Gebruikersnaam:   Wachtwoord:  
Geef waardering Link suggereren

Zoeken 0 - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z 2676 spellen aanwezig!

Afbeelding Informatie Waardering
Rattus
Categorie: Familiespel
Uitgegeven in: 2010
Uitgever: White Goblin Games
Link uitgever: http://www.whitegoblingames.nl
Auteur: Ase Berg, Henrik Berg
Illustrator: Alexandre Roche
Uitbreiding(en): Rattus: de rattenvanger
Rattus Africanus
Rattus: Arabian Traders
Rattus: Mercatus
Rattus: Academicus
7.0
Winkelwagen
Lotana.be
  Geluk 4 / 10   Strategie 8 / 10  
  Speelduur 45 minuten   Leeftijd vanaf 10 jaar   Aantal spelers 2 - 4  
46 Reacties
Beschrijving Kennisbank
Europa, 1347. Een ramp dreigt zich te voltrekken. De Zwarte Dood (de pest epidemie) bereikt Europa en na een periode van 4-5 jaar is de bevolking van Europa gehalveerd. De spelers starten in de verschillende regio’s in Europa, terwijl de pest zich over het hele continent verspreidt. De spelers krijgen hulp van de verschillende klassen in de middeleeuwen. De boeren zorgen voor groei van de bevolking, de wijze monniken zorgen ervoor dat de ratten wegblijven, de rijke koopmannen vluchten wanneer de pest in de buurt komt, de oorlogvoering van de ridders verspreidt de pest naar nieuwe gebieden, de heksen controleren de verspreiding met behulp van magie en hekserij, terwijl de koningen de plaag voorkomen door in versterkte paleizen te verblijven. Echter, de pest maakt geen onderscheid: wanneer de ratten arriveren, is niemand meer veilig. Wanneer de pestepidemie zich terugtrekt en het spel eindigt, wint de speler waarvan de grootste populatie nog in leven is. Spelbespreking Rattus

Links
BGG link: Boardgamegeek
Recensie: Spellengek
Recensie: Spelinzicht
Samenvatting: Whitegoblingames
Samenvatting: Youtube
Spelregels: Whitegoblingames

 
Plaats een nieuw onderwerp
Onderwerpen
 Onderwerpen   Auteur   Reacties   Bekeken   Laatste bericht 
Geen ongelezen berichten Vraagje Rattus

Tom

2

524

wo 10 nov 2010, 00:04

JeVo

Geen ongelezen berichten Interview met Jonny de Vries (White Goblin Games)

P.T.

0

801

zo 29 mei 2011, 23:34

P.T.

Geen ongelezen berichten Rattus

Erwin

7

916

do 30 apr 2009, 18:51

Piet

Geen ongelezen berichten Rattus regelvraagje

Zzinderella

11

651

vr 16 sep 2011, 14:54

missiloon

Geen ongelezen berichten Klein Nieuws - Augustus 2011

BaSL

2

1320

wo 17 aug 2011, 22:18

Bart

Geen ongelezen berichten Bijlage(n) Rattus Shuffle voor Android

BaSL

5

1008

ma 10 okt 2011, 10:35

atarki

Geen ongelezen berichten Bijlage(n) Nox' Spellenzolder - Rattus

Bastiaan_Nox

0

666

vr 30 maart 2012, 16:34

Bastiaan_Nox

Geen ongelezen berichten Rattus voor 2 spelers niet gebalanceerd?

Delphi

7

694

ma 23 jul 2012, 15:01

Leto

Geen ongelezen berichten Spiel 2012: White Goblin Games

BaSL

64

5129

wo 17 okt 2012, 20:22

P.T.

Geen ongelezen berichten uitbreidingen Rattus - WGG

cab

9

960

vr 21 jun 2013, 10:54

16 Feet Pauly

Geen ongelezen berichten Rattus Vraagje over scenario's

alejandro

1

473

do 18 aug 2016, 12:13

Edwin84

 
Plaats een nieuw onderwerp
Geef waardering Link suggereren

Rattus - Reacties (46)
Geplaatst: ma 05 apr 2010, 23:28 
Avatar gebruiker
Naarmate dat ik dit spel meer spel, vind ik hem steeds interessanter. Leuk om de verschillende combinaties tussen kaarten te ontdekken. Ook leuk dat een klassenkaart zowel voor als na delen kent. door veel klassenkaarten te hebben krijg je extra mogelijkheden, maar als de zwarte dood toe slaat, kun je wel eens zware verliezen leiden.
9
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek  Twitter  Facebook
 
Geplaatst: di 06 apr 2010, 20:26 
Avatar gebruiker
Een leuk en razendsnel pestspelletje met een forse geluksfactor. De belabberde spelregels verhinderen een hoger cijfer, ik houd het op een 7.

