Gebruikersnaam:   Wachtwoord:  
Zomerspel 2024





Geef waardering Link suggereren

Zoeken 0 - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z 4020 spellen aanwezig!

Afbeelding Informatie Waardering
Ora & Labora
Categorie: Expertspel
Uitgegeven in: 2012
Uitgever: 999 Games
Link uitgever: http://www.999games.nl
Auteur: Uwe Rosenberg
Illustrator: Klemenz Franz
7.9

  Geluk 5 / 10   Strategie 5 / 10  
  Speelduur 120 minuten   Leeftijd vanaf 10 jaar   Aantal spelers 1 - 4  
37 Reacties
Beschrijving Kennisbank
Ora et Labora is een spannend bordspel van de auteur van onder andere Agricola en Boonanza. Je staat aan het hoofd van een klooster en probeert dit met allerlei gebouwen en ontwikkelingen uit te breiden. Daarbij is de locatie van belang. Het ene gebouw moet naast de bergen staan, de ander juist naast de zee. Verder hebben de meeste gebouwen ook invloed op aangrenzende gebouwen. Daardoor ontstaan interessante dilemma's.

Je begint met een basisland met 10 velden, waarop je al 3 gebouwen hebt en wat bos en veen. Verder heb je al wat basisgoederen, zoals graan, hout en turf. Je stuurt je prior en 2 lekenbroeders naar gebouwen om grondstoffen voor je te verzamelen of te veredelen. Het spel bevat een oogstwiel, dat laat zien hoeveel grondstoffen er van de verschillende soorten geoogst kunnen worden. Elke ronde wordt deze 1 slag gedraaid, waardoor de opbrengsten stijgen. Als je aan de beurt bent, kun je uit verschillende acties kiezen:

Je kunt één van je geestelijken naar een gebouw sturen en de betreffende functie uitvoeren. Dat kan van alles zijn, bijvoorbeeld het verzamelen van grondstoffen of het ruilen van grondstoffen tegen andere grondstoffen. Zo kun je bijvoorbeeld van druiven wijn maken of van meel brood. Wil je een geestelijke naar een gebouw van een andere speler sturen, dan kan dat. Je betaalt de betreffende speler geld en geeft hem daarmee een arbeidsopdracht. Deze andere speler moet nu een van zijn geestelijken naar het door jou gewenste gebouw sturen!

Je kunt houthakken of turfsteken en daarmee hout of turf binnenhalen. Daardoor mag je ook een bos- of veenkaart van je landschappen verwijderen om plaats voor een gebouw te maken.

Je kunt een gebouw bouwen. Naast het speelbord liggen allerlei gebouwen, in het begin alleen de startgebouwen. In de loop van het spel komen er steeds meer gebouwen bij. Om een gebouw te mogen bouwen heb je bepaalde grondstoffen nodig en plek op je landschappen. Elk gebouw heeft een functie, die je later kunt gebruiken en een puntenwaarde. Verder kan een gebouw niet altijd op alle landschappen worden gebouwd. Ook daarmee moet je rekening houden.

Naast één van bovenstaande acties mag je extra landschappen kopen, waarmee je jouw gebied kunt uitbreiden. Zo creëer je een schilderachtig landschap, dat zich van de kust via de vlakte en de hellingen tot de bergen uitstrekt.



Het spel bestaat uit een beginfase en fasen A t/m E. Bij het ingaan van een nieuwe fase mag je steeds een dorp bouwen. Deze heb je in je hand en bouw je op een van je landschappen. Aan het einde van het spel krijg je punten voor een dorp, afhankelijk van de woonwaarde van de gebouwen en dorpen die eraan grenzen. Nadat iedereen een dorp heeft gebouwd, komen er nieuwe gebouwen in het spel en krijg je een nieuw dorp op handen.

Aan het einde van het spel krijg je punten voor je fiches, voor de woonwaarde van je dorpen en aangrenzende gebouwen en voor de puntenwaarde van je gebouwen. De speler met de meeste punten wint het spel.

Ora et Labora bevat 2 varianten, die dezelfde spelregels hebben, maar verschillende gebouwen en fiches gebruiken. In de variant "Frankrijk" bevinden zich druiven en meel, waarmee respectievelijk wijn en brood kunnen worden gemaakt. In de variant "Ierland" speelt whiskey een grote rol.

