Gebruikersnaam:   Wachtwoord:  
Spellenfest 2024

Geef waardering Link suggereren

Zoeken 0 - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z 3962 spellen aanwezig!

Afbeelding Informatie Waardering
Hanzesteden
Categorie: Expertspel
Uitgegeven in: 2010
Uitgever: 999 Games
Link uitgever: http://www.999games.nl
Auteur: Andreas Steding
Illustrator: Dennis Lohausen
8.0

  Geluk 1 / 10   Strategie 8 / 10  
  Speelduur 60 minuten   Leeftijd vanaf 12 jaar   Aantal spelers 2 - 5  
46 Reacties
Beschrijving Kennisbank
De Duitse Hanze was een samenwerkingsverband van voornamelijk Duitse kooplieden tijdens de Middeleeuwen. De steden die zich hierbij aansloten, werden Hanzesteden genoemd. Dit verbond was officieus en is nooit door een verdrag bevestigd. Daardoor is het moeilijk om aan te geven welke steden precies bij de Hanze hoorden. Er zijn zeker 200 steden die op bepaalde momenten direct of indirect bij de Hanze betrokken waren.

De spelers zijn kooplieden, die hun aanzien binnen de Hanze proberen te vergroten. Daartoe bouwen ze handelskantoren, creëren ze een samenhangend netwerk of specialiseren ze zich in allerlei gebied. Dat lijkt makkelijk, maar de onderlinge strijd tussen de spelers kan voor verrassende wendingen zorgen…

Zet je kooplieden in op verbindingswegen tussen verschillende Hanzesteden. Daarbij kun je niet alleen je handelaren (ver)plaatsen, maar ook andere handelaren verdrijven. Lukt het je om alle posities op een verbindingsweg te bezetten, dan mag je een handelsroute stichten en een nederzetting plaatsen. Maar je mag ook één van je eigenschappen ontwikkelen, waardoor je de rest van het spel bepaalde voordelen hebt. Heb jij aan het einde van het spel de meeste roempunten?
Nederlandse spellenprijs 2011

Links
BGG link: Boardgamegeek
Recensie: Spellengek
Recensie: Truusentruus
Recensie: De-spellenhoek
Recensie: Spellenclub13

 
Plaats een nieuw onderwerp
Onderwerpen
 Onderwerpen   Auteur   Reacties   Bekeken   Laatste bericht 
Geen ongelezen berichten Spellen NK Bordspellen 2011

Dierik

31

3938

ma 23 mei 2011, 09:58

syroit

Geen ongelezen berichten Hanzesteden wint Nederlandse Spellenprijs 2011

Erwin

15

2154

di 04 okt 2011, 09:33

spellenclubapeldoorn

Geen ongelezen berichten Hanzesteden 1:1

rife

9

1296

do 17 nov 2016, 20:15

Mr Jummy

Geen ongelezen berichten Bijlage(n) Nox' Spellenzolder - Hanzesteden

Bastiaan_Nox

0

807

di 12 feb 2013, 11:58

Bastiaan_Nox

 
Plaats een nieuw onderwerp
Geef waardering Link suggereren

Hanzesteden - Reacties (46)
Geplaatst: ma 30 aug 2010, 09:15 
Avatar gebruiker
Goed, laat ik beginnen met het grootste minpunt van het spel, het uiterlijk. Zowel de doos als het bord is naar mijn mening saai en grauw. Voor iedereen die daar doorheen wil kijken is er een leuk spel te vinden dat veel tactische keuzes in zich heeft.

Een heel aardig element is het spelersbord waarop je je op een aantal vlakken kunt verbeteren (meer acties kunnen doen, meer punten aan het eind voor elke stad etc.) Aan het begin van het spel is alleen het laagste ontwikkelniveau te gebruiken. Gedurende het spel speel je blokjes weg en daarmee komen de hogere niveau's beschikbaar.

In het spel leg je routes tussen verschillende steden en als je dat lukt mag je een blokje in deze stad leggen. Dit blokje kan je weer punten opleveren gedurende het spel als ook anderen routes naar deze stad maken. Het "vervelende" is dat er meerdere vakjes in de stad zijn met een verschillende kleur. Aan het begin van het spel is alleen de witte kleur beschikbaar. Voor de andere vakjes moet je eerst een doorontwikkeling doen.

