Vragen en info over Spel 2023
Gebruikersnaam:   Wachtwoord:  
Sound of Drums 1793

Geef waardering Link suggereren

Zoeken 0 - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z 3909 spellen aanwezig!

Afbeelding Informatie Waardering
Troyes
Categorie: Expertspel
Uitgegeven in: 2010
Uitgever: Pearl Games
Link uitgever: http://www.pearlgames.be
Auteur: Sébastien Dujardin, Xavier Georges, Alain Orban
Illustrator: Alexandre Roche
8.1

  Geluk 2 / 10   Strategie 8 / 10  
  Speelduur 90 minuten   Leeftijd vanaf 12 jaar   Aantal spelers 2 - 4  
36 Reacties
Beschrijving Kennisbank
In het jaar 1200 werd begonnen met de bouw van de kathedraal van de stad Troyes. Het zou nog 400 jaar duren voordat hij, na vele tegenslagen, werd voltooid. Dit spel nodigt je uit om je onder te dompelen in vier eeuwen historie, door bij te dragen aan de ontwikkeling van één van de fraaiste middeleeuwse steden. De maatschappij was in die tijd verdeeld in drie standen: de adel, de geestelijken en de boeren. De adel zorgde voor de rechtspraak en de verdediging van het land. De geestelijken waren de religieuze leiders van het land en zorgde voor het behoud en de verspreiding van kennis en cultuur. Boeren en handwerkers op hun beurt hadden weinig aanzien hoewel hun harde werken essentieel was voor het dagelijks leven van iedereen.

Troyes is een strategisch spel waarbij de spelers in de rol kruipen van een rijke familie in de Champagnestreek in Frankrijk. Ze gebruiken hun invloed om burgers op belangrijke functies te krijgen in drie verschillende vakgebieden: militie (in het spel gesymboliseerd door de kleur rood), religie (wit) en burgerij (geel).

Elk van de standen heeft unieke eigenschappen waarmee men zijn voordeel kan doen. De militie beschermt je beter tegen vijandige aanvallen, de kerk richt zich op het voltooien van de kathedraal en op het scholen van de boeren en soldaten. Door het harde werken van de boeren en handwerkers wordt je geldkist daarentegen sneller gevuld. De bevolking van de stad levert arbeidskrachten die in het spel worden voorgesteld door dobbelstenen. Je gebruikt deze dobbelstenen op verschillende manieren: om activiteiten -onder aanvoering van jouw voorman- uit te voeren, om aan de kathedraal te bouwen, om weerstand te bieden aan onvoorziene rampspoed of om voor nieuwe burgers te zorgen. Voor ieder van deze acties heb je 1 tot 3 dobbelstenen nodig. Vergeet niet om de invloedrijke persoon, die zijn stempel op de stad heeft gedrukt, te steunen in het verwezenlijken van zijn idealen. Wanneer je doorziet wiens idealen jouw tegenstanders aanhangen, kun je daar goed garen bij spinnen. De speler die aan het eind van het spel de meeste prestige, in de vorm van overwinningspunten, heeft verzameld wint het spel!
Geen artikelen
Links
BGG link: Boardgamegeek
Recensie: Spellenclub13
Samenvatting: Users

 
Plaats een nieuw onderwerp
Onderwerpen
 Onderwerpen   Auteur   Reacties   Bekeken   Laatste bericht 
Geen ongelezen berichten IGA Nominaties

