Gebruikersnaam:   Wachtwoord:  
Spellenfest 2024

Geef waardering Link suggereren

Zoeken 0 - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z 3962 spellen aanwezig!

Afbeelding Informatie Waardering
Keyflower
Categorie: Expertspel
Uitgegeven in: 2013
Uitgever: Quined Games
Link uitgever: http://www.quined.nl
Auteur: Sebastian Bleasdale, Richard Breese
Illustrator: Juliet Breese, Gemma Tegelaers
Uitbreiding(en): Keyflower: The Farmers
Keyflower: The Merchants
8.0

  Geluk 5 / 10   Strategie 5 / 10  
  Speelduur 90 minuten   Leeftijd vanaf 12 jaar   Aantal spelers 2 - 6  
34 Reacties
Beschrijving Kennisbank
Keyflower is het zevende spel in Richard’s befaamde Key-serie. Iedere speler begint met een starttegel en een groepje arbeiders (in de kleuren rood, geel en blauw). Door het combineren van arbeiders met dezelfde kleuren breiden de spelers hun dorpjes uit en verzamelen ze grondstoffen, mankracht en winstpunten. Het spel duurt vier seizoenen. In het voorjaar, de zomer en de herfst arriveren nieuwe arbeiders en worden dorpstegels geveild. In de winter volgt een veiling van speciale tegels die veel winstpunten opleveren met de juiste combinatie van grondstoffen, tegels en arbeiders. Keyflower biedt een intrigerende mix van worker placement, logistiek, bieden en ontwikkelen.

Bron: www.bordspeler.nl
Keyflower spelregels

Links
BGG link: Boardgamegeek
Recensie: Gamepack

 
Plaats een nieuw onderwerp
Onderwerpen
 Onderwerpen   Auteur   Reacties   Bekeken   Laatste bericht 
Geen ongelezen berichten Bijlage(n) Nox' Spellenzolder - Keyflower

Bastiaan_Nox

7

1363

wo 02 nov 2022, 17:25

Bastiaan_Nox

Geen ongelezen berichten Voorproefje Spel! 17.3

Scaramouche

0

829

zo 09 maart 2014, 08:06

Scaramouche

Geen ongelezen berichten Quined Games nieuwsflits

Bordspeler.nl

6

1528

do 03 aug 2017, 11:47

Fabrice

Geen ongelezen berichten Brettspiel-Adventskalender 2018

Bordspeler.nl

0

874

ma 06 aug 2018, 14:00

Bordspeler.nl

Geen ongelezen berichten Keyflower: vertaalfout in NL-regels

The Iced One

5

513

wo 02 nov 2022, 12:14

slaapgraag

 
Plaats een nieuw onderwerp
Geef waardering Link suggereren

Keyflower - Reacties (34)
Geplaatst: do 31 okt 2013, 08:08 
Avatar gebruiker
In keyflower krijg je in de basis steeds meeples die je in de rondes of in kan zetten om te bieden op de tegels die acties geven, of je kunt ze in te zetten om de acties op de tegels te doen. Het is elke keer balanceren van: wanneer wil je wat doen, wat moet sowieso gebeuren. Welke kleur meeple moet ik gebruiken en wat past in mijn tactiek/strategie?
In het laatste twee seizoenen (herfst en de winter) komen er puntentegels in, waardoor je in het spel punten scoort (wat uiteindelijk het doel van het spel is).

Doordat er van elk seizoen meer tegels zijn dan nodig is, is het elk spel weer anders. Ook omdat de combinatie van verschillende tegels om een andere strategie vraagt.

Wat mij betreft een erg leuk spel!
9
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek  Twitter  Facebook
 
Geplaatst: vr 01 nov 2013, 15:18 
Keyflower: in dit spel is worker placement leuk gecombineerd met bieden. Het spel is redelijk eenvoudig en speelt vlot weg. Het kleur bepalen per tegel is een erg leuk tactisch spelelement.
9
Omhoog
 Profiel    
 
