Gebruikersnaam:   Wachtwoord:  
Sound of Drums 1793

Geef waardering Link suggereren

Zoeken 0 - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z 3909 spellen aanwezig!

Afbeelding Informatie Waardering
Imperial 2030
Categorie: Expertspel
Uitgegeven in: 2010
Uitgever: The Game Master
Link uitgever: http://www.thegamemaster.nl/nl/spellen-imperial.htm
Auteur: Mac Gerdts
Illustrator: Alexander Jung
8.2

  Geluk 2 / 10   Strategie 8 / 10  
  Speelduur 120 minuten   Leeftijd vanaf 12 jaar   Aantal spelers 2 - 6  
49 Reacties
Beschrijving Kennisbank
De wereld in 2030. Machtige internationale investeerders lenen geld aan de zes grootmachten van de wereld: Rusland, China, India, Brazilië, de VS en Europa. De nieuwe wereldmachten China, India en Brazilië strijden mee in de wereldwijde race om macht en invloed. Maar niets is wat het lijkt. In werkelijkheid zijn deze naties slechts pionnen in een verraderlijk spel. De spelers zijn genadeloze investeerders, die zoveel mogelijk willen verdienen en daarom onzichtbare controle uitoefenen op de wereldmachten. Maar een investeerder kan zijn greep op een wereldmacht verliezen, waardoor telkens nieuwe afspraken kunnen ontstaan. Geen artikelen
Links
BGG link: Boardgamegeek
Recensie: Truusentruus
Recensie: Spellenclub13
Recensie: Spelinzicht
Samenvatting: Boardgamegeek

 
Plaats een nieuw onderwerp
Onderwerpen
 Onderwerpen   Auteur   Reacties   Bekeken   Laatste bericht 
Geen ongelezen berichten The Game Master en The Joker presenteren: IMPERIAL 2030.

brainmaster

10

1817

vr 12 nov 2010, 21:50

Infyra

Geen ongelezen berichten Het nieuwe spelen

Erwin

8

1830

za 29 jan 2011, 01:50

missiloon

Geen ongelezen berichten NK Dominion & NK Khet

spellenaanzee

70

5807

vr 09 dec 2011, 17:52

16 Feet Pauly

Geen ongelezen berichten Bijlage(n) Nox' Spellenzolder - Imperial 2030

Bastiaan_Nox

7

1505

do 06 dec 2012, 15:33

Bastiaan_Nox

Geen ongelezen berichten imperial 2030

aristos

29

2650

ma 02 feb 2015, 22:01

DeKerstman

Geen ongelezen berichten Bordspelogie: Imperial 2030

Bordspelogie

1

981

vr 20 jul 2012, 12:25

Spelmagazijn

Geen ongelezen berichten Imperial 2030 met 2 spelers?

Timonneke

2

732

wo 10 okt 2012, 08:29

wennepen

Geen ongelezen berichten De wereldleiders komen zaterdag 6 september naar Utrecht

Dierik

0

1052

vr 05 sep 2014, 15:34

Dierik

Geen ongelezen berichten Lucky Bastard geeft Oordeel over 5 spellen

luckybastard

0

270

di 13 aug 2019, 10:53

luckybastard

 
Plaats een nieuw onderwerp
Geef waardering Link suggereren

Imperial 2030 - Reacties (49)
Geplaatst: vr 15 okt 2010, 11:11 
Goed strategisch spel waarbij de regels makkelijker zijn dan doorgronden wat nu op welk moment handig is om te doen. Na twee keer spelen vind ik het als veelspeler nog steeds moeilijk in te schatten wat nou de beste handeling is op welk moment. (En dat vind ik positief...)

Het spel zit ondanks het inmiddels vaker gebruikte 'rondel' mechaniek goed en origineel in elkaar (het speelt heel anders dan bijv. Antike van dezelfde maker), en de interactie tussen de spelers is door de steeds dreigende overnames best hoog.