Hanzesteden speelt soepel, duurt niet te lang en is wat mij betreft een goed spel. Maar ja dat bord hè.......
8
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   Facebook
 
Geplaatst: ma 13 sep 2010, 09:49 
Avatar gebruiker
Ondanks het in eerste instantie niet aansprekende (uiterlijk) spel een verrassend goed spel wat tegen het eind steeds spannender wordt.
Samen met Vasco da Gamma de Eurotoppers van Essen 2009
8
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
Geplaatst: do 18 nov 2010, 10:50 
Avatar gebruiker
Prachtig spel, met meerdere wegen naar de overwinning.
Laat je wegpesten door de anderen en wordt zo sterker.
Maar wat te doen als ze daar niet intrappen, of gewoon niet zo "argressief" zijn?
Het speelt ook vooral heerlijk vlot weg.
8
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek  Twitter  Facebook
 
Geplaatst: do 03 feb 2011, 11:13 
Avatar gebruiker
Blijft een lekker spel, vooral vanaf 4 spelers. De meeste expert spellen duren uren, terwijl deze binnen een uur gespeeld kan zijn... tenzij er natuurlijk een hapje, een drankje en een psychologische oorlogsvoering aan te pas komt :D
8
Omhoog
 Profiel    
 
Geplaatst: zo 06 feb 2011, 18:01 
Avatar gebruiker
Het uiterlijk laat inderdaad niet menigeens hart sneller kloppen, maar de speldynamiek die door de eenvoudige mechanismen wordt opgeroepen des te meer. Het lijkt in eerste instantie allemaal zo simpel: meerdere acties binnenhalen, dan win je wel. Nou... nee. Want het doel draait niet om acties, maar om punten, en acties leveren echt niet meteen punten op. Er zijn vele knopjes en draaischijfjes waar je mee kunt pielen, en alsof dat nog niet genoeg is kent de spelerinteractie nog een verrassende component: je kunt iemand wel van een gewild plekje wegjagen, maar in ruil daarvoor krijgt de verjaagde wel meer invloed op het speelveld. Onder de juiste omstandigheden kan hier door de verjaagde weer zeer handig gebruik van worden gemaakt. De spelers moeten echt goed opletten dat ze dit spel niet spelen alsof ze de enige zijn: er zijn meerdere kapers op de kust, en goede tegenwerking is niet eenvoudig.

Update Teruglezende denk ik dat ik hierboven te enthousiast ben geweest. Iedereen heeft minimaal één extra actie nodig, en het verdere spelverloop is van dien aard dat blokkades voor het binnenhalen van nog meer acties bijzonder noodzakelijk zijn. Het spel verloopt dus in het begin altijd op dezelfde manier, en kent een zijpad dat altijd zo moeilijk mogelijk moet worden gemaakt: waarom moeten de spelers deze domme klus elke keer opknappen? Het leidt er bovendien toe dat in handen van onervaren spelers de spelbalans snel zoek kan raken, hetgeen niet bevorderlijk is voor de vooruitzichten om dit spel meer dan een paar keer te spelen. Daarom 1 puntje aftrek.

Update 2 Maarrrrrrrrrr... dat alles gezegd, als het spel wordt gespeeld met mensen die op de hoogte zijn van de diverse snelle paden en die ook efficiënt blokkeren, ontstaat er een spannend gevecht die een '8' voor deze titel meer dan rechtvaardigt.
7
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
Geplaatst: zo 06 feb 2011, 22:15 
Avatar gebruiker
Topspel. Hanzesteden heeft zo'n beetje alles wat ik leuk vind in een spel. Het is kort, soepel, beloont vaker spelen, biedt de spelers veel (echte!) keuzes en is daarmee een eindeloze bron van variatie. En dat zonder noemenswaardige rol van het toeval. Je kunt dit spel op veel verschillende manieren spelen. Het ene doen impliceert het andere laten. Verschillende strategieën kunnen allemaal de winst opleveren; nu eens geen spel waarbij je een beetje van alles moet hebben om te winnen.

Ik heb het spel zien winnen door mensen die een flitsstrategie volgden, of alle plekjes in Keulen op wisten te vullen, of een krankzinnig netwerk met veel sleutels hadden. En dan heb ik de route Arnhem-Stendhal nog niet eens af zien komen.