Ora et Labora is een uitdagend spel voor de echte liefhebbers. Naast de 2 genoemde varianten beschrijven de spelregels korte en lange versies voor 2, 3 en 4 spelers. Het spel is zelfs solitair te spelen!
Geen artikelen
Links
BGG link: Boardgamegeek
Samenvatting: Boardgamegeek

 




Plaats een nieuw onderwerp
Onderwerpen
 Onderwerpen   Auteur   Reacties   Bekeken   Laatste bericht 
Geen ongelezen berichten Ora et Labora

pleunie.william

5

948

za 13 apr 2013, 12:48

11 april

Geen ongelezen berichten Ora et labora regelvraag

Jahwe

5

516

wo 07 nov 2012, 14:49

Jahwe

Geen ongelezen berichten Spelregels Ora et Labora

El Rubinio

11

1383

zo 03 feb 2013, 16:44

Erwin

Geen ongelezen berichten Ora et Labora of Agricola

woozle

20

3438

zo 17 jan 2016, 13:07

roubosga

Geen ongelezen berichten Bijlage(n) Nox' Spellenzolder - Ora et Labora

Bastiaan_Nox

0

817

do 11 apr 2013, 14:13

Bastiaan_Nox

Geen ongelezen berichten Poll: Ora et Labora: Frankrijk of Ierland

11 april

1

443

vr 12 apr 2013, 16:14

16 Feet Pauly

Geen ongelezen berichten Agricola, Friesche Velden, Caverna of Ora et Labora?

Beate

67

5375

ma 17 okt 2016, 16:04

aicirtap

 
Plaats een nieuw onderwerp




Geef waardering Link suggereren

Ora & Labora - Reacties (37)
Geplaatst: wo 21 maart 2012, 14:50 
Avatar gebruiker
Ik heb het spel op BSM.CON mogen spelen. Uwe Rozenberg is één van mijn favoriete auteurs en nu heeft hij mij ook niet teleurgesteld. Wel jammer dat er nog geen Nederlandse versie ervan is. Volgens 999 games komt die pas in het najaar 2012 en dit is heel vervelend want het spel is niet taalonafhankelijk.
Als je Agricola en Le Havre hebt gespeeld merk je dat er veel speelelementen uit die spellen in Ora et Labora zitten. Maar toch zit er genoeg voor mij in om het spel te willen kopen en dan vaak te spelen.
Het zou kunnen dat mijn waardering later zal veranderen, maar voorlopig geef ik dus het volgende cijfer...
8
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
Geplaatst: ma 16 apr 2012, 15:11 
Avatar gebruiker
Tot nu toe enkel het solospel gespeeld, en dat vind ik echt een heerlijke puzzel.
Het thema is prachtig verwerkt.
Soms is het hard werken en soms moet je bidden dat het goed komt.
8
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek  Twitter  Facebook
 
Geplaatst: do 17 mei 2012, 08:59 
Avatar gebruiker
Zou vanaf gisteren/vandaag te verkrijgen zijn in het Nederlands.
Ik ben benieuwd naar de reacties!

Update: Eindelijk eens kunnen spelen. Wat mij betreft voornamelijk een veel te lange speelduur voor wat het maar te bieden heeft. Het 'wiel' is wel mooi gevonden, maar ik zal deze niet snel meer spelen. (Wie wil mag mijn versie overnemen, PM.)
6
Omhoog
 Profiel    
 
Geplaatst: zo 10 jun 2012, 17:35 
Heel erg leuk spel! Meerdere wegen die naar Rome (de victorie) leiden. Heb het met 2 personen gespeeld en het was een close call. Zelf ging ik vooral voor het maximale halen uit mijn gebouwen, mijn speelgenoot ging vooral voor zo veel mogelijk dorpen. Mijn speelgenoot won nipt, maar dat had ook zomaar anders kunnen zijn.