Pittig spel waar je een avond voor moet gaan zitten.
8
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
Geplaatst: zo 24 okt 2010, 21:18 
Avatar gebruiker
Dit is mijn nummer 1 spel!
Een spel met een dubbele bodem. Je kunt het zien als een oorlog spelletje met aandelen (weer eens wat anders als een treinspel met aandelen).

- Je kunt je land ontwikkelen met fabrieken, legers en schepen.
- Je kunt oorlog voeren met een ander land en land of zee gebieden veroveren of een fabriek plat leggen.
- Door fabrieken te bouwen en land en/of zee te veroveren wordt je land meer waard wat je divident opleverd.
- Voor je legers en schepen op het bord betaal je belastinggeld.

Maar let op! Voor dat je het weet neemt iemand, door meer aandelen van dat land te kopen, de zeggenschap van je, door jouw, sterk ontwikkelde land over.
Dat hoeft niet altijd erg te zijn want er zijn 6 landen. Iedereen heeft tijdens het spel zeggenschap over 0, 1 of meer landen. Je kunt altijd mee profiteren van landen waar je geen zeggenschap over hebt door van die landen flink wat aandelen te bezitten.
Dus let vooral op je aandelen want uiteindelijk win of verlies je daar het spel mee. Zelfs al heb je op een gegeven moment 0 landen in je bezit kun je nog winnen.

Als een land van een ander het goed doet, kun je 2 dingen doen:
1. Mee profiteren door aandelen van dat land te kopen.
2. Het land aanvallen en zorgen dat het minder waard word.

Een spel waar niemand met een eigen kleur of land speelt. Geen familiespel maar een echte gamers-game. De spelregels zijn niet echt complex maar een goede taktiek om het spel te winnen is moeilijk.
10
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
Geplaatst: di 02 nov 2010, 13:16 
IMPERIAL 2030 is een spel waarin elementen uit een aantal klassiekers op een prachtige wijze samen komen. De (drie)dubbele laag in het spel zorgt er voor dat je op het tactische niveau elementen van Risk en Axis & Allies terugvindt. Op strategisch niveau komt Acquire sterk naar voren, omdat je door geld te lenen aan een wereldmacht de stoel van de president kunt overnemen (van een andere speler:)). En tenslotte vind ik het Diplomacy element geweldig, omdat je verdragen kunt maken of verbreken. En nog mooier is dat je niet met een land speelt, maar dat de verhoudingen kunnen veranderen gedurende het spel. Hierdoor is elk spel weer anders en wil ik het steeds weer opnieuw spelen.

Deze review schrijf ik als spelliefhebber op persoonlijke titel. Ik feliciteer Mac Gerds dan ook met een geweldig ontworpen spel! (na Antike en Imperial vind ik Imperial 2030 zijn beste!)
10
Omhoog
 Profiel    
 
Geplaatst: ma 15 nov 2010, 22:17 
Avatar gebruiker
Het is zo'n 20 jaar geleden dat ik Risk voor het laatst heb gespeeld en daar heeft Imperial 2030 in de verte wel iets van weg. Maar dan zonder geluksfactor; het spel bevat noch dobbelstenen, noch kaarten! Bovendien maakt het aspect dat je niet continu hetzelfde land aanstuurt (bij Risk speel je wel continu met dezelfde kleur, hier dus niet) Imperial een heel stuk boeiender.

Je oefent in dit spel namelijk als internationale investeerder invloed uit op diverse grootmachten (China, India, VS, Europa, Brazilie Rusland) en probeert die landen door er ondermeer geld in te pompen en ze tanks en vloten te laten produceren groter en machtiger te maken. Met tanks en vloten kun je immers andere gebieden veroveren of fabrieken van grootmachten waar je tegenstanders de meeste invloed uitoefenen lam leggen. Dat is leuk, maar het meest boeiende is misschien nog wel dat je de macht over kunt nemen van een andere speler, door simpelweg meer geld in de grootmacht te investeren... Waardoor jij profiteert van de zojuist behaalde groei! Timing komt hierbij goed van pas.
Daar komt nog eens bij dat de tanks en schepen die je bouwt in duels van het bord geveegd kunnen worden. Kortom; je groei kan ook omgekeerd gaan werken...