Ik bezit twee van de nieuwe WGG-spellen (Rattus en Hotel Samoa). Beide spellen hebben slechte spelregels. White Goblin Games gaat wat dit betreft erg slecht van start.
7
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek  Twitter  
 
Geplaatst: di 06 apr 2010, 20:38 
Avatar gebruiker
Rattus is een fijn spel, met een mix van geluk en tactiek, dat vlot speelt en niet al te lang duurt.

De klassenkaarten bieden je zowel voor- als nadelen en je moet kiezen of je de kaart bij de tegenspeler laat of dat je ze zelf wil. En combinaties van kaarten kunnen extra voordeel bieden.

Voor wie van zware, strategische spellen houdt is Rattus waarschijnlijk te licht. Maar als het tussendoor ook wat minder zwaar mag, dan is Rattus een goede keuze: voldoende spelplezier en de kans om mekaar lekker dwars te zitten. Aanrader!
8
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
Geplaatst: di 06 apr 2010, 22:41 
Avatar gebruiker
Rattus is een spel met een orgineel thema. De "zwarte dood" gaat rond in het Europa van de middeleeuwen en je probeert je bevolking daar zo goed mogelijk tegen te beschermen en uiteraard je tegenspelers te treffen. Eenvoudige regels, maar toch voldoende diepgang om regelmatig uit de kast gehaald te worden. Kan met twee spelers gespeeld worden (krijgt dan van mij een 7), met drie of vier is het wat mij betreft net wat leuker.
8
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   Facebook
 
Geplaatst: zo 16 mei 2010, 18:20 
Avatar gebruiker
Leuk spel dat vlot wegspeelt, met een aangenaam thema. Het spel ziet er verder keurig verzorgd uit. De korte speelduur en eenvoudige regels zorgen er voor dat Rattus snel op tafel komt. Ik kijk nu al uit naar de uitbreiding!
9
Omhoog
 Profiel    
 
Geplaatst: ma 17 mei 2010, 23:28 
Avatar gebruiker
Snel, vlot en voldoende diepgang. Het spel wordt steeds beter als je de combinaties van karakters goed weet toe te passen.
8
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek  Twitter  Facebook
 
Geplaatst: zo 29 aug 2010, 22:13 
Avatar gebruiker
Wat mij het meest verbaasde aan dit spel is niet de uitvoering of dat ik het eigenlijk maar niks vond, maar hoezeer het anderen aan leek te spreken. Na het lezen van bovenstaande en vele andere (op BGG) waarderingen heb ik de Engelse regels er nog maar eens bijgepakt, maar nee, ik speelde het voor zover ik kon zien niet verkeerd. Ik vond het dan ook curieus dat men zo lovend over dit spelletje was: een tijdje lang zoveel mogelijk willekeurig getrokken rattenfiches met willekeurige eigenschappen ontwijken dan wel neerleggen bij anderen...? Zoals ik het zag is veel rattenfiches = veel ellende, dus probeer je ze zó te verdelen en te verschuiven dat jij er minder last van hebt dan je tegenstanders. Maar díe doen exact hetzelfde, waardoor een situatie ontstaat die sterk lijkt op de cartoon van twee mensen die aan weerszijden van een schutting staan te wieden en het onkruid op elkaars grond gooien. Alhoewel lollig voor een buitenstaander, kon ik er niet echt om lachen, vandaar dus mijn verbazing over de algemene waardering voor dit concept.

Als Rattus hierdoor the next Happy Meal van de verwende veelspeler moet voorstellen die, om in de woorden van de uitgever te spreken, bij de officiële release van een spel in deze roerige fastfood economiie meteen weer naar het volgende spel uitkijkt, ga ik stante pede op een gezond diëet van vezels, vitamines en een uitgebalanceerde mix van vetten en koolhydraten. Misschien minder aangenaam op korte termijn, maar voor mijn lange termijn-gezondheid als spellenliefhebber toch echt het beste!