Kan me voorstellen dat dit spel ook steeds weer anders is, afhankelijk van de spelersgroep. Als je verschillende mensen hebt om mee te spelen, betekent dit nog meer herspeelbaarheid. Top!
8
Omhoog
 Profiel   Twitter  Facebook
 
Geplaatst: ma 06 aug 2012, 19:17 
Avatar gebruiker
Voorlopig met een cijfer gewaardeerd, m'n mening komt eventueel later nog...
8
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
Geplaatst: ma 06 aug 2012, 21:17 
Agricola en Le Havre konden mij niet bekoren. Ora & Labora doet aan beide denken maar is wel de allerbeste van deze.
8
Omhoog
 Profiel    
 
Geplaatst: wo 08 aug 2012, 12:55 
Avatar gebruiker
Goed en mooi puzzelspel. De spellen van Uwe Rozenberg doen me niet zoveel. Misschien vind ik dit toch zijn beste.
6
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
Geplaatst: do 09 aug 2012, 11:57 
Na 2 speelbeurten (1x 2speler Frankrijk, 1x 3speler Ierland) een voorlopige waardering. Dit spel geeft je wel het leuke gevoel dat je iets aan het opbouwen bent en biedt voorlopig voldoende variatie (2 landen, verschillende gebouwen bij verschillende spelersaantallen). Ik ga akkoord met de stelling dat het het sterkste ontwerp is ten opzichte van de duidelijk herkenbare voorgangers, al kan je je afvragen of hij nu 3 keer langs de kassa gepasseerd is. Mindere punten zijn de stevige puntentelling en de hoop verschillende fiches.
6
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
Geplaatst: do 16 aug 2012, 09:13 
Avatar gebruiker
Geweldig spel, maar wel eentje waar je even voor moet gaan zitten. MEerdere tactieken/strategien kun je loslaten op het spel en dit spreekt me altijd erg aan. Leuk om weer zo'n goed spel van deze auteur te zien.
9
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek  Twitter  Facebook
 
Geplaatst: vr 17 aug 2012, 11:18 
Avatar gebruiker
Gisteren voor het eerst gespeeld en spel beviel mij onmiddellijk.
Vele strategieën mogelijk, diversiteit en toch ook het gevoel dat je altijd meer wil doen
dan je kan :-)

Ook de keuze Ierland/Frankrijk vind ik persoonlijk wel tof, geeft toch iets extra.
Samen met de rondewijzer wat ook een tof principe is.
9
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek  Twitter  Facebook
 
Geplaatst: zo 26 aug 2012, 13:22 
Avatar gebruiker
Ik speelde het spel nu tweemaal. Eénmaal met drie spelers en Eénmaal met twee spelers. Beider keren waren echt top. Veel te doen, keuzes maken maar er leiden verschillende wegen naar de overwinning. In mijn ogen een pak beter dan Agricola omdat het minder frustrerend is.
10
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek  Twitter  
 
Geplaatst: di 28 aug 2012, 20:01 
Gisteren dit spel leren kennen op de spellenclub.
De avond was wel tot een half uur over de normale eindtijd heen, alleen met dit spel te spelen.
Het was voor de vier spelers dan ook allemaal de eerste keer dat het gespeeld werd.

Het spel duurde enorm lang, maar dat zal wel normaal zijn als niemand het kent of het al eens gespeeld heeft.
Los daarvan vond ik het een erg goed spel. Er zit heel veel in. Het enige is dat het er nog niet helemaal uitkomt qua tactische overwegingen om de overwinning binnen te halen. :-)