BaSL

0

668

ma 15 aug 2011, 21:45

BaSL

Geen ongelezen berichten Klein Nieuws - December 2011

BaSL

4

1912

zo 11 dec 2011, 17:49

Piet

Geen ongelezen berichten Troyes: Les Dames de Troyes

BaSL

11

1640

zo 01 jul 2012, 16:38

henk.rolleman

Geen ongelezen berichten Bijlage(n) Nox' Spellenzolder - Troyes

Bastiaan_Nox

5

1081

wo 14 mei 2014, 22:12

Mr Jummy

Geen ongelezen berichten Troyes

Lorthania

17

1538

ma 08 mei 2017, 06:38

ouwezeeman

 
Plaats een nieuw onderwerp
Geef waardering Link suggereren

Troyes - Reacties (36)
Geplaatst: do 31 maart 2011, 07:29 
Na een herhaalde speelbeurt gisteren, kan ik hier met ervaring de spits afbijten. ik ben echt razend enthousiast over dit spel. Enkele sterke punten opsommen:
- door het feit dat er van de 27 personagekaarten per spel 9 verschijnen is elk spel anders, ook de evenementkaarten zorgen hier voor, telkens zijn er wel enkele interessante combo's te ontdekken
- ondanks het enorme aantal dobbelstenen (18) is de geluksfactor zeer beperkt: je kan namelijk dobbelstenen omdraaien, herrollen en zelfs wegkopen
- dit spel is degelijk afgewerkt, zowel grafisch, thematisch als qua balans
Ik probeer te zoeken naar mindere punten:
- de icoontjes op de kaarten zijn niet altijd op het eerste zicht verklaarbaar: met het overzicht ernaast tijdens de eerste spellen lost dit zichzelf op
- met spelers die snel overweldigd worden door opties, kan de snelheid uit dit spel geraken, de opdrachtgeverskaarten proberen dit wat tegen te gaan door je een klein extra doel en dus een richting te geven, met "normale" spelers is de 90 minuten op de doos zeker haalbaar, zelfs met 4
Conclusie: terecht 1 van de favorieten van de veelspelers op Essen.
9
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
Geplaatst: do 28 apr 2011, 18:05 
Avatar gebruiker
Slechts eenmalig gespeeld maar zeker het spelen waard!

Zoals mijn voorganger al zegt: de afwisseling met de rollenkaarten, de beperkte geluksfactor met de dobbelstenen en hoe deze gebruikt worden in het spel zijn leuk en spreken mij in ieder geval erg aan. Zeker een aanrader!
8
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek  Twitter  Facebook
 
Geplaatst: vr 29 apr 2011, 10:05 
Voor Troyes keek ik uit op het Zuiderspel en we hebben het gespeeld samen met speluitleg van een sympathieke Fons.
Er zijn veel dobbelstenen in het spel, maar deze hebben geen overheersende rol. De spelduur is prettig, de variatie lijkt me erg groot doordat per spel maar een aantal kaarten opkomen. En ik denk dat dit een leuke titel is om te spelen met zowel twee, drie of vier spelers.
Het thema, bouwen in een middeleeuwse stad is natuurlijk al vaak gebruikt, maar het is mooi zoals Troyes is weergegeven! Het is meer geïnspireerd door kunst uit die tijd dan door Disney van vandaag.
9
Omhoog
 Profiel    
 
Geplaatst: zo 15 mei 2011, 16:52 
Mmm, dit spel stond op mijn 'wil ik waarschijnlijk kopen' lijst. Maar is daar na 1x spelen toch vanaf gegaan.

Geen slecht spel, zit goed in elkaar, maar had er (door de hype op BGG?) toch wel meer van verwacht.
Er zijn genoeg meningen te vinden waarom mensen het fantastisch vinden. Daar ben ik het (deels) mee eens. Maar ik vind minder goed:

- Ik houd erg van gamer's games. Maar deze is wel erg indirect. Dat is niet erg, maar de te volgen strategie is erg afhankelijk van de kaarten die er per beurt erbij komen. Je krijgt daardoor nog slechter 'grip' op het spel. toch wel iets dat ik wil bij een 'gamer's game' waarbij je speelt op strategie.
- Naar mijn idee is het spel een stuk abstracter dan het thema doet voorkomen.
- Het 'europese middeleeuwen' thema is daarnaast erg afgezaagd.

Omdat het een spel is met een leercurve wil ik het eigenlijk nog wel een keer doen, maar mijn enthousiasme is wel getemperd.
7
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
Geplaatst: di 17 mei 2011, 15:39 
Speelt telkens weer anders, en is leuk en onderhoudend (ondanks de vele dobbelstenen). Met twee is het al zwaar, maar wel onderhoudend omdat de speelduur nog te overzien is. Met 4 spelers voelt het spel, met zijn vele keuzes en daardoor lange speelduur, echt loodzwaar aan: minder leuk.
7
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek  Twitter  
 
Geplaatst: di 14 jun 2011, 13:04 
Avatar gebruiker
Spelregels lezen/uitleggen vraagt heel wat tijd alvorens te kunnen spelen. Eens dat dit achter de rug is, valt het spel heel goed mee. Door de vele kaarten zal het spel telkens anders zijn. Ik wil dit zeker meer spelen.
8
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek  Twitter  
 