Je moet er bij dit spel dus wel tegen kunnen dat je af en toe een stapje terug zult moeten doen, omdat iemand anders de macht van je overneemt, je schepen tot zinken brengt, je tanks vernietigt of gebieden (terug)verovert. Wat ik verder een groot pluspunt vind dit 3 uur durende spel, zijn de ontzettend simpele regels. Je speelt dit zo weg en hebt gedurende die 3 uur het regelboek nauwelijks nodig.
9
Omhoog
 Profiel    
 
Geplaatst: di 16 nov 2010, 07:36 
Het grappige bij dit spel is dat er altijd wel iemand zegt "Ik speel met ..." en dat je die dan moet teleurstellen dat het niet zo werkt. Het economische en het militaire zaten zelden zo mooi in elkaar verweven. Echt wel een knap spel. Kan wel nog dalen naar 8 als de herspeelbaarheid zou blijken tegen te vallen (nu 3 keer gespeeld). Het blijft namelijk dezelfde kaart met dezelfde startposities. Één van de weinige stevige spellen dat zich ook laat spelen door 6 personen.
update: na enkele nieuwe speelbeurten blijft de waardering bewaard, ga als je het spel allemaal kent wel zeker voor de "gevorderde" versie, waarbij je niet met vaste investeringen start.
9
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
Geplaatst: wo 08 dec 2010, 01:54 
Een prachtspel. Vind het geweldig hoe je niet zelf een kleur speelt, maar slim investeert in bepaalde landen.
9
Omhoog
 Profiel    
 
Geplaatst: ma 28 feb 2011, 18:49 
Avatar gebruiker
Super spel, kijkt uit naar de volgende keer spelen!
9
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek  Twitter  Facebook
 
Geplaatst: zo 06 maart 2011, 23:22 
Op de wereldkaart opereren is natuurlijk altijd leuk. Toch heb ik moeite met de rondel die je acties als stuurder achter een grootmacht beperken. Ik zou het graag wat opener zien. Ook zijn er naar mijn idee te weinig momenten om te investeren. Het voelt me nog niet natuurlijk genoeg aan, daarmee bedoel ik dat ik niet topinvesteerder voelde.
Wel is dit absoluut een intrigerend thema!
7
Omhoog
 Profiel    
 
Geplaatst: di 22 maart 2011, 21:42 
Avatar gebruiker
Na het lezen van de regels sprak mij dit erg aan. De voorloper Imperial had ik al eens gespeeld en ik moest erg wennen aan de speelstijl. De cover van de doos sprak mij niet zo aan maar het speelbord en onderdelen daarentegen wel. Dit wil ik beslist nog eens vaker spelen er zit veel uitdaging in. Het speelbord nodigt echt uit om te spelen!

Afbeelding
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek  Twitter  Facebook
 
Geplaatst: di 19 apr 2011, 23:14 
Imperial 2030 oogt toegankelijk en ook de regels zijn toegankelijk, maar toch vond ik het spel ernstig migraineus wegspelen. Je speelt niet met een land, maar je financieert een land, en dat kan een paar beurten later zo maar weer een ander land, of meerdere andere landen, zijn, met dientengevolge soms een totale omdraaiing van jouw strategie.
Die kromme speelwijze, die de hele partij kleurt en die ongetwijfeld zeer plezierig is voor sommige andere spelers, beneemt mij veel, zo niet alle, speelplezier.
Er is al zoveel te doen in de huidige generatie strategische bordspellen, laat me nou alsjeblieft niet steeds na moeten denken over welke speelstukken ik nu weer moet gebruiken in mijn speelbeurt. Het is leuk verzonnen, maar het amuseert me niet.
5
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek  Twitter  
 
Geplaatst: zo 27 nov 2011, 19:19 
Avatar gebruiker
Voor de volledige beoordeling, bekijk mijn Video Uitleg & review.
Nox' Spellenzolder.
9
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   Facebook
 
Geplaatst: do 22 dec 2011, 22:58 
Avatar gebruiker
Dit is echt een fantastischs spel, komt heel vaak op tafel ook omdat de kinderen het geweldig vinden. Een leuke mix tussen Risk en shark (zoiets) maar dan zonder dobbelstenen.
10
Omhoog
 Profiel    
 
