Gebruikersnaam:   Wachtwoord:  
Spellenfest 2024

Geef waardering Link suggereren

Zoeken 0 - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z 3962 spellen aanwezig!

Afbeelding Informatie Waardering
Renature
Categorie: Familiespel
Uitgegeven in: 2021
Uitgever: HOT Games
Link uitgever: http://www.hotgames.nl/common/home
Auteur: Michael Kiesling, Wolfgang Kramer
Illustrator: Dennis Lohausen
Uitbreiding(en): Renature Valley
7.5

  Geluk 6 / 10   Strategie 3 / 10  
  Speelduur 60 minuten   Leeftijd vanaf 8 jaar   Aantal spelers 2 - 4  
11 Reacties
Beschrijving Kennisbank
Elke speler krijgt een bord met grote stukken hout in de vorm van graszoden, struiken, dennenbomen en eiken. Deze planten worden gebruikt voor de meerderheden op het grote valleibord en zijn beschikbaar in een neutrale kleur en in de respectievelijke spelerskleur. Bovendien krijgt iedere speler een stapel dominostenen met daarop telkens twee van de tien diermotieven.

Als je aan de beurt bent, plaats je één van de drie dominostenen in je hand op twee beekvelden van het dalbord. Natuurlijk moet de dominosteen grenzen aan een andere dominosteen waarop hetzelfde dier staat afgebeeld. Als de geplaatste dominosteen grenst aan een vrij veld van een bruin gebied, mag je beslissen of er een plukje gras of een andere van je planten op dat veld moet komen te staan. Graspollen hebben een waarde van 1, struiken van 2, dennen van 3 en eiken van 4. Na het plaatsen van de plant krijgt u punten voor deze plant en voor elk plantstuk dat al op dit bruine veld staat en dezelfde of een lagere waarde heeft.

Zodra een bruin gebied is omlijst met dominostenen, wordt de meerderheid gewaardeerd en krijgt de speler met de hoogste totale plantwaarde in het gebied de punten die als een groot getal op het bloemenfiche van dat gebied staan afgedrukt. Wie de op één na hoogste waarde heeft, krijgt het lagere getal. Twee dingen maken dit extra lastig: De neutrale stukken tellen als hun eigen kleur en niet bij de meerderheid van de speler die ze heeft gebruikt. Bovendien, als kleuren gelijk zijn, worden ze behandeld alsof ze helemaal niet aanwezig zijn in het gebied. Nadat het gebied gewaardeerd is, krijgt de speler die het gebied heeft ingelijst zijn bloemenfiche, wat hem aan het eind van het spel extra punten oplevert.

In de loop van het spel kan het gebeuren dat je zonder planten komt te zitten, maar deze kunnen met wolken van het speelbord worden teruggekocht. Wolken kunnen ook gebruikt worden om een nieuwe beurt te kopen en een nieuw jokerdier aan te wijzen. Dit dier telt dan als alle dieren en maakt het makkelijker om aan te leggen. Aan het einde van de beurt van een speler wordt een domino getrokken en is de volgende speler aan de beurt.

Als alle spelers geen dominostenen meer hebben, eindigt het spel met een eindwaardering.
Geen artikelen
Links
BGG link: Boardgamegeek
Recensie: Bordspelmania

 
Plaats een nieuw onderwerp
Onderwerpen
 Onderwerpen   Auteur   Reacties   Bekeken   Laatste bericht 
Geen ongelezen berichten Bijlage(n) Kramer & Kiesling op de natuurtour

SvAtje

6

1177

zo 19 sep 2021, 10:25

Pura Vida

Geen ongelezen berichten Nox' Spellenzolder - Renature

Bastiaan_Nox

3

269

za 05 jun 2021, 19:47

Frost

Geen ongelezen berichten Bijlage(n) Renature: terug naar de basis van bordspelletjes - recensie

Pura Vida

3

598

ma 27 sep 2021, 23:30

Pura Vida

Geen ongelezen berichten Vraag puntentelling Renature

pelanpelan

5

177

vr 15 okt 2021, 12:16

pelanpelan

Geen ongelezen berichten Bijlage(n) Renature

Fabrice

2

500

wo 08 dec 2021, 22:35

Pura Vida

Geen ongelezen berichten DSS98 - Renature, King of the Valley en Tabannusi

rvlieshout

0

107

di 25 jan 2022, 09:42

rvlieshout

Geen ongelezen berichten Bijlage(n) Winnaars Speelgoed van het jaar 2022 (NL)