Zeker de moeite waard om te herspelen en beter te doorgronden.
8
Omhoog
 Profiel    
 
Geplaatst: vr 31 aug 2012, 12:41 
Avatar gebruiker
Goed spel, wat vooral veel wegheeft van Le Havre en ook wel wat van Agricola Veenboeren. Hoewel Le Havre nog steeds mijn favoriet is van de drie, begint deze langzaam in mijn waardering te groeien.
8
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
Geplaatst: ma 14 jan 2013, 12:17 
Wat is dit toch een loodzwaar spel, en dan met name qua speelduur en qua puzzelwerk. Laatst speelde ik Ora et Labora met zijn vieren: we speelden van 20.00 tot 01.30, 5 1/2 uur maar liefst. Weliswaar met uitleg, maar toch gingen we na twaalven de hardheid van onze stoelen ervaren, meestal geen goed teken bij het spelen van een spel.
Ik heb hierop besloten om, net als bij Le Havre, het spel uitsluitend nog maar met zijn tweeën te spelen, en dat bevalt me prima! Het spel duurt dan nog steeds zo'n drie uur, maar dat vind ik nog te overzien, zo af en toe. Ora et Labora IS overigens gewoon prima en leuk met twee.
De handelingen in het spel zijn eigenlijk betrekkelijk simpel en goed te overzien (de keuzes in wat te bouwen, en wat te gebruiken, aan gebouwen is een heel ander verhaal). Het spel oogt goed en vooral gezellig, hetgeen een belangrijke drijfveer is om het weer te spelen.
Net als bij Le Havre zijn er weer vele, vele fiches, die ook nog eens aan twee zijden verschillend te gebruiken zijn: om de tafel niet te overladen met bergen fiches houd ik alle fiches bewaard in een hobbybox, die precies in de speldoos past. Bij het spelen laten we alle fiches lekker in deze box zitten, en dat scheelt ons enorm veel opzetwerk! Het behoorlijke opzetwerk vormt namelijk best een hobbel om aan dit spel te beginnen, vind ik.
7
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek  Twitter  
 
Geplaatst: ma 18 feb 2013, 11:47 
Avatar gebruiker
Na mijn positieve ervaring met Le Havre, ben ik blij dat ik deze ook een keertje heb kunnen proberen.

Speelduur met vier spelers was ongeveer vier uur. Net als Le Havre vind ik dit ook een topper. Met vier wordt het wel wat onoverzichtelijk waar alle gebouwen precies zitten en is het soms even zoeken. Absoluut geen spel om te spelen met mensen die uren zitten tobben voordat ze een beslissing nemen. (net als bij Le Havre trouwens)
8
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek  Twitter  Facebook
 
Geplaatst: wo 27 maart 2013, 13:44 
Avatar gebruiker
Ik heb nog nooit een spel gezien waarin zo veel grondstoffen worden gebruikt toch tot een speelbaar geheel leiden. En goed speelbaar ook.

In dit spel komt het thema misschien wat minder naar voren dan bij Agricola (En daar is het al niet supersterk aanwezig). Het spel zelf gebruikt een erg ingenieuse manier van grondstofdistributie die er voor zorgt dat de tijd tussen rondes erg beperkt kan zijn.
Je beurt bestaat uit het plaatsen van een monnik of het bouwen van een gebouw. In dit opzicht lijkt het heel erg op Le Havre en met dit spel is het dan ook het beste te vergelijken. Toch heb ik hier nooit het gevoel gehad een remaster van Le Havre te spelen. Het is een spel op zichzelf.

Voorlopig enkel met twee gespeeld, maar dat smaakte al erg naar meer. Verwacht echter dat met 3 of 4 het spel pas echt tot zijn recht komt, dus dit staat nog wel op het verlanglijstje.
8
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   Facebook
 
Geplaatst: zo 30 jun 2013, 15:23 
Goed spel van Uwe Rosenberg. Erg veel keuzes te maken! Het leggen van de abdij-onderdelen vergt goede planning. Spel duurt wel behoorlijk lang, met redelijk wat downtime.
8
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek  Twitter  Facebook
 
Geplaatst: vr 12 jul 2013, 16:54 
Avatar gebruiker
Van Le Havre en Agricola was ik al helemaal fan (van de eerste nog meer dan van de tweede). Vandaar ook Ora et Labora aangeschaft en moet zeggen dat het wel in de buurt kwam van mijn verwachtingen. Het potje helaas niet afgemaakt omdat het een behoorlijk lang spel is en mijn medespelers het niet leuk vonden :P. Vooral het wiel vind ik een origineel mechanisme, krijgt voorlopig een 8.
8
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
Geplaatst: do 20 maart 2014, 14:57 
Avatar gebruiker
Leuke ideeën, maar het is wat mij betreft te veel: te veel verschillende grondstoffen, te veel verschillende gebouwen (die eigenlijk voornamelijk verschillende combinaties van grondstoffen omzetten in andere combinaties van grondstoffen).
En erg veel lange termijn investeringen doe je niet, zodra de volgende fase aanbreekt zijn je oude gebouwen eigenlijk te slecht om nog vaak te gebruiken.
Al met al, niet voor mij.
6
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
Geplaatst: ma 07 apr 2014, 14:15 
Avatar gebruiker
Ik speel het liever dan Agricola en Le Havre, het thema spreekt me wat meer aan. Meer interactie dan Agricola. Totdat ik Caverna voor een zachtprijsje ergens zie zal dit mijn meest gespeelde Uwe worden. (Agricola inhalen qua totaal aantal spellen zal hem waarschijnlijk niet worden, maar dat komt doordat ik nu een stuk meer keus aan spellen heb)
9
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
Geplaatst: ma 11 aug 2014, 16:54 
Mooi spel, het duurt lang maar dan heb je ook wat!
8
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
Geplaatst: zo 23 nov 2014, 20:38 
Opnieuw een goed spel van Uwe Rosenberg maar gezien de vele regels en langere speelduur niet voor iedereen weggelegd.
7
Omhoog
 Profiel    
 