Geplaatst: do 29 dec 2011, 11:03 
Inmiddels hebben we dit spel twee keer gespeeld. Een keer met zijn tweetjes, een keer met zijn drietjes. Met zijn tweetjes kwam vooral het economische aspect van het spel goed tot zijn recht, met zijn drietjes vooral het oorlogsaspect. Bij het potje met zijn drietjes begon een van mijn medespelers eigenlijk zonder schijnbare tactiek blind oorlog te voeren. Dat maakte het op gegeven moment een herhaling van oorlogszetten. We moesten echt even met elkaar overleggen hoe we dat doorbraken want zoals ook met de werkelijkheid: oorlog legt de hele economie stil. Het kan natuurlijk de bedoeling niet zijn dat je met elkaar gaat overleggen hoe je een impasse doorbreekt. Okee, in het echte leven heeft iedereen de voorkeur voor diplomatieke oplossingen (en dat is dan ook wederom een charmante gelijkenis met de werkelijkheid), maar in de keiharde wereld van spelletjes spelen toch niet... Maar het feit dat we met elkaar moesten overleggen, vond misschien ook zijn oorsprong in het feit dat we het spel nog maar weinig hadden gespeeld en daardoor nog te weinig zicht hadden op oplossingen.

Klinkt als een minder goede beoordeling. Niets is minder waar. Het is heel leuk dat het spel, afhankelijk van aard en hoeveelheid spelers, verschillende gezichten in meer of mindere mate laat zien. En dat ik nou meer een economisch typje ben, is dan jammer op de momenten dat oorlog de boventoon voert. Het is een spel waar je goed bij moeten blijven nadenken (liever niet te lang alstublieft dank u wel). Betekent dat dan dat ik juist wel of geen extra wijntje erbij moet drinken?! ;-) Al met al ook weer een blijvertje!
8
Omhoog
 Profiel   Twitter  Facebook
 
Geplaatst: do 26 apr 2012, 16:09 
Manipulatie, bedrog slim plannen en uitdokteren wat de ander van plan is. Dit spel heeft dit allemaal en nog veel meer. Het is toegankelijk omdat het niet te lang duurt maar diep genoeg om het heel interessant te houden.

Dit spel is dus niet alleen bij mij, maar ook bij veel van mijn vrienden populair, dit zorgt dat je het vaak speelt, dat men er ook heel goed in kan worden en dat sommige tactieken die eerst standaard de overwinning leken op te brengen dit later helemaal niet blijken te zijn. Maar dan nog hoeft een nieuweling hoeft zich niet machteloos te voelen maar om echt te winnen moet je een paar keer hebben meegespeeld.

Komt vaak op tafel !
9
Omhoog
 Profiel    
 
Geplaatst: di 07 aug 2012, 17:03 
Avatar gebruiker
Dit was een meevaller! Had gedacht dat het saai en langdradig zou zijn. Lang duurt het wel maar vond het erg goed.
8
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
Geplaatst: wo 08 aug 2012, 09:17 
Avatar gebruiker
Lijkt op het eerste zicht een risk-kloon maar niks is minder waar. Wat een prachtspel met veel mogelijkheden!
8
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek  Twitter  Facebook
 
Geplaatst: di 14 aug 2012, 00:20 
Weet na 2x spelen nog steeds niet wat de juiste taktiek is, wat op zich een gunstig teken is.
9
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
Geplaatst: ma 27 aug 2012, 11:53 
Avatar gebruiker
Het gegeven dat het een veroveringsspel is (gebieden en meerderheid) zonder dobbelstenen , wakkerde mijn interesse...Een rondel is een leuk spelmechanisme.
Het thema komt sterk naar voren.
Een moeilijk te bevatten spel de eerste keer (welke acties zijn wijsheid ?).
Er zitten ontzettend veel mogelijkheden in dit spel....
Een spel voor een veelspeler die houdt van wereldeconomie.
8
Omhoog
 Profiel    
 