Bart

11

1135

ma 12 sep 2022, 22:14

xkneepkens

Geen ongelezen berichten Bijlage(n) Renature Valley: een uitbreiding op Renature

Pura Vida

0

139

do 17 aug 2023, 14:13

Pura Vida

 
Plaats een nieuw onderwerp
Geef waardering Link suggereren

Renature - Reacties (11)
Geplaatst: vr 12 maart 2021, 12:06 
Avatar gebruiker
Ik vind het thema (herstel van de natuur) sympathiek, ben onder de indruk van de prachtige uitvoering, maar word vooral enthousiast van het spelsysteem. De patregel opent de deur voor geweldige naaistreken. Renature is een zalig, gemeen en interactief meerderhedenspel. Dit is een genre waarin de laatste jaren niet zoveel gebeurde, maar waarin ik – 25 jaar na de verschijning van mijn topfavoriet El Grande – eindelijk weer eens word getrakteerd op een spel naar mijn smaak. In tegenstelling tot de illustere voorganger komt Renature ook volop tot zijn recht als tweepersoonsspel. Renature is zeer toegankelijk, speelt soepel en vlot, maar heeft toch het soort pit waarop ik dol ben. Hiervoor mag je mij wakker maken.
9
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek  Twitter  
 
Geplaatst: ma 29 maart 2021, 09:59 
Veel spellen zijn tegenwoordig best poezelig qua interactie, maar deze niet: Renature biedt uitstekende maar keiharde interactie! En het speelt en oogt ook nog eens fantastisch.
9
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek  Twitter  
 
Geplaatst: zo 19 sep 2021, 15:44 
Avatar gebruiker
Onder het mooie artwork en lieve thema komt een zeer pittig en interactief spel tevoorschijn. Ik heb niet veel toe te voegen aan de goede waarderingen hierboven, behalve misschien de aantrekkelijke speelduur, de grote hoeveelheid tactische mogelijkheden en dat het spel goed spannend is.
Edit juni '23: de herspeelbaarheid blijkt toch maar zo zo: de verschillende tactiekjes zijn na een potje of 20 wel bekend. Blijft een goed spel, maar Renature komt niet vaak meer op tafel.

Zie ook uitgebreid spelverslag elders op dit forum.
7
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
Geplaatst: ma 18 okt 2021, 11:46 
Alleen nog gespeeld met 2 spelers, maar dat is ons uitstekend bevallen. Wat een gaaf spel is dit! Het ziet er prachtig uit. Heel veel interactie, en een lekker gemeen spel waarbij je constant goed moet blijven opletten. De leeftijd op de doos is 8+, dat lijkt me wat te jong, qua spelregels kan het wel maar dan moet dat kind wel heel goed tegen een potje pesten kunnen, het is echt geen lief spel zoals de uitvoering misschien doet vermoeden. De prijs is flink maar ik vind het dat wel waard.
9
Omhoog
 Profiel    
 
Geplaatst: zo 20 feb 2022, 00:16 
Niet ons ding. Voor mij is de geluksfactor te hoog.
4
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
Geplaatst: ma 28 feb 2022, 01:14 
Avatar gebruiker
Mooi spel met een erg leuk spelmechanisme rondom het gebruik van de neutrale kleur. Het thema is een beetje lauw, want heeft verder niet veel betekenis in het spel. Maar speelt lekker weg, met twee is het weer heel anders dan met drie.
9
Omhoog
 Profiel    
 
Geplaatst: do 05 mei 2022, 22:38 
9
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
Geplaatst: zo 31 jul 2022, 12:43 
6
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
Geplaatst: zo 16 jul 2023, 17:01 
7
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
Geplaatst: di 28 nov 2023, 22:32 
7
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
Geplaatst: do 14 dec 2023, 22:18 
7
Omhoog
 Profiel    
 
 

Geef waardering Link suggereren


[ Gebruikersvoorwaarden | Privacybeleid | Cookiebeleid ]Ondersteund door:
phpBB®