Pas vijf keer gespeeld, maar ik wil dit nog wel tientallen keren doen.
10
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek  Twitter  
 
Geplaatst: zo 06 maart 2011, 23:01 
Heerlijk boordevol allerlei mogelijkheden.
7
Omhoog
 Profiel    
 
Geplaatst: wo 18 mei 2011, 00:51 
Vorige week voor de eerste keer gespeeld, hebben er toch wel lang over gedaan, ruim 2 uur.
Kijken of het 2e spelletje sneller gaat. Heb nog geen idee welke taktiek winnend is, maar smaakt wel naar meer.
Alsnog een 8 maar kan wel eens een punt meer krijgen. als we het meer hebben gespeeld, mijn tegenspelers waren ook enthousiast.

Nu 4x gespeeld en het krijgt nu een 9. Spelletjes gaan ook vlotter 1,5 uur.
Spel is pas gespeeld als de laatste punten zijn geteld. De punten zitten zo dicht op elkaar dat 1 verkeerde actie dodelijk is. Na een 10 tel spelletjes zal ik het nogmaals waarderen, misschien wel een 10 wie weet!
9
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
Geplaatst: vr 17 jun 2011, 15:06 
De doos is mijn ogen ronduit onaantrekkelijk. Maar dat verandert na de 1e spelsessie drastisch: er blijkt een heel goed spel in verstopt te zitten met een hoge herspeelbaarheidsfactor en (in mijn ogen heel belangrijk) de speelduur blijft binnen de perken!
8
Omhoog
 Profiel    
 
Geplaatst: do 30 jun 2011, 12:18 
Avatar gebruiker
Goed spel. Staat hoog op mijn lijstje inderdaad, daarom ook een verdiende 8.
8
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek  Twitter  Facebook
 
Geplaatst: zo 31 jul 2011, 01:14 
Avatar gebruiker
Elk spel verlopt weer anders. Er zijn zoveel verschillende strategieën die leiden tot een mogelijke overwinning. Dit is een echte topper
9
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
Geplaatst: za 15 okt 2011, 10:56 
Ik vind het een prima spel! Wat een mogelijkheden. Dit is echt een spel waar je heel goed in kunt worden. Persoonlijk vind ik het 'rpg' element erg leuk. De mogelijkheid om steeds meer te kunnen.

Overigens hecht ik een stuk minder waarde aan het uiterlijk van het spel. Voor mijn gevoel is het voldoende en stoort de lay-out van het bord mij niet tijdens het spel.
Ik vind de inhoud (spelmechanisme) toch een stuk belangerijk dan of het er uitnodigend uitziet.

Daarnaast vind ik in praktische zin het spel ook goed. Je hebt het snel opgebouwd en opgeruimd. Ook is het redelijk eenvoudig om de spelregels onder de knie te krijgen.
8
Omhoog
 Profiel   Twitter  
 
Geplaatst: di 15 nov 2011, 12:21 
Avatar gebruiker
Mooi spel. Het blijft intrigerend om te zien, dat je elke keer weer een andere strategie dient toe te passen om te winnen. Met twee personen minder interessant.
8
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek  Twitter  Facebook
 
Geplaatst: do 01 dec 2011, 15:55 
Avatar gebruiker
Simpele regels maar een serieuze hersenkraker! Best te spelen met 4 of 5 spelers.
10
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
Geplaatst: do 22 dec 2011, 22:52 
Avatar gebruiker
Inderdaad is het spelbord niet echt uitnodigend en ik vind ook dat het spel te langzaam op gang komt, Als winnaar van de spellenprijs had ik toch iets meer verwacht.
7
Omhoog
 Profiel    
 
Geplaatst: di 13 maart 2012, 21:31 
Avatar gebruiker
Een spel dat ondanks zijn sobere uiterlijk toch heel erg leuk speelt. Meer dan genoeg mogelijkheden om je acties op te spenderen. Het spel bezit ook heel veel interactie, waardoor je een ander meermaals kan dwarsliggen.
Zal het ongetwijfeld vaker spelen.
8
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   Facebook
 
Geplaatst: di 10 apr 2012, 21:24 
Avatar gebruiker
Erg leuk spel dat regelmatig op tafel komen en mag blijven komen.