Geplaatst: di 28 aug 2012, 19:58 
Avatar gebruiker
Een fantastisch avondvullend spel. Van welke landen koop je aandelen. Wanneer ben je leider van een land en wanneer is de Zwitserse bank de beste positie. Een boeiend aandelen-oorlogsspel.
10
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
Geplaatst: di 28 aug 2012, 22:21 
Avatar gebruiker
Pas 1x gespeeld en dan is het moeilijk om een spel waar zoveel in zit te waarderen. Ik vond het goed, maar niet briljant en dat moet een spel met deze speelduur eigenlijk wel zijn.
7
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
Geplaatst: do 13 sep 2012, 14:13 
Avatar gebruiker
Heb het onlangs voor de eerste keer gespeeld en erg van genoten.
Doordat landen van eigenaar verwisselen wordt samenspannen moeilijk wat een pluspunt is zeker als je met 3 speelt.
In het begin was de beste tactiek nogal onduidelijk maar naarmate je speelt dringt het allemaal wel goed door wat je te doen staat.
Leuk spel!!
9
Omhoog
 Profiel    
 
Geplaatst: wo 31 okt 2012, 17:12 
Avatar gebruiker
heel doordacht spel.

je lijkt op oorlogspad te zijn, maar uiteindelijk word je beoordeeld op je aandelen.
hierdoor ben je constant bezig te bepalen hoe je meer geld kan verdienen zonder dat ten koste te laten gaan van de waarde van je aandelen.

Een goede balans tussen oorlog voeren (dus kosten maken, maar wel wat veiligheid bieden) en Economie (geld verdienen ten koste van veiligheid) is noodzakelijk.

Elke spel wat wij spelen eindigt ook weer anders, ook al zijn de begin posities gelijk. ook blijkt het spelen met dezelfde mensen toch steeds weer verschillende tactieken op te leveren waarbij er soms veel en soms weinig gestreden wordt in een potje Imperial 2030
9
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
Geplaatst: di 06 nov 2012, 21:59 
Dit is een spel die als je het vaker speelt steeds beter wordt.
In het begin van het spel moet je wennen dat een tegenspeler de controle overneemt van een land die je zelf net hebt opgebouwd. Dit geeft eerst veel frustratie. Totdat jij degene bent die de vruchten plukt van iemand zijn harde werk.
Aanrader!
9
Omhoog
 Profiel    
 
Geplaatst: ma 26 nov 2012, 20:12 
2 woorden: Zalig spel!!

Als beginner focus je vaak te veel op het "Risk-gehalte" en probeer je koste wat het kost één natie zo groot mogelijk uit te bouwen.
Hiermee zal je het spel echter niet vaak winnen. Je moet je echt concentreren op je eigen rijkdom en vooral op het kopen van aandelen van sterke naties.

Bij ons wordt vooral de combinatie van het veroveren, het investeren en het lobby'en zeer welkom ontvangen!
10
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
Geplaatst: vr 15 feb 2013, 18:05 
Avatar gebruiker
Eén van de pittigste spellen die ik ooit heb gespeeld.
Enkel de speelduur is wat aan de lange kant, verder is het een heel leuk spel.
7
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
Geplaatst: vr 16 aug 2013, 23:53 
Ik vind t moeilijk om deze te waarderen. Ik heb het net voor t eerst gespeeld en we kregen het pas door toen we halverwege waren. Het spel was ons net iets aan de te lange kant maar hebben het gewoon ingekort. Genoeg tijd om na te denken, schitterende uitvoering, goed in te leven in het thema, spannend. Gewoon waar voor je geld!

update:
2e potje duurde 4 uur. Beoordeling blijft hetzelfde
8
Omhoog
 Profiel    
 
Geplaatst: wo 02 okt 2013, 09:02 
Avatar gebruiker
Gisteren voor de eerste keer kennis gemaakt met Imperial 2030.
Gespeeld met 5 personen, en kort samengevat, eens maar nooit weer.