Geplaatst: wo 29 jun 2011, 14:08 
Dit spel zit heel goed in elkaar. Het systeem met de dobbelstenen en het omgaan met de vele plagen van de stad Troyes is vernieuwend en voelt prettig aan. De dobbelstenen voelen als het wisselgeld dat je hebt en dat je op een slimme manier steeds weer anders kunt gebruiken. Toegegeven, de spelregels en alle bijzondere kaarten maken het spel niet heel erg toegankelijk, maar de duidelijke symbolen op de speelkaarten maken het spel gelukkig geen ontdekkingstocht met uitzonderingen maar een degelijk strategisch spel met een beetje geluk.
8
Omhoog
 Profiel    
 
Geplaatst: zo 13 nov 2011, 10:23 
Avatar gebruiker
Troyes is mij minder bevallen. Het duurde sowieso even voordat ik doorkreeg hoe het werkte, maar uiteindelijk viel er weinig te doen in het spel - zo leek mij na een eerste potje. Veel punten sprokkelen op veel te veel kaartjes. En dan hopen dat je uiteindelijk de meeste bijeen hebt geschraapt. Iets te veel gedoe over weinig, wat mij betreft.
5
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   Facebook
 
Geplaatst: zo 13 nov 2011, 12:39 
Avatar gebruiker
Dit spel heeft de laatste tijd nogal wat opschudding veroorzaakt, maar dat is in mijn inzien niet helemaal terecht. Het spel is niet slecht en ik speel het met plezier, maar het is zoals één van mn medespelers zei: 'Je gooit dobbelstenen en probeert daar meteen zoveel mogelijk punten uit te slepen.' Zal dit zeker nog wel eens willen spelen.
7
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   Facebook
 
Geplaatst: ma 12 maart 2012, 23:55 
Avatar gebruiker
De eerste keer viel me dit spel tegen, maar dat kwam voornamelijk omdat ik het spel nog niet door had. Na eens goed de regels door gelezen te hebben en het nogmaals te spelen beviel me dit spel eigenlijk wel heel erg. De dobbelstenen zouden kunnen afschrikken, maar je hebt er erg veel invloed op. Zelfs met mindere dobbelstenen kun je nog voldoende doen.

Zeker het herspelen waard.
8
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek  Twitter  Facebook
 
Geplaatst: wo 08 aug 2012, 10:49 
Eén van mijn favoriete spellen.
Bij de uitleg ontploffen je hersenen bijna, maar na enkele ronden spelen is alles duidelijk en begin je het briljante van dit spel in te zien. Heel wat mogelijkheden om een winnende (of verliezende) strategie uit te bouwen.
Prachtige artwork (love it or hate it!)
10
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
Geplaatst: wo 08 aug 2012, 13:55 
Zeer goed spel. Leren kennen op de spellenclub onlangs.
Een keertje in het echt gespeeld. Het schol niet veel of ik dacht dat spel moet ik nooit of te nimmer nog uitspreken of ik krijg hoofdpijn. Maar toch doorgezet in de uitleg te beluisteren en een spelletje gespeeld. Ronde na ronde sijpelde de bedoeling door. Aan het eind van het spel gedacht om hier wat meer over op te zoeken. Een website gevonden om dit spel op te spelen en nu speel ik het daar regelmatig op. Krijg steeds meer inzicht in het spel.
Topper dus.
10
Omhoog
 Profiel    
 
Geplaatst: vr 10 aug 2012, 10:48 
Avatar gebruiker
Ik vind het artwork verschrikkelijk.
Maar het leuke van het spel is weer; veel dobbelstenen; maar niet dat dit een enorm geluksspel is. Gewoon tactisch spel.
Natuurlijk doe ik weer mee.
6
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek  Twitter  Facebook
 
Geplaatst: wo 15 aug 2012, 12:07 
Avatar gebruiker
Pittig spel, wat even duurt voordat ik het door had.
Goed gebruik van dobbelstenen.
9
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek  Twitter  Facebook
 
Geplaatst: wo 15 aug 2012, 13:20 
Goed spel waarbij vele wegen naar de overwinning leiden.
8
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
Geplaatst: wo 15 aug 2012, 13:33 
Avatar gebruiker
Mijn waardering is na meerdere potjes gedaald. Het speelplezier is naar mijn smaak te veel afhankelijk van de ‘configuratie’ van de kaartjes. Dit leidt soms tot een stroperig en saai spelverloop.
6
Omhoog
 Profiel    
 
Geplaatst: di 28 aug 2012, 11:15 
Avatar gebruiker
De eerste keer spelen is heel pittig. Je hebt veel mogelijkheden, en het lijkt alsof je daar nooit overzicht op gaat krijgen. Maar toch blijkt dat je al heel snel veel bezig gaat met wat je tegenstanders kunnen doen - iets dat in veel van dit soort spellen je pas na een paar keer spelen 'ruimte' voor krijgt.