Het spel biedt ontzettend veel mogelijkheden, waarbij het belangrijk is om het gehele bord en de positie van je tegenstanders daarop goed in de gaten te houden. Leuk is daarbij ook dat het heel lucratief kan zijn om je tegenstander dwars te zitten door een handelaar te plaatsen in de route die hij graag wil hebben. Het verdrijven van jouw handelaar levert jou namelijk weer extra handelaren op.

Daarnaast blijft ook jou eigen actiebord een continu punt van aandacht, want welke mogelijkheden ga je als eerste open spelen? Heb je extra acties nodig of wil je meer opties hebben door een andere kleur vrij te spelen...... Of wil je wellicht meer handelaren bij de algemene voorraad kunnen ophalen?

Ook erg positief vind ik de speelduur van het spel. Dit is een tactisch spel met zeer veel mogelijkheden dat binnen een relatief korte tijdsduur gespeeld kan worden. Dus ook ideaal voor wat later op de avond.

De variant voor twee spelers heb ik helaas nog niet uit kunnen proberen. Als ook deze goed bevalt, dan zal dit spel waarschijnlijk naar een 9 toe gaan.
8
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek  Twitter  Facebook
 
Geplaatst: zo 01 jul 2012, 10:44 
als je alleen naar je eigen strategie kijkt, zal je dit spel zeker niet winnen..
8
Omhoog
 Profiel    
 
Geplaatst: zo 01 jul 2012, 15:32 
Avatar gebruiker
een fantastisch spel met minimale geluksfactor waarbij het dus echt op jezelf aankomt beter te spelen dan de anderen. Een spel naar mijn hart!
9
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek  Twitter  Facebook
 
Geplaatst: zo 05 aug 2012, 13:55 
Avatar gebruiker
Briljant in zijn eenvoud. Plaats wat blokjes, vorm een route, neem de blokjes weer weg. Het lijkt simpel, maar er gaat een hoop tactiek mee gepaard. Speelt ook lekker vlot weg, wij doen er gemiddeld iets meer dan een uurtje over. Vaak wordt als minpunt het uiterlijk van dit spel aangegeven, maar persoonlijk vind ik het er eigenlijk wel sfeervol uitzien, ondanks de doffe kleuren.

Eén van mijn persoonlijke favorieten, samen met hoogspanning!
9
Omhoog
 Profiel    
 
Geplaatst: ma 06 aug 2012, 18:15 
Avatar gebruiker
Voorlopig met een cijfer gewaardeerd, m'n mening komt eventueel later nog...
7
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
Geplaatst: di 07 aug 2012, 17:27 
Leuk, maar voor mij geen uitschieter.
7
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
Geplaatst: do 16 aug 2012, 08:48 
Avatar gebruiker
Op basis van één potje. Dit moet nog eens op tafel!
8
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   Facebook
 
Geplaatst: wo 22 aug 2012, 17:25 
Zeer goed spel waarbij je de juiste keuzes telkens moet afwegen maar ik moet iets te vaak teruggrijpen naar de spelregels.
8
Omhoog
 Profiel    
 
Geplaatst: zo 26 aug 2012, 14:23 
Avatar gebruiker
Een goed spel, maar op een of andere manier niet mijn ding. Een ongrijpbaar spel.
7
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
Geplaatst: zo 26 aug 2012, 21:05 
Avatar gebruiker
Erg interessant spel, maar wel wat droog en eentonigheid ligt ook op de loer.
7
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
Geplaatst: vr 21 dec 2012, 09:39 
Avatar gebruiker
Na een uitleg waarin alles duizelde, blijkt dat na het starten het spel zeer soepel speelt.
Als je geblokkeerd wordt heb je meestal op een andere plek op het bord ook een goede keuze. Loze beurten zal je niet snel hebben.
Ik vond het verdrijven van een medespeler een leuke optie.

