Gebruikersnaam:   Wachtwoord:  
Geef waardering Link suggereren

Zoeken 0 - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z 2729 spellen aanwezig!

Afbeelding Informatie Waardering
Rozenoorlog
Categorie: Expertspel
Uitgegeven in: 2010
Uitgever: 999 Games
Link uitgever: http://www.999games.nl
Auteur: Peter Hawes
Illustrator: Mike Jackson, Ben Nelson
7.2
Winkelwagen
Lotana.be
  Geluk 3 / 10   Strategie 8 / 10  
  Speelduur 75 minuten   Leeftijd vanaf 13 jaar   Aantal spelers 2 - 4  
10 Reacties
Beschrijving Kennisbank
Fascinerend meerderhedenspel over de Rozenoorlog tussen de huizen Lancaster en York. De spelers moeten in het begin samenwerken, maar uiteindelijk kan er maar één winnen.

Aan het begin van het spel hebben de spelers nog niets. Elke ronde worden er een aantal kaarten getrokken, die bezittingen als edellieden, schepen, ambten en steden representeren. De spelers kiezen om beurten een kaart. Op deze manier krijgen ze steeds meer bezittingen. Deze kunnen ze van elkaar veroveren, maar natuurlijk ook beschermen tegen aanvallen van anderen. Dat gebeurt met behulp van een groot planningsbord, waarop iedere speler in het geheim zijn acties voorbereid. Zo kunnen ze eenheden verplaatsen, aanvallen of omkopen. Vervolgens worden alle zichtschermen opgetild en de geplande acties uitgevoerd. Voor bijna al deze acties is veel geld nodig. Dat krijgen de spelers op basis van hun bezittingen. Aan het einde van elke ronde krijgen de spelers punten op basis van hun invloed in de verschillende gebieden en eventuele speciale onderscheidingen. De twee bondgenoten die aan het einde van een ronde voor liggen, krijgen zelfs bonuspunten. Wie aan het einde van het spel de meeste punten heeft, wint het spel.

Rozenoorlog is een groot strategisch spel voor de echte liefhebbers!
Geen artikelen
Links
BGG link: Boardgamegeek

 
Plaats een nieuw onderwerp
Onderwerpen
 Onderwerpen   Auteur   Reacties   Bekeken   Laatste bericht 
Geen ongelezen berichten Automobile en Rozenoorlog vertraagd

Erwin

13

1947

ma 03 jan 2011, 17:49

pleunie.william

Geen ongelezen berichten Bijlage(n) Nox' Spellenzolder - Rozenoorlog

Bastiaan_Nox

4

999

vr 27 nov 2015, 17:25

Bastiaan_Nox

 
Plaats een nieuw onderwerp
Geef waardering Link suggereren

Rozenoorlog - Reacties (10)
Geplaatst: di 07 jun 2011, 17:33 
Na 1 testsessie kan ik al concluderen dat dit een best spel is.
Spelmechanisme doet enigszins denken aan Kingmaker
Erg mooie spelonderdelen ( doos is 4 kilo ).
8
Omhoog
 Profiel    
 
Geplaatst: zo 12 jun 2011, 09:26 
Voor de eerste keer gespeeld met z'n drieën. Volgens mij komt het spel meer tot z'n recht meer 4 spelers.
Smaakt absoluut naar meer want heb het eerste spel zwaar verloren. Ben er nog niet uit wat de beste taktiek is.
Het spel neemt met z'n grote speelbord en planningsbordjes wel veel plek in, grote tafel is verplicht.
8
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
Geplaatst: wo 28 sep 2011, 19:33 
Avatar gebruiker
Heb een erg leuke ervaring gehad met dit spel. Er zitten wel een paar schoonheidsfoutjes in het spel. Zoals een geforceerd voordeel voor achterlopers.
7
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   Facebook
 