Als beginneling, maar ervaren speler zal ik vast wel direct in het begin wat tactische foutjes gemaakt hebben, maar na 1 uur spelen begaf mij hetzelfde gevoel als vroeger van een potje Monopolie waar je in de eerste 5 rondes te weinig straten op hebt gehaald.....

Het spel ontwikkelde zich zo dat er relatief heel weinig oorlog werd gevoerd, hierdoor de naties weinig geld in kas hadden, en waardoor de zwitserse bank ook helemaal nutteloos bleek. (Door te weinig geld, kan er niet gedwongen worden). Als je daarnaast dan ook nog weinig profijt hebt van je aandelen, omdat die naties het vakje investeerders overslaan is je rol in het spel niet zo veel meer dan toeschouwer.

Kortom, er zijn heel veel betere spellen op de handel, en de enige keer dat ik over te halen ben om dit spel weer te spelen zal met niet meer dan 4 personen zijn.

>> Update: was toch weer over eens overgehaald om deze te proberen. Mening bijgesteld van 3, stribbel tegen naar 6, Prima maar wel onder de juiste omstandigheden.....

Het is dan ook een prima spel, met kans op een hogere waardering na nog vaker te spelen. Denk dat het spel zich steeds beter zal ontwikkelen mits alle mede-spelers dit spel ook goed kennen. Nu met 6 gespeeld, en vantevoren doelstelling gehad om wat te spelen met verschillende landen en de ene meer te gebruiken voor geld te cashen en de andere te investeren (overnemen) en hoog in de waardering. Dat spelen met diverse landen komt er minder uit met 6 personen, (en dus geen winnende tactiek), mede door onervarenheid aan de tafel.

Echter ga je met 6 personen een spel spelen, dan is dit een zeer goede optie.

Update: met 6 zal ik hem tegenwoordig zeker voor kunnen stellen.

Of zoals Bredero t ooit zei.... t kan verkeren....
7
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
Geplaatst: wo 29 jan 2014, 12:00 
Wouw wat een geweldig spel!
Kan niet wachten tot ik hem dinsdag weer kan spelen!

Even wennen aan de beurtvolgorde... maar speelt geweldig! Goed en pittig spel voor de strategen!

Vrienden met wie ik het speelde waren ook dol enthousiast.
10
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
Geplaatst: vr 31 jan 2014, 16:01 
Wat een heerlijk spel! Zoveel mogelijkheden....dus ook zoveel mogelijkheden om het fout te doen! Spannend tot het eind. From Hero to zero in 3 beurten. Ik vind dit 1 van de toppers in mijn kast!
9
Omhoog
 Profiel    
 
Geplaatst: za 08 feb 2014, 00:45 
Pas een oefenrondje gedaan, maar dat was veelbelovend. Nu nog een speelgroepje vinden om dit mee te spelen :)
8
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   Facebook
 
Geplaatst: di 09 sep 2014, 00:47 
Dit spel is de enige die ik met een 10 wil beoordelen. Het is echt vernieuwend en heel leuk spel systeem.

Ik heb het nog maar 1 keer gespeeld, maar weet zeker dat ik het vaak op tafel ga krijgen.

Enige nadeel wat ik had dat mijn medespelers alleen maar oorlog wilde voeren. Zonder enige diplomatieke afspraken te maken. En ze waren daarbij veels te veel bezig met hun vlaggetje te behouden. Zonder echte investeringen in andere landen te doen. Dus de staatskassen kregen we hierdoor niet goed gevuld. Waarbij mijn enige oplossing tot serieus geld te verdienen was om de waarde van mijn obligaties te verhogen. Brazilie even op ze gat te laten vallen. het geld snel uit de kas te trekken en daarna nog snel er in te investeren en het land op 25 te laten komen.

Ik hoop het volgende potje dat het diplomatieke aspect meer naar voren komt en de kassen beter te kunnen vullen.