Het is gewoon een fijn spel.
8
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
Geplaatst: zo 13 jan 2013, 19:19 
Spelregelboek had wat makkelijker gemogen. Verder een topspel waar je je hersens heerlijk kunt laten kraken. Spel waarbij je heel veel dingen kunt doen en waarbij je in het begin maar weinig kunt doen. Ontwikkelen is het toverwoord, maar je wilt ook weer handelskantoren bouwen en ook graag die bonusfiches pakken. Heerlijk om grijze haren van te krijgen en iedere keer weer een uitdaging.
9
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
Geplaatst: vr 15 feb 2013, 12:33 
Avatar gebruiker
Wel een goed spel. Het voordeel van een extra actie mogen doen is denk ik wel groot, dus als je die stad als eerste kunt bezetten heb je wel aardig wat voordeel van andere die jou stad dan aan doen.
7
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
Geplaatst: ma 08 apr 2013, 16:34 
Tactisch weer een erg goed spel dat makkelijk en snel wegspeelt. Grafisch niet moeders mooiste maar het past wel weer bij het thema. Het vrijmaken van meer acties in een beurt is wel de belangrijkste ontwikkeling om te doen en vanaf het begin van het spel ontpopt zich hier ook een flinke strijd voor. Degene die hier zich niet voldoende of snel genoeg in ontwikkeld gaat het lastig krijgen in dit spel. Verder zijn er meerdere tactieken om te winnen en de balans voelt ook goed. Bovendien is de geluksfactor uitgesloten. Met minder dan 4 spelers is het echte scherpe randje er wel een beetje af helaas.

+++ Tactisch sterk
Meerdere manieren om punten binnen te halen
Goede balans en geen geluksfactor

---- Grafisch Niet geweldig
Soms kan een potje toch net iets te lang duren t.o.v de diepgang.
8
Omhoog
 Profiel    
 
Geplaatst: ma 15 apr 2013, 01:04 
Avatar gebruiker
Hanzesteden is een spel met relatief eenvoudige spelmechanismen, maar toch zit het spel boordevol tactiek. Ik vind Hanzesteden een topper die gerust naast Steden Tijdperk, Hoogspanning, Tikal, Maharadja, Puerto Rico, El Grande en andere toppers mag staan. Alleen jammer van het oerlelijke en gortdroge speelbord.

Hanzesteden is een heel tactisch en strategisch spel met veel mogelijkheden: bonusfiches wegkapen, bonusfiches strategisch plaatsen, een handelskantoor stichten om een stad te kunnen controleren en hiermee punten te scoren, anderen van een route wegdrijven, op het juiste moment goede verplaatsingen doen, een lange route van aaneengesloten steden opbouwen, ontwikkelingen doen op 5 verschillende manieren, handelaren en/of groothandelaren inzetten, jezelf expres ergens plaatsen en hopen dat iemand je zal wegdrijven om extra handelaren te kunnen krijgen, voor overwinningspunten gaan in Coelen,... De mogelijkheden in dit spel zijn eindeloos en toch blijft het geheel heel overzichtelijk. Daar hou ik van!
9
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
Geplaatst: di 09 jul 2013, 01:05 
Avatar gebruiker
Net als bij Goa trekt het ontwikkelen van vaardigheden me erg aan in een spel, zo ook hier. Telkens toch weer de lastige keuze bij Hanzesteden of je gaat voor een route op het bord door meerdere steden aan te doen, of dat je net nog ff wat verder gaat in een bepaalde vaardigheid. Moeilijke beslissingen die echt een leuk spel maken :)!
8
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
Geplaatst: ma 29 jul 2013, 16:10 
Wat ziet ie er saai uit! En het is alleen maar blokjes verplaatsen...

Wat zit er veel diepgang in! En wat is nu de winnende strategie...

Waar je denk ik niet onderuit komt is het aantal acties verhogen, maar voor de rest zijn er vele wegen die naar Coelen of Hamburg of Arnheim of... leiden (nee, niet Leiden en ook niet Rome). En een aangename spelduur (al is dat natuurlijk vooral afhankelijk van het type spelers).