Geplaatst: ma 06 aug 2012, 19:38 
Avatar gebruiker
Voorlopig met een cijfer gewaardeerd, m'n mening komt eventueel later nog...
7
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
Geplaatst: ma 03 sep 2012, 22:33 
Avatar gebruiker
Leek veelbelovend, maar blijkt uiteindelijk alleen maar een chaotisch zero-sumspel. Veel hangt af van of anderen wel of niet hetzelfde aanvalsdoel kiezen als jij. Bovendien is vroeg geld accumuleren veel te belangrijk. Doe je dat niet, dan verandert een vroege voorsprong in een kansloze achterstand. En dan duurt het ook nog eens vrij lang. Zonde, aan ambitie onbreekt het dit spel niet.
4
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
Geplaatst: wo 02 jan 2013, 20:32 
Gaaf spel. Veel tactieken, soms wat onoverzichtelijk. Speelt echt lekker en ook heerlijk onvoorspelbaar omdat iedereen zijn acties in het geheim voorbereid.
Geen enkele spelronde is saai omdat er altijd wel iets overwachts gebeurt.
8
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
Geplaatst: di 23 apr 2013, 19:59 
Erg mooi meerderhedenspel dat er goed en degelijk uitziet en goede spelmechanisme bevat. Je moet wel tegen een spel kunnen met een behoorlijk groot speelbord, een berg spelmateriaal en ongelofelijk grote zichtschermen. Gedurende een aantal rondes kiezen de spelers bezittingskaarten (steden, havens, kardinalen, edelen, kapiteins, burchten) die inkomsten en/of invloedspunten opleveren. Vervolgens gaan de spelers in het geheim hun acties voorbereiden. (aanvallen, verdedigen, verplaatsen, omkopen, beschermen). Daarna volgen de actierondes waar alle acties vertaald gaan worden naar het speelbord en uitgevoerd worden. Tenslotte wordt per gebied gekeken wie er het meeste invloed heeft en dus de meeste overwinningspunten graait. Leuk is dat als je met 4 speelt (wat ik ook aanbeveel) twee spelers voor huize lancaster en 2 voor huize york spelen. Spelers van een huis zullen in het begin ook samen moeten werken om voor hun huis de meeste invloed te kijgen om zo extra overwinningspunten te pakken.
Dit is geen spel voor controlefreaks want je bent nogal afhankelijk van de grillen van je tegenstanders. Persoonlijk vind ik dat wel erg gaaf. Bovendien kan een tactische blik op het speelbord wel vertellen wat de volgende stappen van je tegenstanders zullen zijn. Erg gaaf spel met vaak verassende wendingen. Balans is prima en de verschillende tactieken ook. Door het uitbundige karakter van het spel soms wat onoverzichtelijk.

+++Schitterend meerderhedenspel
Tactisch in het geheim plannen
Altijd verassend met onverwachte wendingen
Degelijk en mooi spelmateriaal

----Je moet wel echt liefhebber zijn van dit soort spellen
Ietwat onoverzichtelijk en soms rommelig
9
Omhoog
 Profiel    
 
Geplaatst: vr 18 apr 2014, 11:15 
Avatar gebruiker
In wezen een meerderhedenspel waarbij de meerderheden in de diverse regio's via zorgvuldig gethematiseerde handelingen worden betwist en gewijzigd. Het onderwerp van de Rozenoorlogen leent zich er dan ook prima voor. En als het hierbij was gebleven was het spel waarschijnlijk nog niet eens zo slecht.

Twee grote manco's breken het geheel echter genadeloos op, los van welke mogelijke imbalans in het spel zelf. Nummer 1 is de walgelijk onoverzichtelijke uitvoering met veel en veel te veel franje en afwerking. Spelmateriaal onderscheiden van voorgedrukte afbeeldingen is lastig. Het spelersbord biedt een gestyleerde weergave van Engeland waar in wezen hetzelfde gebeurt als op het grote bord... Maar het is passen en meten met alles en doordat het een gestyleerde weergave is, moet je continu een klein vertaalslagje maken dat steeds meer irriteert. Nummer 2 is de volkomen blinde inzet van goederen en manschappen. Ik houd van het blind inzetten van dingen, maar het moet 'doenbaar' zijn. Je moet in staat zijn om het ik denk dat jij denkt dat ik denk-spelletje goed te spelen. De enige manier waarop dat kan, is met eenvoud: denk hierbij aan Fiji, Lascaux en Caribic, en in iets mindere, maar nog steeds effectieve mate, Chocolatl en Morgenland. Rozenoorlog is echter de antithese van eenvoud. Het is omslachtig, het is overdadig, je kunt teveel kiezen (omdat je tegenspelers dat ook kunnen)... dus kies je maar voor jezelf of voor de hand liggende dingen. Dan kun je het mechanisme net zo goed weglaten. Maar ja, daar wordt het spel nu niet bepaald eenvoudiger van.

Al met al om diverse redenen niet aan mij besteed. Het was een vreemde en onverwachte eend in de bijt toen het uitkwam, dat is het nog steeds, en ik vermoed dat het zo zal blijven tot het in de vergetelheid wegzakt.
3
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
Geplaatst: ma 07 dec 2015, 00:01 
1x gespeeld en ik ben verkocht. Componenten zijn uitzonderlijk mooi. Spelmechanisme is goed. Doordat niet alle kaarten/eigendommen worden gebruikt in een spel, is elk spel anders. Je hebt veel eigen invloed op je strategie, keuzes zijn van vitaal belang. Maar je tegenstanders hebben ook invloed op jouw keuzes.
Je weet nooit precies waar je tegenstanders voor gaan. Omkoping of aanvallen, of gaan ze juist hun posities trachten te behouden?
Wordt het spel dan random en afhankelijk van geluk? Ik denk het niet. Ik zie het meer tactisch en strategisch. Daarnaast is het afhankelijk van keuzes, niet van een dobbelsteen. Je speelt tegen iemand die nadenkt ipv tegen een geluksmechanisme.
9
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
Geplaatst: zo 15 maart 2020, 21:23 
Goed en spannend spel waarbij je goed op je keuzes moet letten.
9
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
 

Geef waardering Link suggereren


[ Gebruikersvoorwaarden | Privacybeleid | Cookiebeleid ]Ondersteund door:
phpBB®