Geplaatst: wo 27 nov 2013, 14:00 
Avatar gebruiker
Een 'modern' groei- en grondstofconversiespel in de zin dat je omkomt in de opties en te weinig tijd hebt om er een betekenisvolle keuze uit te maken. Keyflower lijkt daarmee sterk op titels als Homesteaders en Fabrieksmanager, en, op een afstandje, op Lancaster en Brug naar de Hemel. Het spel is duidelijk geconstrueerd om op gezette tijden de juiste tegels te laten verschijnen: eerst grondstoffen, daarna transport en speciale mogelijkheden, daarna de eerste tegels die punten opleveren, waarna wordt afgerond met de grote finale met grote VPs. Punt is echter dat je nooit weet wélke tegels acte de présence zullen geven waardoor de planning een stuk tactischer wordt dan nodig. (Misschien dat een variant die de tegels voor de volgende ronde openlegt een verbetering is.) Het verbaast me dan ook dat Keyflower zo populair is geworden: meestal is een nadrukkelijker planelement noodzakelijk... maar blijkbaar nu dus even niet. Ikzelf heb het meestal niet op grote stapels spelelementen met verschillende eigenschappen omdat ik zo'n spel zelfs onder gunstige omstandigheden niet vaak genoeg zal spelen om een goed inzicht te kweken welke combinaties betrouwbaar zijn om verder op te bouwen. Ik vind het ook niet zo'n interessant spelconcept, eerlijk gezegd.

Maar er zitten desondanks beslist aardige dingen in Keyflower. Er zit een zweem goederentransport in het geheel dat in de praktijk als kunstmatige rem fungeert, maar in ieder geval een door de spelers controleerbare. Dat is een dankbaar concept dat vaker mag worden gebruikt. En het gebruik van gekleurde meeples is sluw en verrassend, helemaal omdat het gebruik van de vierde kleur op een gruwelijke manier mensen in de wielen kan rijden. Die touches leveren het spel een pluspuntje op.

Ik denk, al met al, dat Quined een speltechnisch goede keus maakt om dit spel als MP uit te brengen ook al is het niet een spel dat ikzelf graag zou spelen. Marketingtechnisch... die discussie is al elders gevoerd.
5
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
Geplaatst: za 25 jan 2014, 22:56 
Avatar gebruiker
Pas éénmaal met 2 personen kunnen spelen, maar getuige dit eerste spel belooft het veel goeds.

Ik vind het vooral mooi hoe het spel uitgroeit en heel natuurlijk van grondstoffenproductie naar puntenmachine gaat. Ook het in het spel komen van de laatste dorpstegels is bijzonder (Spelers mogen kiezen uit 3 tegels die aan het begin van het spel aan hen gegeven zijn).

Ben benieuwd hoe het spel loopt met meer spelers, aangezien het zelfs met 6 spelers speelbaar moet zijn.
8
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   Facebook
 
Geplaatst: vr 31 jan 2014, 09:59 
Een topper van 2012 die terecht doorgroeit tot op heden. Heel veel concepten (transport, bieden, workerplacement, grondstoffenconversie, enginebuilding) passen in dit spel organisch in elkaar. Het feit dat het zowel met 2 als met meer (enkel 6 heb ik nog niet geprobeerd) tot zijn recht komt, is opmerkelijk. Als ik het ooit met 6 speel en het is leuk, rond ik graag af naar 9, nu doe ik dat nog niet omdat het al dan niet kennen van de mogelijke tegels ervoor zorgt dat je eerste spelletje(s) eigenlijk wat verkennen is.
8
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
Geplaatst: wo 07 mei 2014, 14:22 
Avatar gebruiker
Arno, de drijvende kracht achter Quined, doet elke spellenliefhebber een groot plezier door deze titel aan de Masterprint serie toe te voegen. Keyflower is werkelijk een fantastisch spel, geheel mijn ding. De spelregels zijn vrij eenvoudig en toch biedt dit spel heel veel stof om over na te denken.
9
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
Geplaatst: do 11 sep 2014, 13:48 
Avatar gebruiker
Er is hierboven al veel over dit spel gezegd. Ik vind deze lekker soepel spelen en door het bieden met verschillende kleuren meeples en ook nog het kunnen verkrijgen van een extra kleur in het spel (groen) zorgt dit elke keer weer voor het nodige denkwerk. Toch wordt het niet droog en speelt het voor een spel met deze diepgang lekker vlot weg.
9
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   Facebook
 
Geplaatst: ma 08 dec 2014, 12:46 
Ik vind dit een prima spel zeg, elke keer weer anders, leuk en uitdagend. Ook leuk in alle spelersaantallen.
9
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek  Twitter  
 
