mei 2013, 13:21 
Avatar gebruiker
Leuk spel waarbij je zoveel mogelijk punten moet zien te verzamelen door het plaatsen van tegels.
7
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
Geplaatst: zo 30 jun 2013, 14:17 
Solide tegel-leg-spel met redelijk eenvoudige regels. Lage geluksfactor.
7
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek  Twitter  Facebook
 
Geplaatst: zo 07 jul 2013, 21:12 
Dit is een typisch spel waarbij ik het gevoel heb dat het weinig toevoegt aan de spellengeschiedenis. Enkele elementen worden elegant gecombineerd tot een spel dat zeker ok is en zelfs een behoorlijk verwerkt thema heeft maar ik voel geen enkele aandrang om het verder te ontdekken.
5
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
Geplaatst: di 09 jul 2013, 01:03 
Op het eerste gezicht een leuk spel, wel nog eens vaker spelen om echt een mening te kunnen vormen. Op dit moment alleen met 2 spelers gespeeld en dan is de concurrentie toch ver te zoeken op zo´n breed bord.
7
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
Geplaatst: za 16 mei 2015, 17:07 
Avatar gebruiker
Goed spel wat er fraai uitziet en waarbij je iedere beurt weer opnieuw keuzes moet maken. Omdat je eigenlijk altijd meer wil doen doen dan je kan. Een nadeel vind ik dat je soms behoorlijk wat pech kan hebben met de landschapstegels. Ook kunnen de laatste beurten soms wat voortslepen omdat er weinig meer te doen valt. Daarom een 7 en geen 8.
7
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
Geplaatst: do 08 okt 2015, 19:54 
8
Omhoog
 Profiel    
 
Geplaatst: za 20 aug 2016, 14:56 
Avatar gebruiker
Thema: 7,5 / 10
Thema is duidelijk, voegt zeker iets toe aan het spelen.
Spel mechanismen: 7,5 / 10
De acties die je kan nemen, zijn goed bedacht. Je wilt altijd net een actie meer doen.
Dat is leuk.

Spel materiaal: 7,0 / 10
Kwaliteit is goed, artwork vind ik wat minder.
Duidelijkheid spelregels: 7,5 / 10
Spelregels zijn duidelijk, de volgorde van uitleggen van de verschillende elementen wel verwarrend.
Herspeelbaarheid: 7,5 / 10
Met een symmetrisch en asymmetrisch spelbord plus wat varianten is de herspeelbaarheid ok.
Thrill Factor: 7,5 / 10
Spannend, wie gaat de meeste punten halen. Een laatste landgoedfiche kan het verschil maken.

Eind Oordeel 7,4
7
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
Geplaatst: do 23 feb 2017, 11:08 
Avatar gebruiker
7
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
Geplaatst: za 20 mei 2017, 07:10 
Avatar gebruiker
8
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
Geplaatst: za 06 jan 2018, 18:25 
Avatar gebruiker
7
Omhoog
 Profiel    
 
 

Geef waardering Link suggereren


[ Gebruikersvoorwaarden | Privacybeleid | Cookiebeleid ]
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Stijl afkomstig van StylerBB.net & kodeki. Logo door Henk Rolleman
board3 Portal - gebaseerd op phpBB3 Portal
Vertalingen door phpBB.nl & phpBBservice.nl
phpBB SEO