Aanrader.
8
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
Geplaatst: do 30 aug 2012, 14:50 
Onlangs een keer gespeeld bij 16FeetPauly, een spel met veel mogelijkheden. Ik had toch aardig wat moeilijkheden om het overzicht te bewaren, waardoor dit spel denk ik nog beter gaat bevallen als ik er meer potjes op heb zitten.
8
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
Geplaatst: vr 31 aug 2012, 09:54 
Avatar gebruiker
Veel mogelijkheden, maar niet te veel. Een aanrader. De variabel opzet zorgt voor langer speelplezier.
9
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
Geplaatst: vr 31 aug 2012, 16:28 
Avatar gebruiker
Dit spel staat hoog in mijn lijstje (niet bijgewerkt;l)) wat een toppertje iedere keer weer anders dankzij de variabele kaarten. je moet hem wel een keer of 10 spelen voordat hij echt lekker gaat. Met 4 kan het soms naar uitkomen voor de persoon die op de 3e of 4e plaats zitten. beste met 3 of 2 :D.
10
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   Facebook
 
Geplaatst: vr 07 sep 2012, 13:23 
Avatar gebruiker
Pas 1x gespeeld, dus een zeer voorlopige rating. Interessant spel waarbij je probeert de meest efficiente route van dobbelstenen naar punten te vinden, afhankelijk van de beschikbare kaarten. Maar het is allemaal nog wat ongrijpbaar en een beetje tam, van enige verhoging van de hartslag is geen moment sprake. En ik weet dat het een kwestie van smaak is, maar ik vind het grafisch onaantrekkelijk.
7
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
Geplaatst: vr 07 sep 2012, 17:41 
Weet niet precies wat ik met dit spel aan moet.
Zou het vaker moeten spelen en dan zou mijn waardering zekere een 8 kunnen worden.
6
Omhoog
 Profiel    
 
Geplaatst: do 16 jul 2015, 13:17 
Avatar gebruiker
Waarom is Troyes zo fantastisch?

1.De herspeelbaarheid: Elk spel speel je met andere kaarten. Door de grote variatie in actiekaarten en gebeurteniskaarten is geen enkel spel hetzelfde.
2.De spelregels: De spelregels zijn heel goed geschreven en makkelijk te begrijpen.
3.De strategie: Denk niet dat het spel een grote geluksfactor bevat omdat je met dobbelstenen moet rollen. Het spel is heel diepgaand en een lust voor de liefhebbers van strategische spellen.
4.De balans: Alles past perfect in elkaar.
5.De eenvoud: Ondanks de diepgang in het spel is het spel makkelijk uit te leggen aan andere spelers. Iedereen is meteen mee met de speluitleg. Het spel winnen is een ander verhaal.
6.De diepgang: Dit spel is niet voor watjes, je zal je hersenen goed aan het werk kunnen zetten. Toch voelde het bij mij nooit langdradig of saai aan. Fantastisch gevoel als je een leuke combo hebt gevonden.
7.De dobbelstenen: De manier waarop de dobbelstenen in dit spel worden gebruikt, is schitterend. Niet alleen de ogen van de dobbelstenen, maar ook de kleur van de dobbelstenen is van belang. Daarnaast is er een onderscheid tussen je eigen dobbelstenen en de dobbelstenen van de andere spelers.
8.De schoonheid: Smaken kunnen verschillen, maar ik vind het echt een mooi speelbord met meer dan degelijk materiaal.
9.De speelduur: Als het spel is afgelopen, wil ik het spel eigenlijk zo snel mogelijk nog eens spelen. Met andere woorden: de tijd vliegt als je dit spel speelt.
10.De karakterkaarten: Iedereen heeft een eigen karakterkaart. Naarmate het spel vordert moet je er proberen achter te komen welke karakterkaarten de andere spelers hebben. De punten op de karakterkaarten van alle spelers kunnen immers door iedereen worden verdiend. Dat is een supertof element in het spel.
11.De actiekaarten: Slechts 9 kaarten doen mee in een spel, maar er zitten veel meer actiekaarten in de doos. De actiekaarten zijn heel leuk en er is veel variatie in actiekaarten.
12.De gebeurteniskaarten: Deze kaarten laten je soms eens vloeken, maar ze zorgen ervoor dat je met je medespelers moet samenwerken om deze kaarten zo snel mogelijk weg te werken. Het is altijd spannend als deze kaarten worden omgedraaid. Ook bij deze kaarten is er veel variatie.
13.De duidelijke symboliek: Soms is het wat zoeken, maar als je het spel een aantal keer hebt gespeeld, zal je merken dat alle symbolen heel duidelijk zijn.
14.De leercurve: Het is een spel dat je vaak moet spelen om beter te worden. Hoe vaker je dit spel speelt, des te meer zal je genieten.
15.De spelersaantallen: Zowel met 2 als met 4 spelers speelt dit spel heel goed.
9
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
Geplaatst: wo 12 aug 2015, 14:31 
Avatar gebruiker
9
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
Geplaatst: za 04 maart 2017, 20:43 
Avatar gebruiker
Thema 7,5
Duidelijkheid Regelboek 9,0
Artwork & Kwaliteit componenten 8,0
Herspeelbaarheid 8,0
Mechanismen 8,5
Thrill Factor 7,5
8
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
Geplaatst: zo 27 mei 2018, 21:57 
Dit spel wordt elke keer dat je het speelt leuker.
Doordat er elke keer andere kaarten in het spel zijn, speelt het steeds anders.
9
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
Geplaatst: di 04 dec 2018, 12:39 
Avatar gebruiker
Zeer goed spel met veel diepgang, tactische en strategische mogelijkheden.
De verschillende actiekaarten en gebeurteniskaarten zorgen ervoor dat elk spelletje anders is en dat de vorige combo van dobbelstenen en kaarten niet meer werkt,
zodat je telkens op zoek moet naar een andere strategie.