Geplaatst: ma 08 dec 2014, 22:29 
Avatar gebruiker
Mooi spel met weer eens teveel willen doen in te weinig tijd.
9
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   Facebook
 
Geplaatst: vr 26 dec 2014, 17:31 
Heb niet veel toe te voegen aan extra info. Het enige wat ik met dit spel wel had, is dat dit zeer verslavend werkt. Er zit ook een vreemde dynamiek in dit spel. De eerste 2 seizoenen vliegen voorbij. De eerste keer wanneer ik dit spel speelde, had ik de indruk dat het nooit 90 minuten zou duren. Maar eenmaal de zomer voorbij, beginnen de analyses. Ongelooflijk verslavend spel...
9
Omhoog
 Profiel    
 
Geplaatst: di 10 nov 2015, 23:17 
Avatar gebruiker
Ook goed met 6 spelers.
8
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
Geplaatst: za 20 feb 2016, 23:09 
Avatar gebruiker
Een spel met veel variatie en elke keer een andere beginsituatie. De interactie en de verschillende mogelijkheden zorgen elke keer weer voor fameus wat hersenwerk.

De combinatie van bieden op de tegels en er gewoon de acties van spelen vind ik knap uitgewerkt en origineel. Top spel dat ik momenteel erg graag speel.
9
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
Geplaatst: zo 24 apr 2016, 23:37 
Avatar gebruiker
Herziene beoordeling

Review voor de Master Print versie.

Thema: 7/10
Bouwen aan je nederzetting in de 'Nieuwe Wereld' met arbeiders die per schip aankomen uit de oude wereld. Vonden wij prima aanslaan.

Spel mechanismen: 8/10
Leuk veiling systeem, dat ook met 2 spelers goed werkt. De Lente, Zomer, Herfst en Winter fasen spelen erg natuurlijk en zijn duidelijk. Tactiek gaat hier boven strategie, omdat, zoals hierboven door cymric ook al is genoemd, de tegels pas bekend worden aan het begin van de nieuwe ronde. Heel ver vooruit plannen kun je dus niet. Je kan slechts reageren op wat er op tafel komt. En dan maar afwachten waar je tegenstander(s) wel of niet op gaan bieden.

Spel Materiaal: 7/10
Artwork is ok, maar niet bijzonder. De tegels hebben duidelijke afbeeldingen en zijn stevig. De huisschermen hadden meer solide gemaakt kunnen worden. De artwork van deze schermen zijn wel weer erg leuk.

Duidelijkheid spelregels: 5/10
Het spelregelboekje vind ik erg moeilijk geschreven, ik moest het echt heel vaak lezen om te snappen hoe de verschillende spel fasen werken.
Veel kleine regeltjes die bij de verschillende tegels horen. Deze zullen pas duidelijk worden na > 5 keer spelen.
Een spel overzichtskaart voor elke speler met een samengevat spelverloop was eigenlijk wel zo vriendelijk geweest bij Keyflower.

Herspeelbaarheid: 8/10
Elk spel zal er anders uitzien op tafel, doordat slechts een deel van de tegels acte de présence zullen geven. Eens na meerdere keren spelen duidelijk is welke tegels beter zijn om te nemen, zal daar eerder op geboden worden dan op andere, minder krachtige tegels.

Thrill factor: 9/10
Het blijft tot het einde spannen om wie nu het meeste punten gaat halen, omdat er geen score spoor is. Ik kan me wel voorstellen dat als je de tegels beter kent, je beter een inschatting kan maken wie voorop loopt.
Het bieden is leuk en de voldoening is groot wanneer je de tegels hebt kunnen winnen die je wilde. Ik kan me wel voorstellen dat dit spannender is met meer spelers dan met 2, omdat dat de biedingen op gewilde tegels hoger kunnen oplopen wellicht.

Eind oordeel: 7.7/10 (sommige punten wegen meer dan anderen)
8
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
Geplaatst: vr 21 okt 2016, 11:38 
Dit spel is echt geweldig! Speelt elke keer anders!
Qua uiterlijk is het misschien niet het mooiste spel, maar het concept achter dit spel, de game play, echt leuk.