Geplaatst: wo 12 aug 2015, 14:32 
Avatar gebruiker
8
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
Geplaatst: zo 27 dec 2015, 20:15 
Avatar gebruiker
Echt heerlijk! Ik speel dit graag met twee spelers.
De mogelijkheden zijn oneindig, juist daardoor heb je elke keer zoveel om te kiezen.
De geluksfactor is klein, vooral in de lange variant.

Stop nou eens met de vergelijking met Agricola! Dit is een op zichzelf staand spel.
Een aanrader!
10
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   Facebook
 
Geplaatst: zo 24 apr 2016, 08:25 
Mijn favoriete rosenbergh.
10
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
Geplaatst: zo 24 apr 2016, 09:54 
Enkel de lange setup en speelduur zijn minpuntjes.
10
Omhoog
 Profiel    
 
Geplaatst: zo 21 aug 2016, 10:44 
Avatar gebruiker
Er werd me gevraagd om mee te doen, maar was al niet te enthousiast.
Pffff...Altijd dat bouwen, die grondstoffen en die fiches...
4
Omhoog
 Profiel    
 
Geplaatst: zo 03 jun 2018, 01:20 
Pas een keer solo gespeeld, maar dit kan zo maar mijn favoriete Rosenberg worden. Nu alleen nog met andere mensen op tafel krijgen.....
9
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   Facebook
 
Geplaatst: vr 12 apr 2019, 16:22 
Avatar gebruiker
Werken en Bidden, meer moet dat niet zijn!
8
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
Geplaatst: di 10 maart 2020, 17:53 
Erg sterk spel met veel mogelijkheden.
10
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
Geplaatst: wo 29 apr 2020, 14:28 
Avatar gebruiker
7
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
Geplaatst: wo 13 mei 2020, 21:43 
7
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
Geplaatst: do 11 nov 2021, 14:10 
Avatar gebruiker
6
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
Geplaatst: do 23 jun 2022, 19:16 
7
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
Geplaatst: ma 26 jun 2023, 10:47 
Avatar gebruiker
Mooi spel met oneindig veel mogelijkheden. Ook leuk om Ierland en Frankrijk af te wisselen. Natuurlijk zijn er een aantal gebouwen favoriet, maar een goede balans creëren is belangrijk om een zo hoog mogelijke score te krijgen. En die is op vele verschillende manieren te bereiken, een toppertje dus.
10
Omhoog
 Profiel    
 
Geplaatst: di 28 nov 2023, 11:35 
Avatar gebruiker
Met 4 handleidingen en vrij veel grondstofsoorten vond ik het een onoverzichtelijk spel.
En omdat de grondstofsoorten in sommige gevallen niet overeenkwamen met de symbolen op de kaarten bleef ik bladeren en geregeld verkeerde goederen gebruiken.
Na 2 keer spelen was ik dat zat en gaat deze richting uitgang.
Jammer, omdat ik de meeste spellen van Uwe Rosenberg graag speel.
5
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
Geplaatst: do 14 dec 2023, 22:18 
9
Omhoog
 Profiel    
 
 

Geef waardering Link suggereren


[ Gebruikersvoorwaarden | Privacybeleid | Cookiebeleid ]



Ondersteund door:
phpBB®