Desondanks het gebruik van dobbelstenen is de geluksfactor erg laag.
Zowel de ogen op de dobbelsteen als de kleur zijn belangrijk.
Door je voormannen op de juiste prestigegebouwen te zetten kan je zelf bepalen met hoeveel dobbelstenen en met welke kleur dobbelstenen je mag gooien.
Je kan je dobbelstenen beïnvloeden met invloedspunten en kan je ook dobbelstenen van de andere speler gebruiken...

De spelregels zijn niet zo moeilijk en vlug uitgelegd.
Maar de weg naar de overwinning... dat is andere koek.

Kortom - Troyes is een Topper en is de aanschaf zeker waard
10
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
Geplaatst: vr 01 feb 2019, 16:42 
Toppertje!
zit goed in elkaar
9
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
Geplaatst: do 18 apr 2019, 12:40 
9
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
Geplaatst: zo 16 feb 2020, 14:05 
Sterk en goed spel komt vaak op tafel.
9
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
Geplaatst: do 30 apr 2020, 12:34 
Avatar gebruiker
8
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
Geplaatst: di 12 mei 2020, 10:59 
Avatar gebruiker
Het spel is misschien niet voor iedereen, maar het is een spel met veel interactie en leuke combo's maken met je acties. Ook de geheime gedeelde bonuskaarten is een leuke toevoeging.
8
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
Geplaatst: do 14 mei 2020, 20:53 
7
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
Geplaatst: do 18 jun 2020, 23:18 
8
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   Facebook
 
Geplaatst: do 11 nov 2021, 14:04 
Avatar gebruiker
8
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
Geplaatst: vr 19 aug 2022, 15:18 
Geen spel voor doetjes.

Ik heb deze al enkele keren gespeeld met veelspelers en ze vonden het toch allemaal een moeilijk spel. Terwijl ik de regels an sich duidelijk vind en het spel niet al te moeilijk vind als ervaren veelspeler. Ttz niet al te moeilijk qua regels, het is wel een moeilijk spel om tactisch te doorgronden.

Tactisch, veel variatie, er is een geluksfactor, tegenstanders inschatten, werkers plaatsen, voor welke dobbelstenen ga je, geheime doelen die voor iedereen tellen,... Ja, dit speel heeft veel om handen.

Ik zal altijd mee aanschuiven als ze deze voorstellen! En dat moet je vooral ook doen als je van wat moeilijkere spellen houdt
9
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
 

Geef waardering Link suggereren


[ Gebruikersvoorwaarden | Privacybeleid | Cookiebeleid ]Ondersteund door:
phpBB®