Een van mijn favoriete eurogames
8
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
Geplaatst: za 22 okt 2016, 12:12 
De regels zijn doodeenvoudig, maar het spel biedt zoveel mogelijkheden!
Het is spannend van begin tot einde, de keuzes zijn verscheurend van begin tot einde, het is fun van begin tot einde. Aanrader voor veelspelers!
10
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
Geplaatst: do 23 feb 2017, 10:55 
Avatar gebruiker
8
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
Geplaatst: za 18 maart 2017, 13:59 
Avatar gebruiker
Geweldig spel!!!
10
Omhoog
 Profiel    
 
Geplaatst: di 30 mei 2017, 11:25 
Avatar gebruiker
Topper, met een leuk bied/veiling mechanisme.
10
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
Geplaatst: wo 14 feb 2018, 20:31 
7
Omhoog
 Profiel    
 
Geplaatst: wo 31 okt 2018, 00:29 
Avatar gebruiker
7
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
Geplaatst: wo 31 okt 2018, 11:45 
1 keer gespeeld en nog niet helemaal fan van.
Zitten leuke mechaniekjes in, maar die bied rondes is niet helemaal m'n ding. Misschien nog een paar keer doen.
6
Omhoog
 Profiel    
 
Geplaatst: zo 23 dec 2018, 14:45 
Ik heb het spel 3x gespeeld maar het pakte me totaal niet. Het is zeker geen slecht spel alleen speel ik liever wat anders. Inmiddels richting verkoopstapel..
5
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
Geplaatst: do 18 apr 2019, 12:39 
Zelden komt een spel met zo veel verschillende mechanismes er zo goed mee weg als Keyflower.
9
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
Geplaatst: zo 28 apr 2019, 19:49 
Avatar gebruiker
Slechts eenmaal gespeeld maar bevalt me uitstekend. Leuk mechanisme met het bieden op de tegels
8
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
Geplaatst: wo 29 apr 2020, 07:19 
8
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
Geplaatst: wo 29 apr 2020, 14:18 
Avatar gebruiker
10
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
Geplaatst: wo 29 apr 2020, 18:20 
7
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
Geplaatst: vr 01 mei 2020, 19:09 
6
Omhoog
 Profiel    
 
Geplaatst: wo 13 mei 2020, 17:06 
6
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
Geplaatst: di 19 mei 2020, 10:51 
Avatar gebruiker
Wat? had ik deze nog gewaardeerd. Hoe schandalig is dat?

Zonder gekheid vind ik dit echt een van de beste spellen ooit.
Het biedsysteem, de interactie, de zwaarte, de variatie.
In dit spel valt voor mij alles op de goede plek.
(en dan toch geen 10 geven.......)
9
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek  Twitter  Facebook
 
Geplaatst: vr 12 maart 2021, 00:43 
Avatar gebruiker
7
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek  Twitter  
 
Geplaatst: di 06 apr 2021, 21:36 
Avatar gebruiker
Zeer origineel en bijzonder spel. Mooi artwork en veel interactie. Alleen is het de eerste keer wel wat wennen aan de symbolen. Door de scoretegels, voor iedere speler verschillend, word je een bepaalde richting op geduwd maar je komt elkaar toch steeds weer tegen.
8
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
Geplaatst: do 11 nov 2021, 14:05 
Avatar gebruiker
7
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
Geplaatst: wo 02 nov 2022, 11:52 
obv 1x spelen, 3p

Gekocht op Spiel '22, ook om de handtekening van Breese in de doos te scoren :-)

Gespeeld met 3 newbies, waarvan één AP-speler - dan ben je pas kort voor twaalven klaar als je om acht uur met de uitleg begint. Terwijl dit spel door wat ervanerer en vlottere spelers denk ik wel in een uurtje moeten kunnen doen (op Boaedgamearena speelt deze ook vlot weg - maar is daar imho wel een tikkie onoverzichtelijk). Niet dat er niets te bedenken valt: je meeples zijn nodig én om op tegels te bieden, én om tegels te activeren, én je wilt de volgende ronde ook geen meepletekort hebben. Het is dus een combinatie van bieden, bouwen en plaatsen, wat door de steeds wisselende tiles een enorme herspeelbaarheid moet hebben. Aangename complexiteit, maar mede doordat iedere tegel andere acties mogelijk maakt zijn de regels niet superoverzichtelijk. (We hadden een krankzinnige uitslag: 9 - 60 (moi)- 101(AP)). Wil ik binnenkort wel weer eens met snellere spelers doen.
7
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
 

Geef waardering Link suggereren


[ Gebruikersvoorwaarden | Privacybeleid | Cookiebeleid ]Ondersteund door:
phpBB®