Update Over de loop der tijd ben ik het bovenstaande beeld gaan vervangen door een kussengevecht, en dan wordt de aantrekkingskracht wel wat duidelijker. Zij het dat een 'kussengevecht' met de Zwarte Dood als kussen erg macaber lijkt. Dat gezegd, er zijn niet veel spellen waar de spelers elkaar op snelle en eenvoudige wijze de tent proberen uit te vechten, maar Rattus doet wel héél erg veel concessies aan controle waardoor mijn speltechnische bezwaren nog steeds overeind blijven.

Het heeft me tenslotte in niet geringe mate verbaasd dat de uitgever dit spel over de jaren heen onverwacht trouw en rijkelijk heeft ondersteund met diverse uitbreidingen en bewerkingen. In dat opzicht is Rattus géén snelle fastfoodhap gebleken, maar voor wie het geheel leuk vindt een levendige investering. Dat zou meer spellen moeten overkomen.
3
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
Geplaatst: zo 31 okt 2010, 13:01 
Avatar gebruiker
Zit goed in elkaar, speelt snel, maar ik vraag me af of de balans van kaartjes goed is. [1x gespeeld]
7
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   Facebook
 
Geplaatst: do 30 dec 2010, 12:31 
Het heeft even geduurd vooraleer ik deze gespeeld heb en ik moet zeggen dat ik het maar matig vond. De belangrijkste aanvulling op wat cymric hierboven zegt, is dat dit een spel is waar het logisch is dat iemand kan/moet beslissen welke van zijn/haar tegenstanders zal winnen. Ik hou wel van de vormgeving en de eigenschappen zijn interessant.
5
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
Geplaatst: wo 09 maart 2011, 13:00 
Avatar gebruiker
Eindelijk heb ik dit nu eens gespeeld.
Het stond al lang op mijn lijst en de verwachtingen waren hoog.
Het kon dus eigenlijk alleen maar tegenvallen, maar dat deed het niet.
Het past prima in de trent die ik de laaste tijd bij mezelf bespeur.
Snel, luchtig, lekker pesten.
Een klein juweeltje dat zeker vaak op tafel gaat komen, hoop ik.
8
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek  Twitter  Facebook
 
Geplaatst: wo 30 maart 2011, 12:08 
Avatar gebruiker
Op het eerste gezicht leek mij dit spel helemaal niks bijzonders. Simpelweg wat blokjes plaatsen en daarna weer blokjes verliezen. Maar nadat ik zelf een paar keer het spel gespeeld heb, kwam ik erachter dat het toch wat tactischer in elkaar steekt dan ik had gedacht. De kracht zit m dan ook in de klassekaarten. Met een goede kaarten combinatie kan je een speler goed dwarsliggen.
Prima spel dat ik de komende tijd vaak op tafel zal leggen.
9
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   Facebook
 
Geplaatst: do 21 jul 2011, 20:07 
Avatar gebruiker
Rattus is wat mij betreft een prima spel (voor erbij)
Al zou ik waarschijnlijk een hele avond rattus best pruimen om dat de balans tussen de rollen best een aardige optimalisatie slag vraagt. Zo kun je het leren nietwaar.
Wel een kanttekening. Met 2 personen is het niet leuk.
Het is echt voor 4 spelers.
Ben benieuwd naar de ervaringen met aangekondigde uitbreiding naar 6 personen. (Essen)
7
Omhoog
 Profiel    
 
Geplaatst: zo 14 aug 2011, 11:35 
Avatar gebruiker
Dit spel is een goede introductie voor het meerderhedenspel. Spel speelt erg snel en bied genoeg uitdaging. Heb tot nu toe alleen met 2 en 3 gedaan, maar ik verwacht dat het pas schittert met 4 spelers.
7
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   Facebook
 
Geplaatst: wo 02 nov 2011, 19:22 
Avatar gebruiker
Leuk spel met 3 of 4 spelers! Er zijn verschillende strategieën mogelijk. Echter moet je dit spel absoluut niet me 2 willen spelen, dan is het spel helemaal niet leuk... je komt dan moeilijk van je rollen af en veel rattenfiches gaan niet af ivm te weinig blokjes per regio.
7
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
Geplaatst: ma 14 nov 2011, 16:00 
Avatar gebruiker
Gekocht op Spiel en hij komt eigenlijk ieder weekend op tafel.. tot nu toe alleen nog maar met zijn tweetje gespeeld. Denk dat het met meer mensen nog leuker is!!
8
Omhoog
 Profiel    
 