Dit is een echte aanrader voor mensen die van zware spellen houden.
10
Omhoog
 Profiel    
 
Geplaatst: za 04 okt 2014, 17:57 
Avatar gebruiker
Beter dan de vorige Imperial editie die zich afspeelde net voor WW1! Game mechanics zijn gelukkig zowat onveranderd gebleven.
9
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
Geplaatst: do 08 okt 2015, 19:54 
7
Omhoog
 Profiel    
 
Geplaatst: ma 19 okt 2015, 12:01 
Nu 3 keer proberen mee spelen. Gewoon mijn ding niet denk ik.
Jammer want had er veel lovende kritiek over gelezen. Ik speel het gewoon niet graag. Maar dit is natuurlijk mijn mening.
3
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
Geplaatst: vr 23 okt 2015, 05:46 
9
Omhoog
 Profiel    
 
Geplaatst: za 14 nov 2015, 22:32 
Avatar gebruiker
5
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   Facebook
 
Geplaatst: wo 30 dec 2015, 16:08 
Avatar gebruiker
Top spel, afwijkend mechanisme.
Met verschillende samenstellingen gespeeld. Met 6 man vond ik persoonlijk teveel, 4 man is ideaal.
Het heeft me een aantal keren spelen gekost om van het 'mijn land identificatie' principe af te komen.
Als je daarvan verlost bent, komt t spel helemaal goed tot zn recht...
9
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
Geplaatst: wo 30 dec 2015, 21:40 
Avatar gebruiker
8
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
Geplaatst: wo 16 maart 2016, 18:18 
Avatar gebruiker
Prima spel. Speelt lekker weg, weinig geluk, veel inzicht/strategie. :)
Moest wel even wennen aan het opbouwen van een land terwijl het niet van jezelf is/blijft.
7
Omhoog
 Profiel    
 
Geplaatst: do 23 feb 2017, 10:58 
Avatar gebruiker
8
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
Geplaatst: vr 16 nov 2018, 10:30 
9
Omhoog
 Profiel    
 
Geplaatst: vr 01 nov 2019, 15:03 
Avatar gebruiker
Een meerderhedenspel dat lijkt op Risk, met Diplomacy-invloeden en aandelen.Dat klinkt als zware kost ... en dat is het ook.

Het materiaal is prima: felle kleuren, kartonnen aandelen, stevig papiergeld (geen WC-papiergeld zoals Hoogspanning) en houten speelstukken. Enige smetje is de dooscover: hemelse goedheid, wat is DIE lelijk!

Het spel zelf dan: invloed krijgen in landen door het meeste aandelen te hebben, te verkrijgen door veroveringen. Originele insteek dat geen enkele land 'vast' bij een speler hoort. Het Diplomacy-aspect wordt gerealiseerd door overleg of landen al dan geen 'vriendjes' zijn.

Waarom dan toch maar een 7? Reden één: te lange speelduur i.c.m. reden twee: repetitiviteit van de acties. Reden drie: de sessies die ik speelde, kenmerkten zich door een aversie tegen de actie 'Betaling' (een essentiële actie die de punten toekent en dus ook het einde van het spel naderbij brengt); m.a.w. niemand wilde het spel afmaken/afsluiten. Dat zijn toch redenen die mijn spelplezier danig naar beneden haalden. Maar toch: het is geen slecht spel, er zitten echter wat pijnlijke haakjes aan.
7
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   Facebook
 
Geplaatst: zo 19 jan 2020, 13:25 
Cijfer zegt genoeg. Sterk spel.
10
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
Geplaatst: vr 15 mei 2020, 10:14 
Avatar gebruiker
Het spel komt niet vaak de kast uit, maar als hij de kast uit komt is het een hitje. Genoeg strategische ruimte en onvoorspelbaarheid, heerlijk om andermans tactieken te doorkruisen.
8
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
Geplaatst: zo 05 jul 2020, 10:40 
7
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
Geplaatst: do 11 nov 2021, 14:00 
Avatar gebruiker
6
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
Geplaatst: do 12 mei 2022, 11:41 
8
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
Geplaatst: di 15 nov 2022, 12:39 
Avatar gebruiker
10
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   Facebook
 
Geplaatst: zo 06 aug 2023, 16:21 
7
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
 

Geef waardering Link suggereren


[ Gebruikersvoorwaarden | Privacybeleid | Cookiebeleid ]Ondersteund door:
phpBB®