Alleen dat uiterlijk...
7
Omhoog
 Profiel    
 
Geplaatst: zo 04 aug 2013, 15:18 
Heel leuk spel, wel een beetje jammer dat de beurtvolgorde net iets te veel uitmaakt.
8
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
Geplaatst: wo 12 aug 2015, 19:19 
Avatar gebruiker
Aan de (eventuele) lelijkheid van het bord stoor ik me niet zo, met het thema heb ik dan wat meer moeite. Die vind ik namelijk niet altijd even goed uitgewerkt. Maar het meest storend is het feit dat je in het begin eigenlijk geen andere keuze hebt dan het vergroten van het aantal acties op je spelersbord. Nieuwe spelers moet dit duidelijk verteld worden, of hun zetten moeten zelfs helemaal voorgekauwd worden, anders wordt het hele spel een flop. Dit vind ik een duidelijke tekortkoming van een verder erg leuk spel, dus hierdoor een vol punt aftrek. Wel goed gedaan: de verschillende manieren om het spel te winnen en de eindtelling die de grootste doorslag geeft.
7
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
Geplaatst: ma 05 okt 2015, 09:56 
Avatar gebruiker
9
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek  Twitter  Facebook
 
Geplaatst: ma 15 feb 2016, 18:22 
Naar mijn een erg goed spel. Het bord is niet moeders mooiste maar de meerdere wegen naar de overwinning zorgen voor een erg goed spel. De puntentelling aan het einde kan nog een verrassende wending in petto hebben.
9
Omhoog
 Profiel    
 
Geplaatst: za 22 okt 2016, 12:08 
En al de rest staat reeds hierboven:
Het speelbord spreekt niet aan, maar het speelt vlot, leuke afweging tussen steden claimen of je vaardigheden ontwikkelen, verschillende wegen naar de overwinning.
Ik raad het niet direct aan aan beginners, maar mits wat ervaring is dit een heel fijn spel!
8
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
Geplaatst: vr 18 nov 2016, 19:08 
Avatar gebruiker
ik ben het volledig eens met sinead. Het begin van het spel speelt zich ALTIJD onderaan af, bij het vergroten van je acties. Dat moet een beginner gezegd worden, want wij hadden ook (eens) een spelleider, die dat niet vertelde en na 2 rondes het hele spel domineerde met veel gemak --> not so fair.
7
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
Geplaatst: wo 13 jun 2018, 09:47 
Ik had deze een tijd niet meer gespeeld en daarom met succes voorgesteld voor de dinsdagavondspelclub. Aardig veel regels; het 'verdringen' van tegenstanders op de route is een origineel en goed uitgewerkt mechanisme. Ik had Hanzesteden nog niet eerder met 5 personen gespeeld - deze setting tot groot ongenoegen van de gastheer die flink aan het mopperen was dat als je niet snel extra acties vrijspeelde, je kansloos was. Met mijn 5 acties per beurt leek ik op een monsteroverwinning af te stevenen, maar na de eindtelling - er zijn veel bonussen te verdienen - stond ik slechts 2 punten voor op een medespeler die maar drie acties per beurt had - wie zei dat dit spel niet gebalanceerd was? (En dan vooral de Nederlandstalige versie ;-) ). Mag snel weer op tafel, maar dat zal vrees ik bij een ander gezelschap zijn.
9
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
Geplaatst: vr 27 sep 2019, 13:44 
Avatar gebruiker
Één keer gespeeld en ik kan me het volgende nog herinneren: ik won door de route van Arnheim naar ... Cothen(?), we waren met 5, ik werd volkomen genegeerd, het zag er droog uit (enkel bord en blokjes), maar het was een vermakelijke avond. Moet ik snel herintroduceren bij mijn spellenvrienden.

Een opmerking: vermijd onder ALLE omstandigheden de tweepersoons-variant. Die werkt niet goed. Speel dit met minimaal drie personen.

Waardering kan stijgen (of dalen) wanneer dit spel vaker op tafel komt.
7
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   Facebook
 
Geplaatst: wo 26 feb 2020, 19:15 
Wat is dit een heerlijk spel, een genot om te spelen.
10
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
Geplaatst: di 05 mei 2020, 17:01 
Dit spel zit goed in elkaar. Prachtig tactisch spel.
9
Omhoog
 Profiel    
 
Geplaatst: wo 13 mei 2020, 16:53 
6
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
Geplaatst: vr 12 maart 2021, 00:32 
Avatar gebruiker
8
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek  Twitter  
 
Geplaatst: di 21 jun 2022, 15:17 
7
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
 

Geef waardering Link suggereren


[ Gebruikersvoorwaarden | Privacybeleid | Cookiebeleid ]Ondersteund door:
phpBB®