Geplaatst: zo 04 dec 2011, 12:20 
zaai dood en verderf, liefst zo ver mogelijk van je eigen erf
7
Omhoog
 Profiel    
 
Geplaatst: do 05 apr 2012, 20:22 
Avatar gebruiker
Voor de volledige beoordeling, bekijk mijn Video Uitleg & review.
Nox' Spellenzolder.
7
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   Facebook
 
Geplaatst: ma 06 aug 2012, 08:52 
Avatar gebruiker
Geweldig spel waar je direct lekker inzit als je er aan begint. Leuk te spelen met 3a4 spelers. De keuzes van andere zijn zo belangrijk voor het pad wat je zelf wilt bewandelen. Je tactiek veranderd per beurt.
8
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek  Twitter  Facebook
 
Geplaatst: ma 06 aug 2012, 10:54 
Avatar gebruiker
Goed spel, stond hoog op mijn verlanglijst.
Maar omdat we achteraf het ook met 2 willen kunnen spelen, en het dan niet zo leuk is, wordt het vaak niet gespeeld. Voor 4 spelers een goed spel.
6
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek  Twitter  Facebook
 
Geplaatst: ma 06 aug 2012, 19:31 
Avatar gebruiker
Voorlopig met een cijfer gewaardeerd, m'n mening komt eventueel later nog...
6
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
Geplaatst: di 07 aug 2012, 19:26 
Avatar gebruiker
Rattus is een erg goed spel waar ik alle uitbreidingen van heb. Speel het graag
7
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
Geplaatst: wo 08 aug 2012, 18:41 
Ik vond dit wel een leuk spel. Degelijke kaarten en speelde vlot weg.
7
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
Geplaatst: di 28 aug 2012, 18:06 
Avatar gebruiker
Een aantrekkelijk bord met redelijk goed uit te leggen regels maken dit een veel gespeeld spel bij ons.
7
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   Facebook
 
Geplaatst: do 30 aug 2012, 13:08 
Een vlot meerderheden spel, waarbij de verschillende rollen leuke exraatjes toevoegen terwijl de ratten juist roet in het eten gooien.
7
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
Geplaatst: vr 31 aug 2012, 10:52 
Avatar gebruiker
Een eentonig spel. Vond het niets aan. Lag onder andere aan het spelersaantal maar toch niet voor herhaling vatbaar.
5
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
Geplaatst: ma 03 sep 2012, 22:07 
Avatar gebruiker
Wel een lollig pestspelletje, maar de variatie met de meegeleverde karakters is vrij minimaal. Het spel heeft echt een uitbreiding nodig om langer dan een paar potjes mee te gaan. Helaas niet geschikt met twee, wat de regels ook mogen beweren.
6
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
Geplaatst: ma 22 okt 2012, 11:45 
Avatar gebruiker
Rattus gespeeld met 3 spelers en goed bevallen. Snel, beetje pesten en gewoon grappig. Leuk voor tussendoor.
Ben benieuwd naar de uitbreiding(en)
7
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek  Twitter  Facebook
 
Geplaatst: do 14 feb 2013, 03:38 
Meerderhedenspel dat bij de eerste sessie nog aardig leek. Kan er niet echt warm voor lopen. Hoge geluksfactor, en ik krijg er net iets teveel blokjesduwer gevoel van om het echt leuk te vinden. Maar wie weet haal ik het ooit zelfs wel in huis voor mijn vrouw als ik 'm spotgoedkoop tegenkom, zij vind dit soort dingen leuker dan ik. Ach wie hou ik voor de gek, ik heb al te veel middelmatige spellen met minimale regels in huis...
5
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
Geplaatst: za 30 maart 2013, 10:23 
Leuk spel komt alleen niet zo goed tot zijn recht met 2 personen. Helaas is dat wel vaak de setting waarin ik speel. Leuk thema een spel waarin je verschillende rollen aan kan nemen doet het bij mij vaak wel goed. Heb uitbreiding pied piper sinds kort in de kast ben benieuwd hoe dat het spel verandert?
7
Omhoog
 Profiel    
 
Geplaatst: za 27 apr 2013, 14:27 
Avatar gebruiker
Leuk familiespel. Heel eenvoudige regels, maar niet echt uitdagend. Desalniettemin speel ik dit spel wel graag.
7
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
Geplaatst: di 02 jul 2013, 15:50 
Eenvoudig regels dus vlug uitgelegd. Leuk pestspellteje waarvoor ik altijd wil aanschuiven.
7
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
Geplaatst: di 02 jul 2013, 17:10 
Best leuk, maar soms heb je wel erg weinig invloed op het verloop...
6
Omhoog
 Profiel    
 
Geplaatst: wo 03 jul 2013, 11:53 
Avatar gebruiker
Voor het eerst een paar jaar geleden gespeeld op Zuiderspel en meteen aangeschaft. In tegenstelling tot wat hierboven ergens staat is het spel voor 2 personen ook heel leuk. Hoe vaker je het speelt, hoe leuker het wordt. De uitbreidingen zijn een mooie aanvulling!
7
Omhoog
 Profiel    
 
Geplaatst: vr 12 jul 2013, 17:08 
Leuk spel, maar speel het absoluut niet met 2 spelers; dan krijg je 'wie begint wint' Degene die begint kan altijd de rol van de ander afpakken en staat zo altijd 1-0 voor. Natuurlijk raak je meer blokjes in een gebied kwijt als je rollen in bezit heb, maar dit compenseert nooit voor het feit dat jij altijd een klassekaart voorsprong heb op je tegenspeler. Met 3 of 4 spelers een grappig en luchtig spelletje, krijgt een 7.
7
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
Geplaatst: zo 01 dec 2013, 20:56 
Avatar gebruiker
Leuk spel waarbij je elkaar lekker kunt pesten. De keuze voor het wel of niet pakken van de karakterkaarten en de combinaties die je daarmee kunt maken, maken het wat interessanter.
7
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek  Twitter  Facebook
 
Geplaatst: ma 02 dec 2013, 06:50 
Leuk vlot spel waarbij je de tegenstander lekker dwars kunt zitten. Tactisch gebruik maken van de rollenkaarten zal je het nodige voordeel op moeten leveren. De uitbreidingen maken het leuker omdat je iedere keer een ander set rollenkaarten kunt samenstellen. Hopelijk gaat white goblin dit concept niet te zeer uit melken.
8
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
Geplaatst: zo 30 maart 2014, 09:54 
beoordeling obv het eerste spel met twee spelers.
7
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   Facebook
 
Geplaatst: zo 23 nov 2014, 20:43 
Een leuk spelletje voor tussendoor maar de herspeelbaarheid zonder extra karakters vind ik persoonlijk beperkt. Ook zijn de uitbreidingen niet allemaal even leuk.
6
Omhoog
 Profiel    
 
Geplaatst: do 11 dec 2014, 10:53 
Avatar gebruiker
Leuk spel, met weinig regels toch een spannende tactische uitdaging.
7
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
Geplaatst: za 02 mei 2015, 10:00 
Avatar gebruiker
Leuk spel waar je elkaar heerlijk kan pesten, en dit terwijl het thema 'de pest' is. (Sorry van de flauwe woordspeling).

De kaarten met extra eigenschappen werken erg goed en zorgen dat je leuke combinaties kan maken. Zal hier met de familie nog vaak op tafel komen.
8
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
Geplaatst: di 13 okt 2015, 19:07 
Avatar gebruiker
Kort, eenvoudig maar toch met de nodige tactische afwegingen. Veel interactie.
8
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
Geplaatst: za 14 nov 2015, 12:36 
Avatar gebruiker
9
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   Facebook
 
Geplaatst: ma 22 aug 2016, 10:58 
7
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
Geplaatst: wo 09 jan 2019, 12:21 
Nope niet mijn ding
3
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
Geplaatst: zo 26 apr 2020, 21:27 
Nog steeds vind ik dit een heerlijk familie spel.
10
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
Geplaatst: wo 29 apr 2020, 14:33 
Avatar gebruiker
7
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
 

Geef waardering Link suggereren


[ Gebruikersvoorwaarden | Privacybeleid | Cookiebeleid ]Ondersteund door:
phpBB®